380
Δηλητηριώδη εμφανίζουν τον νέο τους πρόεδρο και δεκάδες διαδηλωτές στο Ορεγκον, στις ΗΠΑ | REUTERS/Steve Dipaola

Handelsblatt: Ο Τραμπ είναι «δηλητήριο» για την ελληνική οικονομία

Protagon Team Protagon Team 21 Ιανουαρίου 2017, 11:42
Δηλητηριώδη εμφανίζουν τον νέο τους πρόεδρο και δεκάδες διαδηλωτές στο Ορεγκον, στις ΗΠΑ | REUTERS/Steve Dipaola

Handelsblatt: Ο Τραμπ είναι «δηλητήριο» για την ελληνική οικονομία

Protagon Team Protagon Team 21 Ιανουαρίου 2017, 11:42

Πριν καλά καλά καθίσει στο ανακαινισμένο, χρυσό, Οβάλ Γραφείο ο Ντόναλντ Τραμπ, η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt παρουσιάζει τι σημαίνει η προεδρία του για –το αγαπημένο της θέμα αυτόν τον καιρό- την ελληνική οικονομία. Σύμφωνα με την εφημερίδα οι πολιτικές και οικονομικές συνέπειες για την Ελλάδα είναι «ομιχλώδεις».

Οι γερμανοί αναλυτές λένε κάτι που σκέφτηκαν όλοι όταν επισκέφθηκε ο Μπαράκ Ομπάμα στην Αθήνα: Με την αποχώρηση του από την κυβέρνηση των ΗΠΑ φεύγει ένα φίλος της Ελλάδας, ο οποίος υποστήριξε, έστω με ομιλίες και προτροπές, την ανάγκη της ελάφρυνσης του δημόσιου χρέους.

«Με τον Μπαράκ Ομπάμα αλλά και τους υπουργούς του των Οικονομικών Τίμοθι Γκάιτνερ και Τζακ Λιου, η κυβέρνηση στην Αθήνα είχε υποστηρικτές στις προσπάθειές της για ελάφρυνση του χρέους και κίνητρα για την ανάπτυξη. Από τον Τραμπ δεν αναμένεται κάτι τέτοιο», εκτιμά στο άρθρο της η οικονομική εφημερίδα. Γι’ αυτό και τονίζει ότι «ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας βλέπει με δυσαρέσκεια την εποχή Τραμπ».

Αλλωστε, ο αρθρογράφος υπενθυμίζει ότι όταν ρωτήθηκε ο κ. Τραμπ σχετικά με την ελληνική οικονομική κρίση, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Fox, είπε: «Αφήστε τους Γερμανούς να ασχοληθούν, αρκετά προβλήματα έχουμε». Αντίστοιχη αδιαφορία έχει δείξει και για το μέλλον της ευρωζώνης, ενώ έχει εκφράσει την αποστροφή του προς το εγχείρημα του ευρώ το οποίο εισήχθη «για να βλάψει τις ΗΠΑ», όπως έχει χαρακτηριστικά πει.

Η Handelsblatt εκτιμά ότι η αβεβαιότητα από την αλλαγή φρουράς στο Λευκό Οίκο αποτελεί «δηλητήριο» για την ελληνική οικονομία, καθώς ο νέος πρόεδρος είναι υπέρμαχος ενός «μαλακού» δολαρίου που θα ευνοήσει τις εξαγωγές. «Αυτό όμως θα μπορούσε να προκαλέσει δυσκολίες στην Ελλάδα διότι η χώρα επωφελήθηκε στα χρόνια της κρίσης από ένα μαλακό ευρώ. Βοήθησε τις ελληνικές εξαγωγές και έκανε ελκυστικές τις διακοπές στην Ελλάδα για τους Αμερικανούς τουρίστες», τονίζει.

«Οσο ομιχλώδεις είναι οι οικονομικές συνέπειες από την νίκη Τραμπ για την Ελλάδα είναι και οι συνέπειες στην εξωτερική πολιτική. Από την ενίσχυση των σχέσεων ΗΠΑ – Τουρκίας, όπως τις προωθεί ο σύμβουλος για θέματα ασφαλείας Μάικλ Φλιν, η Ελλάδα δεν θα επωφελούνταν» παρατηρεί η Handelsblatt.

Παρατηρεί επίσης ότι η ελληνική πλευρά, ή μεμονωμένα στελέχη της κυβέρνησης, δεν δείχνει να αγχώνεται προς το παρόν. «Ο Πάνος Καμμένος έσπευσε πάντως να συγχαρεί τον Τραμπ μέσω twitter. O Καμμένος στηρίζει τις ελπίδες του “στο σημαντικό ρόλο” του Γιώργου Παπαδόπουλου, συμβούλου του Τραμπ για θέματα εξωτερικής πολιτικής και γιου ελλήνων μεταναστών», εξηγεί η εφημερίδα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...