806
Γεννηματά, Διαμαντοπούλου, Λοβέρδος, κάποτε υπουργοί στο ίδιο κόμμα. Τώρα; | SOOC/CreativeProtagon

Η αμηχανία (και οι αιχμές) στο ΚΙΝΑΛ για την υποψηφιότητα της Διαμαντοπούλου για τον ΟΟΣΑ

Protagon Team Protagon Team 14 Οκτωβρίου 2020, 11:01
Γεννηματά, Διαμαντοπούλου, Λοβέρδος, κάποτε υπουργοί στο ίδιο κόμμα. Τώρα;
|SOOC/CreativeProtagon

Η αμηχανία (και οι αιχμές) στο ΚΙΝΑΛ για την υποψηφιότητα της Διαμαντοπούλου για τον ΟΟΣΑ

Protagon Team Protagon Team 14 Οκτωβρίου 2020, 11:01

Τυπικά η Αννα Διαμαντοπούλου, την οποία πρότεινε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τη θέση του γενικού γραμματέα του ΟΟΣΑ (εδώ), δεν είναι ΠΑΣΟΚ, ούτε Κίνημα Αλλαγής –έχει αποχωρήσει από το 2013, όταν το ΚΙΝΑΛ δεν υπήρχε ούτε ως ιδέα. Ουσιαστικά όμως είναι ένα ακόμα στέλεχος του λεγόμενου εκσυγχρονιστικού-μεταρρυθμιστικού ΠΑΣΟΚ, το οποίο προσεταιρίζεται και αναδεικνύει ο κ. Μητσοτάκης στο πλαίσιο της διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας.

Σε πρώτη φάση βέβαια, το Κίνημα Αλλαγής χαιρέτισε, ως όφειλε, την υποψηφιότητα της κυρίας Διαμαντοπούλου –άλλωστε η επιλογή του κ. Μητσοτάκη μπορεί να διαβαστεί και ως μια ακόμα απόδειξη της ένδειας ικανού πολιτικού δυναμικού της ΝΔ και, αντιθετικά, του πλούτου του πρώην ΠΑΣΟΚ (νυν ΚΙΝΑΛ).

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Αλλαγής, Παύλος Χρηστίδης, ευχήθηκε στην κυρία Διαμαντοπούλου καλή επιτυχία, λέγοντάς της ότι «η εκλογή σου θα είναι θετική για τη χώρα», η βουλευτής του ΚΙΝΑΛ Νάντια Γιαννακοπούλου υπερθεμάτισε πλέκοντας το εγκώμιο της προταθείσας: «Η Αννα Διαμαντοπούλου έχει καταγραφεί στην Ελλάδα και διεθνώς ως η γυναίκα τολμηρών επιλογών, μεγάλων συναινέσεων και καινοτόμων προτάσεων, ως η γυναίκα που διαθέτει πολυδιάστατη επιστημονική γνώση, μεγάλη πολιτική εμπειρία με διεθνή αναγνώριση και σκέψη ανοικτών οριζόντων. Της εύχομαι ολόψυχα κάθε επιτυχία στην προσπάθειά της, που είναι προσπάθεια όλης της Ελλάδας».

Ομως υπήρξε και μια άλλη αντίδραση, από «ανώτερο», που άνοιξε συζήτηση στο ΚΙΝΑΛ και έδωσε και την ευκαιρία στον ΣΥΡΙΖΑ να χωθεί σε μια προβληματική. Ηταν η αντίδραση του Ανδρέα Λοβέρδου, κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΚΙΝΑΛ, ο οποίος με ανάρτησή του στο Twitter έδωσε πολιτικό χρώμα στην υπερκομματική και εθνική επιλογή του Πρωθυπουργού.

Ο κ. Λοβέρδος δεν είχε προφανώς πρόβλημα με την επιλογή της κυρίας Διαμαντοπούλου, είναι άλλωστε φίλοι. Ομως υπογράμμισε αυτό που κάνουν πως δεν βλέπουν ούτε οι σύντροφοί του στο ΚΙΝΑΛ, ούτε βέβαια οι Νεοδημοκράτες: ότι ο κ. Μητσοτάκης σταθερά αλιεύει και αξιοποιεί στην κυβέρνησή του στελέχη της Κεντροαριστεράς, αφαιρώντας από το ΚΙΝΑΛ πολιτικό χώρο και αγνοώντας την κομματική «επετηρίδα» της ΝΔ (γι’ αυτό το τελευταίο «διαμαρτυρήθηκε» ο γνωστός έντυπος δίαυλος «Δημοκρατία» και «Kontra News» και ο Στέλιος Πέτσας βγήκε το πρωί της Τετάρτης στον ΣΚΑΪ να διαβεβαιώσει ότι και η ΝΔ έχει ικανά στελέχη).

Σε κάθε περίπτωση υπάρχει ένα νήμα που συνδέει κομβικές επιλογές του κ. Μητσοτάκη. Η πρόταση του Πρωθυπουργού για την κυρία Διαμαντοπούλου έρχεται να προστεθεί στον πρόσφατο ορισμό του Πάνου Τσακλόγλου ως υφυπουργού Εργασίας και στις υπουργοποιήσεις των Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, Κυριάκου Πιερρακάκη, Λίνας Μενδώνη και Θόδωρου Λιβάνιου.

Και μπροστά σε αυτό το φαινόμενο, ο κ. Λοβέρδος άφησε σαφείς αιχμές, προφανώς και προς την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ, δηλαδή τη Φώφη Γεννηματά.

Η τελευταία βγήκε την Τετάρτη στην πρωινή εκπομπή της ΕΡΤ και αρνήθηκε να τοποθετηθεί για την υποψηφιότητα της κυρίας Διαμαντοπούλου, επαναλαμβάνοντας ότι «είναι γνωστό στο πανελλήνιο» ότι η πρώην υπουργός «έχει αποχωρήσει με προσωπική της απόφαση από ΠΑΣΟΚ από το 2013 και έχει ιδρύσει δικό της φορέα» (την «Ωρα Αποφάσεων»). Χαρακτήρισε όμως «άστοχο χιούμορ» την ανάρτηση του κ. Λοβέρδου.

«Δεν νομίζω ότι υπάρχει κανένας λόγος για ασχοληθούμε με ένα άστοχο χιούμορ», είπε χαρακτηριστικά η κυρία Γεννηματά.

Μέσα σε όλα ήρθε και ο ΣΥΡΙΖΑ, που διέκρινε την πιθανότητα το ΚΙΝΑΛ να βυθιστεί σε νέο κύκλο εσωστρέφειας, να ζητήσει εξηγήσεις από την κυρία Γεννηματά.

Η Κουμουνδούρου σχολίασε: «Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής με σημερινή του δήλωση, αναρωτιέται αν το κόμμα του συγκυβερνά με τη ΝΔ και “με ευθύνη κάποιων δεν το ξέρουμε”. Αναμένουμε με ενδιαφέρον, η έχουσα την ευθύνη να διευκρινίσει. Υπάρχει πράγματι υπόγεια συνεννόηση με τον κ. Μητσοτάκη; Υπάρχει de facto συγκυβέρνηση του ΚΙΝΑΛ με τη Δεξιά;».

Από τη Χαριλάου Τρικούπη απάντησαν στον ΣΥΡΙΖΑ με κατηγορίες περί προβοκάτσιας:

«Ευχόμαστε καλή επιτυχία στην Αννα Διαμαντοπούλου. Η επιλογή της από τον Πρωθυπουργό για την διεκδίκηση της θέσης του Γενικού Γραμματέα του Οργανισμού για την Ανάπτυξη και τη Συνεργασία και την Ανάπτυξη (ΟΟΣΑ) είναι μια θετική εξέλιξη για τη χώρα. Ο κ. Μητσοτάκης για άλλη μια φορά επέλεξε ένα στέλεχος από άλλο πολιτικό χώρο για μια κορυφαία διεθνή θέση, αποδεικνύοντας ότι το κόμμα του δεν διαθέτει ανάλογο δυναμικό. Οφείλουμε όμως να διευκρινίσουμε ότι η κυρία Διαμαντοπούλου έχει αποχωρήσει από το ΠΑΣΟΚ το Μάιο του 2013 και είναι ανεξάρτητη πολιτικά, ενώ ίδρυσε νέο πολιτικό φορέα το 2017 (“Ώρα Αποφάσεων”). Όπως αποχώρησαν μέσα στα χρόνια της κρίσης και άλλα στελέχη από το ΠΑΣΟΚ, που αντικαταστάθηκαν από περισσότερα νέα, που δίνουν σήμερα τη μάχη με το Κίνημα Αλλαγής. Το κόμμα δηλαδή, με τη μεγαλύτερη ανανέωση σε στελεχιακό δυναμικό. Σε ό,τι αφορά στις προβοκάτσιες του ΣΥΡΙΖΑ, που αναζητά εναγωνίως αφορμές για να βγει από τα εσωτερικά του αδιέξοδα, απαξιούμε να απαντήσουμε».

Η ίδια η κυρία Γεννηματά, στη συνέντευξή της στην ΕΡΤ, πέρα από τις αναφορές για προβοκάτσια του ΣΥΡΙΖΑ –που «συγκυβέρνησε με την καραμανλική Δεξιά», όπως σημείωσε εύστοχα– άφησε αιχμές και προς τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της αξιωματικής αντιπολίτευσης (και επίσης πρώην πασόκο) Γιάννη Ραγκούση, υπενθυμίζοντας ότι συμμετείχε στον πολιτικό φορέα της κυρίας Διαμαντοπούλου, την «Ωρα Αποφάσεων». «Προφανώς οι άνθρωποι ήρθε η ώρα να πάρουν τις αποφάσεις τους, δεν θα τις κρίνω εγώ», είπε με νόημα, μην κρύβοντας την ενόχλησή της.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...