427
Ξενογιαννακοπούλου, Ραγκούσης, Σπίρτζης - όλοι πέρασαν από το ΠΑΣΟΚ, αλλά γιατί να γυρίσουν; | CreativeProtagon

Θέλει κανείς «γενίτσαρος» να επιστρέψει;

Ξενογιαννακοπούλου, Ραγκούσης, Σπίρτζης - όλοι πέρασαν από το ΠΑΣΟΚ, αλλά γιατί να γυρίσουν;
|CreativeProtagon

Θέλει κανείς «γενίτσαρος» να επιστρέψει;

Ο Ανδρουλάκης είπε στη δευτερολογία του ότι το ΠΑΣΟΚ δεν πρόκειται να πάρει πίσω τους «γενίτσαρους» που το εγκατέλειψαν για να πάρουν μια καρέκλα αλλού. Πολύ σωστά τα λέει, αλλά σε ποιους ακριβώς γενίτσαρους αναφέρεται; Εδώ χρειάζονται ονόματα και διευθύνσεις, η γενικολογία δεν μας βοηθά να ξεδιαλύνουμε ποιους θα ήθελε και ποιους όχι, ποιους καλεί και ποιους αποστρέφεται.

Αφήστε που επί του συγκεκριμένου, το «γενίτσαροι» είναι αδόκιμος όρος. Οι ταλαίπωροι οι γενίτσαροι δεν είχαν βρεθεί με τη θέληση τους στα σουλτανικά στρατεύματα. Με το ζόρι τους είχαν αρπάξει όταν ήταν παιδάκια και τους είχαν μετατρέψει σε σφαγείς. Ενώ το φευγιό των παλιών Πασόκων έγινε εθελοντικά. Αλλοι για την καρέκλα (που λέει κι ο Νίκος), άλλοι γιατί είχαν μάθει να βρίσκονται στις τάξεις ενός μεγάλου κόμματος εξουσίας, άλλοι γιατί θεώρησαν ότι το ΠΑΣΟΚ που ήξεραν δεν υπήρχε πια και επαναπροσδιόρισαν τη στάση τους μέσα στο νέο τοπίο.

Τέλος πάντων, θα ήταν καλύτερο αν ο Ανδρουλάκης έλεγε ότι θέλει πίσω τους παλιούς ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ, αλλά δεν θέλει πίσω κανένα παλιό «στέλεχος». Επιπροσθέτως, δεν νομίζω ότι υπάρχει έστω και ένας επώνυμος που πέρασε από το ΠΑΣΟΚ στον ΣΥΡΙΖΑ ή στην ΝΔ και επιθυμεί να γυρίσει στον παλιό του χώρο. Οπότε, κανένα δίλημμα δεν θα αντιμετωπίσει ο Νίκος.

Ο λόγος είναι απλός. Οσοι πήγαν στη ΝΔ και αξιοποιήθηκαν κυβερνητικά ή στην κρατική διοίκηση, τα έχουν πάει τόσο καλά και έχουν τέτοιο προσωπικό μέλλον, που δεν έχουν κανέναν λόγο να μεταπηδήσουν σε άλλο κόμμα. Η ΝΔ πάει για δεύτερη τετραετία, ο Μητσοτάκης ασκεί κεντρώα, μεταρρυθμιστική και εθνικά σκληρή πολιτική, γιατί να φύγουν; Εξάλλου, μόνο ο Χρυσοχοΐδης είχε χρηματίσει υπουργός του ΠΑΣΟΚ, όλοι οι υπόλοιποι ήταν είτε γενικοί γραμματείς είτε μεσαία στελέχη ή απλοί οπαδοί του κόμματος.

Ούτε οι σαλταδόροι προς τον ΣΥΡΙΖΑ δείχνουν καμιά διάθεση να επιστρέψουν. Και για αυτούς, ο λόγος είναι απλός. Πήγαν στον ΣΥΡΙΖΑ ως νοικάρηδες και μέσα σε τρία χρόνια τον κατέλαβαν ολοκληρωτικά. Από τους παλιούς, μόνο τον Αλέξη άφησαν, όλοι οι υπόλοιποι που έφτιαξαν τη νίκη του 2015 είναι πλέον παρείσακτοι εκεί μέσα. Οι μεγαλοσχήμονες του παλιού ΠΑΣΟΚ έχουν πια στα χέρια τους ένα κόμμα μεγαλύτερο από το σημερινό ΠΑΣΟΚ, κορόιδα είναι να εκδηλώσουν πρόθεση επιστροφής από το μεγάλο στο μικρό;

Και ύστερα, να γυρίσουν να κάνουν τι; Ακόμα και αν υποθέσουμε ότι θα γίνονταν δεκτοί με ανοικτές αγκάλες, ξέρουν ότι θα έπεφταν θύματα της «ανανέωσης» του Ανδρουλάκη. Να επιστρέψουν, δηλαδή, για να τους επιδεικνύει ο καινούργιος αρχηγός ως ντεκόρ στα συνέδριά του, αλλά επί της ουσίας να τους πει «κάντε στην άκρη εσείς οι παλιοί που αποτύχατε, για να δώσετε την θέση σας στη νέα γενιά του κόμματος»; Ελάτε τώρα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News