519
|

Δημοσκόπηση GPO: Πώς αποτιμούν οι πολίτες το ταξίδι Μητσοτάκη στις ΗΠΑ

Protagon Team Protagon Team 21 Μαΐου 2022, 11:28

Δημοσκόπηση GPO: Πώς αποτιμούν οι πολίτες το ταξίδι Μητσοτάκη στις ΗΠΑ

Protagon Team Protagon Team 21 Μαΐου 2022, 11:28

Μια σειρά από σημαντικά πολιτικά συμπεράσματα προκύπτουν από τη δημοσκόπηση της GPO, στον απόηχο των όσων είπε και έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην Ουάσινγκτον, αλλά και στη σκιά της κρίσης ακρίβειας που εξακολουθεί να ταλαιπωρεί τους πολίτες.

Η έρευνα, η οποία δημοσιεύτηκε στα «Νέα Σαββατοκύριακο», συμπίπτει με αυτό που αποκαλείται κλείσιμο του εαρινού κύκλου μιας κυβέρνησης και φαίνεται να δημιουργεί ένα πολιτικό «ξέφωτο» για την κυβερνητική παράταξη: το πολιτικό αποτύπωμα της επίσκεψης του Πρωθυπουργού στον Λευκό Οίκο, με τη συνάντηση με τον Τζο Μπάιντεν και κυρίως την ιστορική ομιλία στο Κογκρέσο, κρίνεται πολύ θετικά από τους πολίτες, ακόμα και από μια κρίσιμη μάζα ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, παρά τις διαμαρτυρίες και την προκαταβολική γραμμή περί «αποτυχημένου ταξιδιού στις ΗΠΑ» που έδωσε η Κουμουνδούρου.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σχεδόν έξι στους δέκα πολίτες που ρωτήθηκαν (57,9%) κρίνουν ότι η επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη στην αμερικανική πρωτεύουσα θα λειτουργήσει θετικά για τα ελληνικά συμφέροντα. Το ίδιο λένε τρεις στους δέκα ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, ένα ποσοστό 31,2%, περίπου δηλαδή ένας στους τρεις.

 

Στη δε ερώτηση για το ποια κυβέρνηση, μεταξύ μιας της ΝΔ και μιας του ΣΥΡΙΖΑ, εμπιστεύονται περισσότερο στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, η απόσταση μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ αγγίζει σχεδόν το 20%: μια κυβέρνηση της ΝΔ εμπιστεύονται το 47,2% των ερωτηθέντων, έναντι 28,7% μιας κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.

Ωστόσο, η αποδοχή της κυβέρνησης δεν είναι τόσο μεγάλη, ούτε και η διαφορά της από τον ΣΥΡΙΖΑ, όταν η ατζέντα αλλάζει και πηγαίνει στην αντιμετώπιση της ακρίβειας, της ενεργειακής κρίσης, ακόμα και της ανάπτυξης και της καταπολέμησης της ανεργίας (όπου η ΝΔ έχει πετύχει απτά αποτελέσματα με την αύξηση της απασχόλησης).

Είναι χαρακτηριστικό ότι το ποσοστό εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση της ΝΔ για την αντιμετώπιση της ακρίβειας πέφτει στο 39,2%, με τον ΣΥΡΙΖΑ στο 31,4%.

 

Σε κάθε περίπτωση εξάλλου, οι πολίτες εκτιμούν ότι η κυβέρνηση καθυστέρησε να λάβει μέτρα για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, συμφωνούν δηλαδή με όσα καταγγέλλει η αντιπολίτευση για ολιγωρία.

Ενώ μια σημαντική μερίδα των ερωτηθέντων κρίνουν θετικά τα μέτρα που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός για την αντιμετώπιση των ανατιμήσεων στους λογαριασμούς ρεύματος (46,2% θετικές γνώμες, έναντι 50,1% αρνητικών), τρεις στους τέσσερις θεωρούν ότι αυτά τα μέτρα ήρθαν αργά —ακόμα και μεταξύ των ψηφοφόρων της ΝΔ η σχετική αρνητική κρίση φτάνει στο 58,9%, σχεδόν έξι στους δέκα δηλαδή, γεγονός που δείχνει δυσφορία για την κυβέρνηση και από τους ψηφοφόρους της.

Όπως πάντως κρίνει στη σχετική ανάλυσή του για «Τα Νέα» ο Διονύσης Νασόπουλος:

«Από την πανελλαδική δημοσκόπηση, προκύπτει ότι διαμορφώνεται χώρος μιας νέας δυναμικής για την κυβέρνηση, ύστερα από την πίεση των τελευταίων μηνών που ακολουθούσε το κύμα ακρίβειας. Ταυτόχρονα όμως η κοινή γνώμη βάζει και τους… αστερίσκους της, καθώς κρίνει ότι το πακέτο των μέτρων, παρότι “γενναίο”, ήρθε με καθυστέρηση και δεν έχει άρει τις αμφιβολίες για το κατά πόσον θα αποδειχθεί αρκετό για την αναχαίτιση του υψηλού πληθωρισμού και την ουσιαστική στήριξη των οικογενειακών προϋπολογισμών».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...