325
«Μείνετε ενάμισι μέτρο μακριά, Η απόσταση κάνει την καρδιά να αγαπά περισσότερο» γράφει η ταμπέλα στην αίθουσα της συνόδου | REUTERS

Η Covid… κόβει τις πολλές οικειότητες στη Σύνοδο Κορυφής

Protagon Team Protagon Team 17 Ιουλίου 2020, 11:09
«Μείνετε ενάμισι μέτρο μακριά, Η απόσταση κάνει την καρδιά να αγαπά περισσότερο» γράφει η ταμπέλα στην αίθουσα της συνόδου
|REUTERS

Η Covid… κόβει τις πολλές οικειότητες στη Σύνοδο Κορυφής

Protagon Team Protagon Team 17 Ιουλίου 2020, 11:09

Ο αέρας είναι φρέσκος, οι αίθουσες απολυμαίνονται τακτικά και οι χειραψίες απαγορεύονται. Η πρώτη Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης την περίοδο της πανδημίας γίνεται την Παρασκευή και το Σάββατο με όλα τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης για τον κορονοϊό.

Είναι η μεγαλύτερη συνάντηση παγκόσμιων ηγετών από την αρχή της πανδημίας και η πρώτη φορά που συγκεντρώνονται οι 27 αρχηγοί των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων από τον Φεβρουάριο, όταν είχε αποτύχει η προσπάθεια να συμφωνήσουν στον προϋπολογισμό της ΕΕ. Από τότε βέβαια, ο κόσμος ήρθε τα πάνω κάτω, και τώρα καλούνται να συμφωνήσουν για τα 750 δισ. του Ταμείου Ανάκαμψης.

Οι ηγέτες καλούνται να κρατήσουν τις αποστάσεις ασφαλείας, να φορούν μάσκες κατά την άφιξή τους στον χώρο και βέβαια, να αποφύγουν δια ροπάλου τις χειραψίες και τα φιλιά.

Στην κεντρική αίθουσα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου -το λεγόμενο διαστημικό αβγό- όπου χωρούν 330 άτομα, έχει σχεδιαστεί ασφαλής απόσταση για τους 30 ηγέτες (τους 27 αρχηγούς των κρατών-μελών και τους τρεις επικεφαλής των θεσμών).

Το «διαστημικό αβγό» της Συνόδου Κορυφής

Αλλαγή έγινε και στο σύστημα εξαερισμού: ενώ πριν χρησιμοποιούσε φιλικό προς το περιβάλλον ανακυκλώσιμο αέρα, τώρα λειτουργεί με την παροχή φρέσκου εξωτερικού αέρα. Ακόμα,όλες οι αίθουσες, τόσο η κεντρική όσο και αυτές που χρησιμοποιούνται για τα κατ’ιδίαν ραντεβού των ηγετών, θα απολυμαίνονται σε κάθε διάλειμμα.

Φυσικά, όλο το προσωπικό που εργάζεται για τη σύνοδο, όπως ασφαλείας, κέτερινγκ, καθαρισμού και φωτογράφοι, θα φορούν συνέχεια μάσκες.

Στις τουαλέτες, ειδικά πόμολα θα κάνουν ευκολότερο το άνοιγμα της πόρτας με τον αγκώνα. Κάθε ηγέτης έλαβε ένα σφραγισμένο πακέτο με ακουστικά, που έχουν απολυμανθεί, για τις μεταφράσεις.

Και βέβαια, στον χώρο υπάρχει ιατρικό προσωπικό για κάθε ενδεχόμενο.

Η συνοδεία των ηγετών θα είναι κατά πολύ μικρότερη: από 19 άτομα που είναι κάθε φορά, τώρα είναι μόλις έξι. Ολοι θα χρησιμοποιούν τους διαδρόμους με ειδική σήμανση που είναι μονής κατεύθυνσης μέσα στο κτίριο.

Οσο για τους εκατοντάδες δημοσιογράφους, που συνήθως καλύπτουν τις συνόδους, αυτή τη φορά θα αρκεστούν στο βίντεο και τις συνεντεύξεις Τύπου εξ αποστάσεως.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...