628
Ο Στιβ Γιατζόγλου έχει επιλέξει εδώ και καιρό να υπερασπίζεται τη Χρυσή Αυγή σε κάθε περίπτωση | ΙntimeSports

Οι Πανιώνιοι έδιωξαν τον ακροδεξιό Γιατζόγλου και αυτός διαμαρτύρεται: «Εχουμε αριστερή χούντα»

Protagon Team Protagon Team 27 Απριλίου 2018, 15:21
Ο Στιβ Γιατζόγλου έχει επιλέξει εδώ και καιρό να υπερασπίζεται τη Χρυσή Αυγή σε κάθε περίπτωση
|ΙntimeSports

Οι Πανιώνιοι έδιωξαν τον ακροδεξιό Γιατζόγλου και αυτός διαμαρτύρεται: «Εχουμε αριστερή χούντα»

Protagon Team Protagon Team 27 Απριλίου 2018, 15:21

Αρχικά κάποιος θεώρησε καλή ιδέα να αντικαταστήσει στον μπασκετικό Πανιώνιο τον προπονητή Βαγγέλη Ζιάγκο με τον Στιβ Γιατζόγλου. Επειτα οι φίλαθλοι της ομάδας αντέδρασαν. Οχι γιατί ο Γιατζόγλου δεν είναι καλός προπονητής –μπορεί και να είναι– αλλά για το ότι είναι ένας γνωστός υποστηρικτής της Χρυσής Αυγής, θιασώτης της ακροδεξιάς και ρατσιστικής ρητορικής της, ένας άνθρωπος που έχει φτάσει στο σημείο να χαρακτηρίσει τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα «μια κακιά στιγμή»... Και έτσι η διοίκηση του Πανιωνίου ανέκρουσε πρύμναν και ανακάλεσε την πρόσληψη του 70χρονου προπονητή.

Αυτή η δραματική εξέλιξη μπορεί να προκαλεί γέλιο για το τι μπορεί να έχουν στο μυαλό τους οι διοικούντες τον Πανιώνιο στο μπάσκετ. Προκαλεί σίγουρα θαυμασμό για τα δημοκρατικά αντανακλαστικά των φίλων του Πανιωνίου που ενεργοποιήθηκαν άμεσα και υπέδειξαν στη διοίκηση το ιστορικό λάθος της να βάλει στην οικογένεια της ομάδας έναν άνθρωπο με τέτοιες απόψεις, εκ διαμέτρου αντίθετες με τις διαχρονικές αξίες του συλλόγου. Αλλά προκάλεσε και την οργή του Γιατζόγλου. Που βρήκε την ευκαιρία να επαναλάβει ένα ακόμη ακροδεξιό κήρυγμα περί «αριστερής δικτατορίας» κλπ.

Η ανακοίνωση της ΚΑΕ Πανιώνιος ήταν λιτή αλλά περιεκτική:

«Η διοίκηση της ΚΑΕ Πανιώνιος Βίκος COLA συναισθανόμενη τις αντιδράσεις της πλειοψηφίας των φιλάθλων στην απόφαση συνεργασίας με τον Στηβ Γιατζόγλου, ο οποίος στο παρελθόν έχει τοποθετηθεί σε ακραίο πολιτικό χώρο, εκ διαμέτρου αντίθετo με τις διαχρονικές αξίες και ήθη του Πανιωνίου Γυμναστικού Συλλόγου Σμύρνης, αποφάσισε τη ματαίωσή της». Ο Γιατζόγλου που είχε ανακοινωθεί το βράδυ της Πέμπτης, «απολύθηκε» ύστερα από λίγες ώρες με τον Πανιώνιο να επιστρέφει στον Βαγγέλη Ζιάγκο.

Η απάντηση-πρόκληση του Γιατζόγλου

Μία ημέρα μετά τις εξελίξεις, ο Στιβ Γιατζόγλου θέλησε να εκφράσει τη δική του άποψη για την υπόθεση και το έκανε μέσω του SDNA υπερασπιζόμενος μεταξύ άλλων τις ακραίες πολιτικές του θέσεις και υποστηρίζοντας πως στην Ελλάδα δεν υπάρχει δημοκρατία!

«Υποτίθεται ότι υπάρχει δημοκρατία και ελεύθερος λόγος σε αυτή τη χώρα. Αυτό που γίνεται τις τελευταίες ώρες στον Πανιώνιο δείχνει το ακριβώς αντίθετο» ήταν η πρώτη κουβέντα του προπονητή, προτού προσθέσει: «Είναι δυνατόν τα πολιτικά φρονήματα κάποιου να καθορίζουν και τη δουλειά του; Πού γίνεται αυτό; Λες και ζούμε στο 1967 και στη Χούντα, που αν έλεγες πως είσαι κομμουνιστής σε έστελναν στη Γυάρο. Εχουμε και τώρα αριστερή Χούντα δηλαδή; Δεν έχουμε ελευθερία στον λόγο μας; Πού ζούμε;»

Ο τεχνικός συνέχισε στο ίδιο… μοτίβο, λέγοντας: «Με κρίνουν για τα πολιτικά μου φρονήματα. Οχι για τη δουλειά μου, όχι για την εμπειρία μου, ούτε γι’ αυτό που είμαι. Είναι αδιανόητο να κανονίζει μια μικρή μερίδα ανθρώπων το τι θα συμβεί σε μία ομάδα. Εμένα μου έκαναν χάρη! Θα έβαζα το κεφάλι μου στη λαιμητόμο για την ομάδα τους, ήξερα ότι θα ήταν θαύμα να σωθούμε και παρ’ όλα αυτά θα ερχόμουν για να τη σώσω μέσα σε 20 μέρες».

Ο Γιατζόγλου δεν σταμάτησε εκεί πάντως, επιχειρώντας να εξηγήσει τις θέσεις του με τη συμπεριφορά των προπονητών στις ομάδες. Συγκεκριμένα είπε: «Τι σημαίνει “δεν δεχόμαστε φασίστες στον Πανιώνιο”; Τι είναι αυτό; Είπαν ότι υποστηρίζω τη Χρυσή Αυγή… Φυσικά και είμαι φασίστας! Ο αθλητισμός είναι φασισμός. Κάθε αθλητικός χώρος έχει φασισμό. Οι προπονητές δηλαδή τι είναι; Δημοκράτες; Υπάρχει κανένας αθλητής που ψηφίζει για να παίξει βασικός ή όχι; Κάθε προπονητής και κυρίως οι μεγάλοι, ο Ιωαννίδης, ο Ιβκοβιτς, ο Ομπράντοβιτς, δεν έχουν δημοκρατικές αρχές. Ετσι είναι, τι να κάνουμε;»

Αλλά ο Γιατζόγλου συνέχισε περνώντας από τους «δικτάτορες» του παρκέ, στους φασίστες των δρόμων που τόσο αγαπά: «Δεν έχουμε δημοκρατία στην Ελλάδα. Δεν υπάρχει ελευθερία λόγου και όλοι κοιτούν αυτά που δεν πρέπει. Εγώ ξέρω τι έχω δώσει στο μπάσκετ, δεν γίνεται να κρίνομαι για τα πολιτικά μου φρονήματα από μία μικρή ομάδα ανθρώπων. Και πες ότι ο Γιατζόγλου δεν έχει πρόβλημα, εξάλλου σου είπα ότι μου έκαναν χάρη… Για έναν άνθρωπο του μεροκάματου, που φοβάται να μιλήσει για τις απόψεις του δημόσια, τι σημαίνει αυτό; Θα μπορούσε να χάσει τη δουλειά του δηλαδή αν πιστεύει κάτι διαφορετικό; Τι να πω…».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...