359
Πωλητής της Volvo στο κατάστημα των Βρυξελών. Στο εξής αυτός και οι υπόλοιποι 40.000 εργαζόμενοι της εταιρίας σε όλον τον κόσμο θα απολαμβάνουν την κοινωνική πολιτική... σουηδικού επιπέδου  | REUTERS/Yves Herman/File Photo

H Volvo επεκτείνει στον υπόλοιπο πλανήτη την γονική άδεια της «μαμάς» Σουηδίας

Protagon Team Protagon Team 31 Μαρτίου 2021, 22:38
Πωλητής της Volvo στο κατάστημα των Βρυξελών. Στο εξής αυτός και οι υπόλοιποι 40.000 εργαζόμενοι της εταιρίας σε όλον τον κόσμο θα απολαμβάνουν την κοινωνική πολιτική... σουηδικού επιπέδου 
|REUTERS/Yves Herman/File Photo

H Volvo επεκτείνει στον υπόλοιπο πλανήτη την γονική άδεια της «μαμάς» Σουηδίας

Protagon Team Protagon Team 31 Μαρτίου 2021, 22:38

Γονική άδεια έξι μηνών σε όλους ανεξαιρέτως τους εργαζόμενούς της που έχουν παιδιά έως τριών ετών, προσφέρει η Volvo.

Η σουηδική εταιρεία επεκτείνει και στους 40.000 εργαζόμενους σε όλο τον κόσμο, το δικαίωμα αυτής της άδειας, δίνοντάς τους το 80% του μισθού τους.

Η αυτοκινητοβιομηχανία, η οποία έχει έδρα τη Σουηδία αλλά ανήκει στην κινεζική Geely, θα εφαρμόσει το πρόγραμμα «Family Bond» όπου θα παρέχει αυτομάτως σε όλους τους εργαζόμενους με τουλάχιστον έναν χρόνο υπηρεσία στην εταιρεία, συνολική άδεια 24 εβδομάδων.

Η παροχή ισχύει για οποιονδήποτε από τους δύο γονείς θα αποκτήσει παιδί και θα μπορεί να την χρησιμοποιήσει μέσα στα τρία πρώτα χρόνια από την γέννησή του.

«Θέλουμε να δημιουργήσουμε μια κουλτούρα που υποστηρίζει την ισότητα των γονέων όλων των φύλων», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της σουηδικής εταιρείας, Χάκαν Σάμιουελσον.

Ο Χάκαν Σάμιουελσον, CEO της Volvo, στο εργοστάσιο της εταιρείας στο Γκέτεμποργκ EPA/Adam Ihse

Η νέα παγκόσμια πολιτική της Volvo συμπεριλαμβάνει όλα τα πρόσωπα που κατοχυρώνονται νομικά ως γονείς, συμπεριλαμβανομένων θετών, αναδόχων και τεκμαιρόμενων γονέων που αποκτούν παιδί μέσω παρένθετης μητέρας, καθώς και των μη βιολογικών γονέων σε ομόφυλα ζευγάρια. Θα προσφέρεται και σε χώρες οι οποίες δεν υποστηρίζουν τέτοιες άδειες ή εξαιρούν ομάδες γονέων, όπως οι ομοφυλόφιλοι και οι λεσβίες.

Η απόφαση της Volvo αντλεί έμπνευση από την εθνική νομοθεσία στη Σουηδία, η οποία φημίζεται διεθνώς για τη γενναιόδωρη πολιτική γονικών αδειών που εφαρμόζει, με σημαντικά οφέλη για τους γονείς και τα παιδιά κατά τις πρόσφατες δεκαετίες. Αποτελεί συνέχεια του πιλοτικού προγράμματος, που εφαρμόστηκε στους εργαζόμενούς της στην Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική το 2019, στο οποίο το 46% των αιτούντων ήταν άντρες.

Μελετώντας το αποτέλεσμα του πιλοτικού προγράμματος για τη γονική άδεια, η εταιρεία είδε ότι οι εργαζόμενοι εκτίμησαν τη συγκεκριμένη πολιτική ως συμπεριληπτική, ουδέτερη ως προς το φύλο και ευέλικτη στην κάλυψη των ατομικών αναγκών, και κατά συνέπεια, η απόδοσή τους βελτιώθηκε. Από τις μελέτες προέκυψαν, επίσης, σημαντικά συμπεράσματα για το πώς μπορεί να ενθαρρυνθούν ακόμη περισσότεροι εργαζόμενοι ώστε να κάνουν χρήση της γονικής άδειας, αλλά και το πώς μπορεί να γίνει και για τους δύο γονείς ο νέος «κανόνας».

Αντίστοιχο καθεστώς εξάμηνης γονικής άδειας εφαρμόζει και η επίσης σουηδική Spotify.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...