387
| Menelaos Myrillas / SOOC/ Τα Νέα

Δημοσκόπηση GPO: Ανοιγμα της «ψαλίδας» ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ στο 8,9%

Protagon Team Protagon Team 23 Μαΐου 2022, 10:40
|Menelaos Myrillas / SOOC/ Τα Νέα

Δημοσκόπηση GPO: Ανοιγμα της «ψαλίδας» ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ στο 8,9%

Protagon Team Protagon Team 23 Μαΐου 2022, 10:40

Το ταξίδι του Πρωθυπουργού στην Ουάσινγκτον –με τη συνάντηση με τον Τζο Μπάιντεν και την ιστορική ομιλία στο Κογκρέσο– και κυρίως η μηδενιστική στάση που τήρησε ως προς τα αποτελέσματά του η αξιωματική αντιπολίτευση, φαίνεται να έφεραν νέο άνοιγμα της «ψαλίδας» Νέας Δημοκρατίας – ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα τουλάχιστον με τα ευρήματα της δημοσκόπησης της GPO, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύτηκαν τη Δευτέρα από «Τα Νέα».

Στο ερώτημα ποιο κόμμα θα ψηφίζατε αν είχαμε την επόμενη Κυριακή εκλογές, η Νέα Δημοκρατία προηγείται πλέον με 32,1% (από 30,8% στις 7 Μαΐου), έναντι 23,3% του ΣΥΡΙΖΑ (από 22,8%), με τη διαφορά να ανεβαίνει στο 8,9% (από 8% στην προηγούμενη μέτρηση).

Οπως φαίνεται και όπως επεσήμανε στην ανάλυσή του για «Τα Νέα» ο Δημήτρης Νασόπουλος, καταγράφεται μια τάση έστω και περιορισμένης ενίσχυσης του διπολισμού, καθώς, πέραν της κυβέρνησης, άνοδο έχει και ο ΣΥΡΙΖΑ, με αποτέλεσμα να συμπιέζονται τα υπόλοιπα κόμματα, συμπεριλαμβανομένου και του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ.

Για την ακρίβεια, απώλειες καταγράφουν όλα τα υπόλοιπα κόμματα και συγκεκριμένα: το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής εμφανίζεται στο 11,8% από 12,6%, το ΚΚΕ στο 5,4% από 5,9%, η Ελληνική Λύση στο 4,4% από 4,6% και το ΜέΡΑ25 στο 2,3% από 2,4%.

Οι Ελληνες για την Πατρίδα του Ηλία Κασιδιάρη συγκεντρώνουν 1,8% και η Εθνική Δημιουργία (Μπογδάνος, Τζήμερος, Κρανιδιώτης) 1,2%.

Στο ερώτημα για τον καταλληλότερο Πρωθυπουργό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προηγείται του Αλέξη Τσίπρα με 44,8% έναντι 30,1%, ενώ στο ερώτημα για τους δημοφιλέστερους πολιτικούς αρχηγούς, πρώτος είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης με 50,1% θετικές απόψεις, δεύτερος ο Νίκος Ανδρουλάκης με 36,9% και τρίτος ο Αλέξης Τσίπρας με 36,6%. Αυτό το στοιχείο της υποχώρησης του κ. Τσίπρα δεν περνά απαρατήρητο.

Οπως σημείωσαν στην ίδια ανάλυση «Τα Νέα»: «Τα ηχηρά μηνύματα για τον Αλέξη Τσίπρα, ωστόσο, έρχονται από τους πίνακες για τον καταλληλότερο Πρωθυπουργό και την αξιολόγηση των πολιτικών αρχηγών. Στην πρώτη περίπτωση, το προβάδισμα του Κυριάκου Μητσοτάκη έναντι του Αλέξη Τσίπρα προσεγγίζει εκ νέου τις 15 ποσοστιαίες μονάδες (44,8% έναντι 30,1%). Στη δεύτερη περίπτωση, από την ίδια μέτρηση, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ καταγράφεται στην τρίτη θέση των αρχηγών (με θετική γνώμη από το 36,6% των ερωτηθέντων), καθώς σε θετική αξιολόγηση τον προσπερνά εκτός από τον Κυριάκο Μητσοτάκη (50,1%) και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης (36,9%). Πρόκειται για ακόμη ένα στοιχείο που δείχνει ότι η εκλογή Ανδρουλάκη έχει ανακατέψει την πολιτική τράπουλα».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...