254
Ο καθηγητής Χαράλαμπος Γώγος στην τηλεοπτική του εμφάνιση στον ΣΚΑΪ το πρωί της Παρασκευής | Youtube/ ΣΚΑΪ

Γώγος: Θα είχαμε γλιτώσει τη μετάλλαξη Μ αν είχαμε εμβολιαστεί

Protagon Team Protagon Team 3 Σεπτεμβρίου 2021, 09:45
Ο καθηγητής Χαράλαμπος Γώγος στην τηλεοπτική του εμφάνιση στον ΣΚΑΪ το πρωί της Παρασκευής
|Youtube/ ΣΚΑΪ

Γώγος: Θα είχαμε γλιτώσει τη μετάλλαξη Μ αν είχαμε εμβολιαστεί

Protagon Team Protagon Team 3 Σεπτεμβρίου 2021, 09:45

Τα πρώτα κρούσματα της νέας μετάλλαξης Μ του κoρονοϊού στην Ελλάδα είναι γεγονός και πλέον δεν αποκλείεται να επικρατήσει του Δ.

Σε δηλώσεις του το πρωί της Παρασκευής στον ΣΚΑΪ, ο καθηγητής και μέλος της Επιτροπής Εμπειργογνωμόνων, Χαράλαμπος Γώγος, απέδωσε την εμφάνιση των μεταλλάξεων στη χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη: «Θα είχαμε γλιτώσει τη μετάλλαξη Μ αν είχαμε εμβολιαστεί. Είναι προφανές πια ότι οι μεταλλάξεις εμφανίζονται όταν δίνουμε χώρο στον ιό να πολλαπλασιαστεί», τόνισε.

Σε ερώτηση για τον βαθμό εξάπλωσης της μετάλλαξης Μ σε παγκόσμια κλίμακα, ο κ. Γώγος είπε ότι αυτό είναι πολύ χαμηλό, κάτω από 1%. Υπάρχουν όμως δύο χώρες όπου έχει αρχίσει να επικρατεί. «Στην Κολομβία και το Εκουαδόρ, η μετάλλαξη Μ έχει επικρατήσει γύρω στο 30% και 10%, αντίστοιχα, χώρες οι οποίες μάλιστα έχουν χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού», σημείωσε.

Ερωτηθείς αν κάποιος εμβολιασμένος πρέπει να ανησυχεί για τις μεταλλάξεις και το ενδεχόμενο να μην έχει ανοσιακή ανταπόκριση, ο κ. Γώγος εξήγησε ότι είναι αποδεδειγμένο πως είμαστε καλυμμένοι από τη μετάλλαξη Δ, ωστόσο δεν μπορεί ακόμα να ειπωθεί με σιγουριά το ίδιο για τη Μ.

Από την άλλη πλευρά, διευκρίνισε ο καθηγητής, η μετάλλαξη Μ μπορεί να εξαφανιστεί όπως έγινε με άλλα στελέχη του ιού (το Νοτιοαφρικάνικο και το Βραζιλιάνικο), για τα οποία είχαν ληφθεί ειδικά μέτρα, κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα.

Αναφορικά, τέλος, με την εικόνα της πανδημίας, ο κ. Γώγος ανέφερε ότι περνάμε σε μια νέα φάση, κατά την οποία ο ιός από τα νησιά θα μεταφερθεί στην ηπειρωτική Ελλάδα και τα αστικά κέντρα, ενώ πρόκειται να νοσήσουν άτομα κάθε ηλικίας, όχι όπως προηγουμένως, που νοσούσαν κυρίως νέοι.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...