465
O αυστριακός υπουργός Εξωτερικών Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ έκανε τις ανακοινώσεις για το άνοιγμα των συνόρων με μάσκα | REUTERS/Leonhard Foeger

Η Αυστρία ανοίγει ξανά τα σύνορα προς τους γείτονες – Αλλά όχι την Ιταλία

Protagon Team Protagon Team 3 Ιουνίου 2020, 16:02
O αυστριακός υπουργός Εξωτερικών Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ έκανε τις ανακοινώσεις για το άνοιγμα των συνόρων με μάσκα
|REUTERS/Leonhard Foeger

Η Αυστρία ανοίγει ξανά τα σύνορα προς τους γείτονες – Αλλά όχι την Ιταλία

Protagon Team Protagon Team 3 Ιουνίου 2020, 16:02

Eπειτα από περίπου τρεις μήνες περιορισμών για την αντιμετώπιση της επιδημίας του κορονοϊού, η Αυστρία πρόκειται να επαναφέρει την πλήρη ελευθερία ταξιδίων προς τις γειτονικές της χώρες, με εξαίρεση την Ιταλία.

Σε δηλώσεις του την Τετάρτη στη Βιέννη, ο υπουργός Εξωτερικών Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ είπε ότι από αύριο, Πέμπτη, καταργούνται οι συνοριακοί και οι υγειονομικοί έλεγχοι στα σύνορα με τη Γερμανία, το Λίχτενσταϊν, την Ελβετία, τη Σλοβακία, τη Σλοβενία, την Τσεχία και την Ουγγαρία.

Δηλαδή όλες τις χώρες με τις οποίες συνορεύει η Αυστρία, πλην της Ιταλίας.

Για τις χώρες αυτές θα ισχύει πλέον η προ του κορονοϊού κατάσταση, δηλαδή δεν θα υπάρχουν η υποχρεωτική καραντίνα ούτε το απαραίτητο διαγνωστικό τεστ κατά την είσοδο στην Αυστρία.

Προς το παρόν, παραμένουν οι περιορισμοί απέναντι στην Ιταλία και την ερχόμενη εβδομάδα πρόκειται να υπάρξει η επόμενη σχετική αξιολόγηση.

Σύμφωνα με τον αυστριακό υπουργό Εξωτερικών, διαπιστώνεται ότι και στην Ιταλία έχει βελτιωθεί σαφώς η κατάσταση και ότι μεμονωμένες περιοχές, όπως το Νότιο Τιρόλο (που γειτνιάζει με την Αυστρία), μπορούν ήδη να έχουν καλά στοιχεία.

Ο ίδιος θεωρεί ότι η πρόταση σύμφωνα με την οποία θα μπορούσε να υπάρξει άνοιγμα και προς άλλες ιταλικές περιοχές, «πρέπει να ληφθεί πολύ σοβαρά υπόψη», πάντως στόχος είναι ένα «άνοιγμα προς την Ιταλία μόλις το επιτρέψουν οι αριθμοί».

Δεν είναι μόνο η Αυστρία που εξακολουθεί να έχει περιορισμούς στους ταξιδιώτες από την Ιταλία – σε ανάλογο μέτρο είχε προχωρήσει, μεταξύ άλλων, και η Ελλάδα.

Ο αποκλεισμός της Ιταλίας από τις χώρες στις οποίες γίνονται δεκτοί ταξιδιώτες είχε εξοργίσει τις Αρχές της χώρας.

Ο υπουργός Εξωτερικών Λουίτζι ντι Μάιο εξεμάνη, δηλώνοντας ότι «οι Ιταλοί απαιτούμε σεβασμό, δεν είμαστε λοιμοκαθαρτήριο». Ακόμη πιο επιθετικός ήταν ο Λούκα Τζάιο, περιφερειάρχης του Βένετο και επιφανές μέλος της ακροδεξιάς και ξενοφοβικής Λέγκας του Βορρά του Ματέο Σαλβίνι, ο οποίος χαρακτήρισε «απίστευτη» την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να μην εντάξει αρχικά την Ιταλία στις χώρες οι πολίτες των οποίων μπορούν να έρθουν στην Ελλάδα, προσθέτοντας πως «δεν πρόκειται να μας δουν ξανά».

Η Ιταλία έχει πληγεί νωρίς και ιδιαίτερα σκληρά από την πανδημία του κορονοϊού στην Ευρώπη. Από τον Φεβρουάριο μέχρι σήμερα περίπου 33.500 άνθρωποι έχουν πεθάνει στη χώρα εξαιτίας του νέου κορονοϊού, αλλά στο μεταξύ ο αριθμός των λοιμώξεων είναι κάτω από εκείνον της Γερμανίας.

Εν τω μεταξύ, τα σύνορα της Ιταλίας είναι και πάλι ανοιχτά για τους παραθεριστές από σήμερα.

Επειτα από περίπου τρεις μήνες με αυστηρούς περιορισμούς, η ελευθερία ταξιδιού ισχύει για ανθρώπους από τις άλλες 26 χώρες της ΕΕ, καθώς και από άλλες χώρες όπως η Βρετανία, η Νορβηγία και η Ελβετία, και δεν ισχύει πλέον η καραντίνα των δύο εβδομάδων.

Μέχρι τώρα οι αλλοδαποί είχαν τη δυνατότητα να εισέλθουν στη χώρα μόνο για έναν επείγοντα λόγο, όπως η εργασία.

Επιπλέον, οι ίδιοι οι Ιταλοί είναι ελεύθεροι να ταξιδεύουν από και προς 20 περιφέρειες της χώρας τους, ενώ μέχρι στιγμής η έξοδος από τη δική τους περιοχή ήταν πολύ περιορισμένη.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...