754
Ο Διονύσης Γραμμένος διευθύνει την Ελληνική Συμφωνική Ορχήστρα Νέων |

Η Ελλάδα «γεννά» ορχήστρες νέων, σε πείσμα των καιρών

Παύλος Ηλ. Αγιαννίδης Παύλος Ηλ. Αγιαννίδης 10 Ιανουαρίου 2020, 14:01
Ο Διονύσης Γραμμένος διευθύνει την Ελληνική Συμφωνική Ορχήστρα Νέων
|

Η Ελλάδα «γεννά» ορχήστρες νέων, σε πείσμα των καιρών

Παύλος Ηλ. Αγιαννίδης Παύλος Ηλ. Αγιαννίδης 10 Ιανουαρίου 2020, 14:01

Μία ορχήστρα λιλιπούτειων μουσικών γεννιέται σε ένα υπόγειο στην Κηφισιά. Μια άλλη, συμφωνική ορχήστρα νέων, γεννιέται με Έλληνες μουσικούς, από όλη την Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό, με στόχο «τον εντοπισμό, την καθοδήγηση, την εκπαίδευση και την ανάδειξή τους στο συμφωνικό και οπερατικό ρεπερτόριο». Και αρκετές άλλες γεννιούνται ερήμην της Πολιτείας, για να προσφέρουν μουσική και πρότυπα πολιτιστικής προσφοράς.

Η πρώτη ορχήστρα είναι η Underground Youth Orchestra, που υπό την καθοδήγηση του Κώστα Ηλιάδη (όπως είχα γράψει σε παλαιότερο ρεπορτάζ) έφτασε μέχρι το Πανεπιστήμιο του Βερολίνου για sold-out συναυλίες, με έργα και Νίκου Σκαλκώτα, στο πιο δυναμικό νεανικό γερμανικό μουσικό φεστιβάλ.

Η δεύτερη, που είναι εδώ το θέμα μας, είναι η Ελληνική Συμφωνική Ορχήστρα Νέων ή ΕΛΣΟΝ, που γεννήθηκε στην Αθήνα από έναν μουσικό (κλαρινετίστα, συγκεκριμένα) που κατάφερε, νεότατος, στα 21 του να διακριθεί διεθνώς και ως αρχιμουσικός: από τον Διονύση Γραμμένο. Βάζοντας την μέχρι το 2017 διαρκώς απούσα Ελλάδα και στον χάρτη της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Εθνικών Ορχηστρών Νέων (European Federation of National Youth Orchestras).

O Διονύσης Γραμμένος

Εντυπωσιακή σύμπτωση: όπως και η Underground Youth Orchestra, που συνεργάστηκε και με νεότατους μουσικούς από το Πανεπιστήμιο του Βερολίνου, μέσα στο 2020 θα εμφανιστεί, τον Ιούλιο, και εκείνη στο Konzerthaus του Βερολίνου, στο πλαίσιο του φεστιβάλ Young Euro Classic, το οποίο προσκαλεί τις κορυφαίες ορχήστρες νέων διεθνώς.

Η ΕΛΣΟΝ, με στήριξη από το Ίδρυμα Λάτση, έχει βρει στέγη στην Εναλλακτική Σκηνή της Λυρικής Σκηνής και έχει ήδη αναδείξει πολλά ταλέντα, στα δύο χρόνια λειτουργίας της: πάνω από 100 έλληνες μουσικοί έχουν επιλεγεί, με ακροάσεις, να συμπράξουν με την ορχήστρα και πάνω από 1.500 νέοι συμμετείχαν στις εκπαιδευτικές της δράσεις. Και κάτι εντυπωσιακό, οικονομικά: η συμμετοχή των νέων μουσικών στα προγράμματα της ΕΛΣΟΝ παρέχεται δωρεάν μέσω χρηματοδοτήσεων που η ίδια εξασφαλίζει.

Συμπράττοντας δε και με τις αντίστοιχες Εθνικές Ορχήστρες Νέων κάθε χώρας, στο πλαίσιο του προγράμματος ανταλλαγής MusXchange που συγχρηματοδοτείται από το Creative Europe Programme της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Στα δύο χρόνια λειτουργίας της ΕΛΣΟΝ, πάνω από 100 έλληνες μουσικοί έχουν επιλεγεί να συμπράξουν με την ορχήστρα και πάνω από 1.500 νέοι συμμετείχαν στις εκπαιδευτικές της δράσεις

Η συναυλία της ΕΛΣΟΝ, με ελεύθερη είσοδο (με δελτία προτεραιότητας), την Κυριακή 12 Ιανουαρίου 2020, για πρώτη φορά στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, έρχεται για τον διευθυντή της ελληνικής ορχήστρας νέων, Διονύση Γραμμένο, μετά την πρωτοχρονιάτικη συναυλία του, με την Ορχήστρα Δωματίου του Θεάτρου της Σκάλας του Μιλάνου (Cameristi) στην Ελβετία, στo Crans Montana, στη σειρά συναυλιών «Classics».

Ο Γραμμένος, που το 2008 κατέκτησε το Χρυσό Μετάλλιο στον Πανευρωπαϊκό Διαγωνισμό Νέων Μουσικών της EBU και τον τίτλο του «Ευρωπαίου Νέου Μουσικού της Χρονιάς», διευθύνοντας στην τελετή έναρξη του Φεστιβάλ της Βιέννης, εμφανίζεται τακτικά σε σημαντικά μουσικά πόστα, όπως το Κάρνεγκι Χολ της Νέας Υόρκης, το Κονσέρτγκεμπάου του Άμστερνταμ, το Konzerthaus της Βιέννης, το Μπάρμπικαν Σέντερ του Λονδίνου. Και σε ζωντανές ραδιοφωνικές συναυλίες για το BBC Radio-3, Bavarian Radio και ORF της Αυστρίας. Ηχογραφεί δε στις εταιρείες Warner Classics και naïve.

Η βιολονίστρια Αλεξάνδρα Σουμ
Ο φλαουτίστας Οθωνας Γκόγκας

Όσο για τους σολίστ της επικείμενης συναυλίας – με έργα Γιόχαν Σεμπάστιαν και Καρλ Φίλιπ Εμάνουελ Μπαχ, αλλά και Λέος Γιάνατσεκ – είναι η γεννημένη στη Μόσχα γαλλίδα βιολονίστρια Αλεξάνδρα Σουμ, που αγάπησε το βιολί στα πέντε της και έδωσε την πρώτη συναυλία στα 7, ενώ το 2004 κέρδισε την πρώτη θέση στο Διαγωνισμό Eurovision Young Musicians. Ο δε φλαουτίστας Όθωνας Γκόγκας, κορυφαίος της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης, έχει κερδίσει βραβεία της Βασιλικής Ακαδημίας του Λονδίνου (όπου σπούδασε με υποτροφία της και με υποτροφία “Αλεξάνδρα Τριάντη” του συλλόγου “Οι Φίλοι της Μουσικής”) και στον διεθνή διαγωνισμό της ARD του Μονάχου, το 2015, αλλά και στον 1ο Πανευρωπαικό Διαγωνισμό Φλάουτου το 2007.

Info

Η Ελληνική Συμφωνική Ορχήστρα Νέων (ΕΛΣΟΝ) για πρώτη φορά στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, την Κυριακή 12 Ιανουαρίου 2020 (στις 19:00), υπό τη διεύθυνση του ιδρυτή και Μουσικού Διευθυντή της Διονύση Γραμμένου
Σολίστ: Αλεξάνδρα Σουμ (βιολί), Oθωνας Γκόγκας (φλάουτο)
Στηρίζει το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ.Λάτση
Είσοδος ελεύθερη, με δελτία προτεραιότητας, που θα διανέμονται δύο ώρες πριν την έναρξη της συναυλίας από τα Ταμεία του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά

Το πρόγραμμα:
Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ. Βραδεμβούργιο Κοντσέρτο αρ. 3 σε σολ μείζονα, BWV 1048, για 3 βιολιά, 3 βιόλες, 3 τσέλα & μπάσο κοντίνουο
Καρλ Φίλιπ Εμάνουελ Μπαχ. Κοντσέρτο για φλάουτο, ορχήστρα εγχόρδων & τσέμπαλο, σε ρε ελάσσονα, Wq 22
Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ. Κοντσέρτο για Βιολί, ορχήστρα εγχόρδων & τσέμπαλο σε λα ελάσσονα, BWV 1041
Λέος Γιάνατσεκ. Σουίτα για έγχορδα

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...