848
Ο καταζητούμενος μουσικός, πρώτος από δεξιά, χωρίς μπλούζα | Jean Zindel

Γνωστός γάλλος πανκ-ρόκερ παραδόθηκε έπειτα από 30 χρόνια για ληστεία σε τράπεζα

Protagon Team Protagon Team 14 Ιουνίου 2018, 12:57
Ο καταζητούμενος μουσικός, πρώτος από δεξιά, χωρίς μπλούζα
|Jean Zindel

Γνωστός γάλλος πανκ-ρόκερ παραδόθηκε έπειτα από 30 χρόνια για ληστεία σε τράπεζα

Protagon Team Protagon Team 14 Ιουνίου 2018, 12:57

Πρόκειται για πραγματικά απίστευτη είδηση και αφορά μια ιστορία βγαλμένη από τα καρέ κάποιας κινηματογραφικής ταινίας. Οπως έγραψε το BBC, ο Ζιλ Μπερτέν, ο οποίος πριν από 30 χρόνια είχε διαπράξει ληστεία σε τράπεζα, παραδόθηκε οικειοθελώς στις γαλλικές Αρχές. Και αυτή είναι η πανκ-ροκ ιστορία του…

Ενας από τους πιο γνωστούς δικηγόρους της Γαλλίας, ο Κριστιάν Ετελέν -ο οποίος αναλάμβανε πάντοτε δύσκολες υποθέσεις- καθόταν στο γραφείο του αργά το βράδυ του περασμένου Νοεμβρίου, όταν έλαβε ένα τηλεφώνημα που τον άφησε έκπληκτο. Πρώτα απ’ όλα, επειδή εκείνος που τον καλούσε είχε ανακηρυχθεί… νεκρός, χρόνια πριν – και, δεύτερον, επειδή ήταν μέλος μιας ομάδας η οποία πραγματοποίησε ένοπλη ληστεία πριν από 30 χρόνια.

Η φωνή στο άλλο άκρο του τηλεφώνου ήταν εκείνη του Μπερτέν, ενός μοναχικού τραγουδιστή της πανκ, ο οποίος είχε φτιάξει στο Μπορντό το συγκρότημα Camera Silens. Η Βρετανία είχε τον Σιντ Βίσιους και τους Sex Pistols, ο Ζιλ ήταν το αντίστοιχο γαλλικό, μουσικό, πανκ ισοδύναμο.

Το τέλος της δεκαετίας του ’80 πλησίαζε, η πανκ μουσική πέθαινε σιγά σιγά, όπως και αρκετοί οπαδοί της, χτυπημένοι από τον ιό HIV, αφού αντάλλασσαν μεταξύ τους μολυσμένες σύριγγες ηρωίνης. Το συγκρότημα είχε αποδεκατιστεί από τον εθισμό του στα ναρκωτικά και οι φαν του είχαν αρχίζει να το εγκαταλείπουν, απογοητευμένοι. Τα εναπομείναντα μέλη του γκρουπ κατάλαβαν τότε ότι η μουσική τους δεν θα μπορούσε να τους ζήσει, οπότε σκέφτηκαν το μεγάλο κόλπο: μια ένοπλη ληστεία, με μια γερή μπάζα η οποία θα τους επέτρεπε να μη δουλέψουν ποτέ ξανά στη ζωή τους. Οπως και έκαναν…

Τον Απρίλιο, λοιπόν, του 1988, ο Ζιλ και κάποια μέλη του συγκροτήματος, διέπραξαν ένοπλη ληστεία και «σήκωσαν» 12 εκατομμύρια φράγκα (σχεδόν 2 εκατομμύρια ευρώ σήμερα) από μια τράπεζα στην Τουλούζη – μια μικρή περιουσία εκείνη την εποχή. Και κάλεσαν οι ίδιοι μια τοπική εφημερίδα για να μεταφέρει τα μαντάτα, το… κατόρθωμά τους! Το οποίο ήταν τόσο καλά οργανωμένο, που μέσα σε έναν χρόνο πιάστηκαν όλοι από την Αστυνομία, η οποία είχε αντιληφθεί πολύ νωρίς ότι δεν είχε να κάνει με επαγγελματίες κλέφτες. Ο Μπερτέν, όμως, ήταν ο μόνος που διέφυγε και κρυβόταν στην Πορτογαλία και στην Ισπανία.

Οι υπόλοιποι του συγκροτήματος, αφού εξέτισαν τις ποινές τους επέστρεψαν στην αφάνεια ή κάποιοι δεν ζουν πλέον, χτυπημένοι από το AIDS. Ο Ζιλ είχε καταδικαστεί -ερήμην- σε ποινή φυλάκισης δέκα ετών. Τα χρόνια πέρασαν, οι διώκτες του δεν είχαν κάποιο σημάδι ζωής από εκείνον και έτσι τον κήρυξαν νεκρό. Αυτό πίστευε και η οικογένειά του, συμπεριλαμβανομένου του γιου του -ο οποίος γεννήθηκε εκείνα τα άγρια χρόνια του Μπορντό- που δεν είχε ακούσει ποτέ κανένα νέο για τον πατέρα του.

Σχεδόν τριάντα χρόνια από τότε, ο μεγάλος πανκ φυγάς ζήτησε από τον δικηγόρο Ετελέν να συναντηθούν, όπως και έγινε: σε μια παλιά μπρασερί, που ονομάζεται Cafe de la Concorde, για μεσημεριανό γεύμα, στην καρδιά της Τουλούζης. Ο Μπερτέν έχει την ίδια κορμοστασιά, όπως παλιά, αλλά είναι πια τυφλός -μια συνέπεια της ηπατίτιδας που προκαλείται από τη χρήση ναρκωτικών-, αλλά απίστευτα ευγενικός και ντροπαλός. Ομως είπε στον συνήγορό του για αυτά τα 28 χρόνια που έτρεχε να κρυφτεί, αλλά και γιατί επέστρεψε.

Μετά τη ληστεία, με τα χρήματα της ληστείας στα μπαγκάζια του πήγε στην Πορτογαλία, όπου άνοιξε ένα κατάστημα στο οποίο πουλούσε δίσκους – εννοείται ότι το εμπόρευμα για το μαγαζί το πλήρωνε με μετρητά! Τα χρόνια εκείνα δεν ήταν ανέμελα, αφού πίστευε ότι κάποιος θα τον αναγνώριζε. Επίσης, όταν έβλεπε αυτοκίνητο με γαλλικές πινακίδες έξω από το κατάστημά του, πίστευε ότι τον παρακολουθούσαν.

Επειτα από 10 χρόνια λειτουργίας του καταστήματος σκέφτηκε ότι η γαλλική Αστυνομία ήταν πραγματικά στα ίχνη του και έτσι πήγε στη Βαρκελώνη με την ισπανίδα φίλη του. Η οικογένειά της είχε εκεί ένα μπαρ και ο τραγουδιστής έγινε μπάρμαν. Απέκτησαν ένα παιδί και μόνο εκείνη ήξερε την ιστορία του. Για όλους τους υπόλοιπους ήταν ένας άνδρας χωρίς κάποιο ιδιαίτερο παρελθόν.

Ο δικηγόρος που έχει αναλάβει στην καριέρα του την υπεράσπιση τζιχαντιστών, εξτρεμιστών και βαρυποινιτών (Getty)
Ο δικηγόρος που έχει αναλάβει στην καριέρα του την υπεράσπιση τζιχαντιστών, εξτρεμιστών και βαρυποινιτών (Getty)

Κουράστηκε, όμως, από το διαρκές κυνηγητό και, όπως ο ίδιος δήλωσε, έπρεπε να παραδοθεί, επειδή «έπρεπε να πληρώσω το χρέος μου. Δεν είχα πια επιλογή».

Πριν από τη δίκη του φέρεται να είπε, επίσης, πως πήρε την απόφαση να παραδοθεί αφού παραλίγο να χάσει τη ζωή του από ηπατίτιδα, ενώ ρόλο έπαιξε και ο γιος του: «Το κάνω για τον γιο μου. Αυτός δεν ξέρει τι έκανα αυτά τα 30 χρόνια που κρυβόμουν, αλλά πρέπει να μάθει». Οπως έμαθε και το δεύτερο παιδί του -επίσης γιος, επτά ετών- που απέκτησε με την ισπανίδα σύντροφό του.

Τελικά, η δίκη έγινε, με δικηγόρο τον 74χρονο Ετελέν και ο 57χρονος πρώην μουσικός καταδικάστηκε σε πέντε χρόνια με αναστολή από δικαστήριο στην Τουλούζη της Γαλλίας. Η ετυμηγορία έγινε δεκτή με χειροκροτήματα από τους φαν του Μπερτέν, οι οποίοι -αφού έμαθαν όλη την ιστορία του- είδαν ότι το ίνδαλμά τους έζησε σαν γνήσιος πανκ ήρωας και στο τέλος δικαιώθηκε!
Θα πρέπει, όμως, να τον ρωτήσουν για το πώς έζησε όλα αυτά τα χρόνια, κυνηγημένος και χωρίς να μπορεί να εμφανιστεί πουθενά.
Αλλά αυτά, για εκείνους, λογικά, αποτελούν πανκ λεπτομέρειες, οι οποίες σε κρατούν ζωντανό…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...