561
Ο Γιάννης Δραγασάκης στη Βουλή. Δήλωσε ότι «80% παράλληλο πρόγραμμα, και 20% μνημόνιο είναι ο στόχος για το 2016» | ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ

«Η αντιπολίτευση φταίει για το φιάσκο»…

Protagon Team Protagon Team 17 Δεκεμβρίου 2015, 21:23
Ο Γιάννης Δραγασάκης στη Βουλή. Δήλωσε ότι «80% παράλληλο πρόγραμμα, και 20% μνημόνιο είναι ο στόχος για το 2016»
|ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ

«Η αντιπολίτευση φταίει για το φιάσκο»…

Protagon Team Protagon Team 17 Δεκεμβρίου 2015, 21:23

Σε μια προσπάθεια να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από το «φιάσκο» με την απόσυρση του παράλληλου, προγράμματος, το μέγαρο Μαξίμου ρίχνει τώρα τις ευθύνες στην αντιπολίτευση.

Σε ανακοίνωσή του το γραφείο του Πρωθυπουργού εγκαλεί ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι για την αποχώρησή τους από την διαδικασία συζήτησης του παράλληλου προγράμματος. Κάνει λόγο για «ανεύθυνη στάση» των τριών κομμάτων τα οποία κατηγορεί ότι δημιούργησαν ανυπόστατες εντυπώσεις «με κίνδυνο να προκληθούν εμπόδια στην διαπραγμάτευση, αλλά και στο κυβερνητικό έργο για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης».

Το Μαξίμου διαμηνύει επίσης ότι το εν λόγω νομοσχέδιο «ποτέ δεν αποσύρθηκε».

Αναλυτικά η ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου:

«Σχετικά με την διαδικασία συζήτησης του νομοσχεδίου «Μέτρα για την επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου και άλλες διατάξεις»

Μετά την χθεσινή ανεύθυνη στάση και την αποχώρηση τριών κομμάτων από τη κοινοβουλευτική διαδικασία, με την ανυπόστατη καταγγελία ότι δήθεν το νομοσχέδιο που κατατίθεται με επείγουσα διαδικασία επιβαρύνει δημοσιονομικά και εκτροχιάζει το προϋπολογισμό, δημιουργήθηκαν εξίσου ανυπόστατες εντυπώσεις με κίνδυνο να προκληθούν εμπόδια στην διαπραγμάτευση, αλλά και στο κυβερνητικό έργο για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.

Κατόπιν αυτού ο Πρόεδρος της Βουλής εισηγήθηκε στη Σύνοδο των Προέδρων την συνέχιση της συζήτησης του ν/σ, με την κανονική διαδικασία που προβλέπεται από τον κανονισμό της Βουλής, στην αρχή του χρόνου. Το νομοσχέδιο ποτέ δεν αποσύρθηκε».

Ο Γιάννης Δραγασάκης δήλωνε υπερήφανος ότι «80% παράλληλο πρόγραμμα, και 20% μνημόνιο είναι ο στόχος που έχει θέσει η κυβέρνηση για το 2016», στον απόηχο της έντονης δυσαρέσκειας των δανειστών

Ωστόσο, είχε προηγηθεί έντονο παρασκήνιο. Σύμφωνα με πληροφορίες του ιστολογίου iefimerida.gr η ενόχληση των δανειστών ήταν τέτοια από το γεγονός ότι δεν είχαν ενημερωθεί, ούτε εγκρίνει το παράλληλο πρόγραμμα, ώστε διεμήνυσαν ευθέως στην κυβέρνηση ότι «δεν θα ξεκινήσει το EuroWorking Group αν δεν αποσυρθεί». Όπερ και εγένετο, με την κυβέρνηση να το παίρνει πίσω άρον-άρον.

Ομόφωνα η Διάσκεψη των Προέδρων ανέβαλε τη συζήτηση

Μετά τη συνεδρίαση της Διάσκεψης των Προέδρων, ο Νίκος Βούτσης ανακοίνωσε ότι αναβάλλεται η συζήτηση για το παράλληλο πρόγραμμα το οποίο πάει για το νέο έτος. Ειδικότερα το θέμα θα επανέλθει προς συζήτηση στη Διάσκεψη των Προέδρων μετά τις 7 Ιανουαρίου αλλά σε άγνωστο χρόνο, προκειμένου να καθοριστεί ο τρόπος συζήτησης και εισαγωγής του προς ψήφιση.

Η απόφαση για αναβολή της συζήτησης του νομοσχεδίου -στις αρμόδιες κοινοβουλευτικές Επιτροπές και την Ολομέλεια- για τα μέτρα επιτάχυνσης του κυβερνητικού έργου ήταν ομόφωνη.

Σύμφωνα με τον κ. Βούτση, η απόφαση αυτή, ελήφθη μετά τις ενστάσεις που διατυπώθηκαν από τα κόμματα της αντιπολίτευσης ως προς την διαδικασία σύντμησης των συνεδριάσεων.

Το ΓΛΚ δεν είχε υπολογίσει ακριβώς το κόστος

Δυσφορία υπήρξε και για το δημοσιονομικό κόστος των εν λόγω μέτρων, αφού το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους δεν είχε υπολογίσει το ακριβές κόστος, το οποίο θα ήταν μερικές δεκάδες εκατομμύρια ευρώ.

Δραγασάκης: Στόχος μας 80% παράλληλο πρόγραμμα και 20% μνημόνιο

Ακόμη σήμερα το πρωί, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης δήλωνε υπερήφανος ότι «80% παράλληλο πρόγραμμα, και 20% μνημόνιο είναι ο στόχος που έχει θέσει η κυβέρνηση για το 2016», στον απόηχο της έντονης δυσαρέσκειας των δανειστών για το επίμαχο νομοσχέδιο.

Μιλώντας στον ραδιοσταθμό «105,5 στο Κόκκινο», ο κ. Δραγασάκης ανέφερε ότι η κυβέρνηση επεξεργάζεται σχέδιο για την επαναλειτουργία κλειστών επιχειρήσεων, όπως η Ενωμένη Κλωστοϋφαντουργία, ενώ την άνοιξη σχεδιάζεται να παρουσιάσει ολοκληρωμένο σχέδιο για την ανάπτυξη.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης πρόσθεσε ότι εντός του Δεκεμβρίου θα θεσπιστεί ρύθμιση για την αντιμετώπιση της αδήλωτης εργασίας, ενώ προανήγγειλε την εγκαθίδρυση ενός συστήματος αντίστοιχου της Διαύγειας για τις τράπεζες ώστε να μπορούν όλοι να βλέπουν αν μια τράπεζα δίνει δάνεια, σε ποιον τα δίνει και αν το κάνει επιλεκτικά.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...