989
O Δημήτρης Καιρίδης με τον Κυριάκο Μητσοτάκη κατά την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του την περασμένη Τετάρτη. Από την επομένη ξεκίνησε μια ανοίκεια επίθεση εναντίον του | Δελτίο Τύπου/ND

Γιατί το «σύστημα ΣΥΡΙΖΑ» χτυπάει τον Καιρίδη;

Protagon Team Protagon Team 8 Απριλίου 2019, 14:23
O Δημήτρης Καιρίδης με τον Κυριάκο Μητσοτάκη κατά την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του την περασμένη Τετάρτη. Από την επομένη ξεκίνησε μια ανοίκεια επίθεση εναντίον του
|Δελτίο Τύπου/ND

Γιατί το «σύστημα ΣΥΡΙΖΑ» χτυπάει τον Καιρίδη;

Protagon Team Protagon Team 8 Απριλίου 2019, 14:23

Η επίθεση που δέχεται τα τελευταία 24ωρα από το «σύστημα ΣΥΡΙΖΑ» ο Δημήτρης Καιρίδης, καθηγητής και υποψήφιος στην ευρωβουλή με τη ΝΔ, είναι λίγο πολύ γνωστή και… συμπτωματικά (;) εκδηλώθηκε με το που ανακοινώθηκε η υποψηφιότητά του: μια φράση του –για την ονομασία Republica Makedonjia αμετάφραστη για την οποία «δεν θα είχαμε πρόβλημα ενδεχομένως»– αποσπάστηκε από μια ολόκληρη συνέντευξή του κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών και ως τέτοια χρησιμοποιήθηκε τόσο από την Κουμουνδούρου όσο και από την κρατική ΕΡΤ1.

Ο κ. Καιρίδης είχε προηγουμένως βρεθεί στο στόχαστρο τόσο της «Αυγής» όσο και του «Documento» με άλλες αφορμές –έστειλε μεν εξώδικα διαμαρτυρίας, αλλά εις μάτην.

Το ενδιαφέρον λοιπόν δεν είναι τόσο το περιεχόμενο της ανοίκειας επίθεσης κατά του καθηγητή Διεθνών Σχέσεων. Οποιος λίγο τον έχει παρακολουθήσει στις συχνές τηλεοπτικές του εμφανίσεις στο Action 24, κατανοεί ότι δεν θα μπορούσε να έχει διατυπώσει κάτι τόσο κραυγαλέο, έτσι όπως αναπαρήχθη σε ένα διάρκειας 20 δευτερολέπτων βίντεο το οποίο, όπως ο ίδιος καταγγέλλει, «έκοψε, έραψε και κυκλοφόρησε» ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Στις 1.200 εκπομπές εδώ και πέντε  χρόνια που έκανα στο Action 24, απομόνωσαν 17 δευτερόλεπτα που έκοψαν και έραψαν για να διαστρεβλώσουν τις θέσεις μου» παρατήρησε ο κ. Καιρίδης μιλώντας σχετικά, τη Δευτέρα, στον ραδιοσταθμό «Θέμα 104,6», προσθέτοντας ότι για τον ίδιο η Συμφωνία των Πρεσπών είναι «επιζήμια και πολύ κακή».

«Εκείνο το βράδυ, σε μια οκτάλεπτη παρέμβασή μου, σε μια αποστροφή λέω ότι η Συμφωνία είναι τόσο κακή γιατί τους δίνει το έθνος, την ταυτότητα και τη γλώσσα για να πάρει ένα δευτερεύον που είναι το κράτος», εξήγησε.

Στην πραγματικότητα, ο κ. Καιρίδης, στην επίμαχη εκπομπή της 12ς Ιουνίου 2018, την περίοδο δηλαδή που γινόταν γνωστή η συμφωνία Τσίπρα – Ζάεφ (και πριν από τις Πρέσπες), είχε πει, μεταξύ πολλών άλλων:

«Φαίνεται ότι πέσαμε (η Ελλάδα λόγω του ΣΥΡΙΖΑ) στη μεγάλη παγίδα των Σκοπιανών. Οι οποίοι από τη μια μας εξώθησαν να επικεντρωθούμε στο ακραίο, στο γελοίο, σε αυτό που κανείς δεν μπορεί να πιστέψει, ότι οι σημερινοί Σλάβοι των Σκοπίων είναι απόγονοι του Μεγάλου Αλεξάνδρου για να δεχτούμε τι; Αυτό που πριν από δυο εβδομάδες καταγγείλαμε: τo Ίλιντεν. Διότι ερχόμαστε εμείς (ο ΣΥΡΙΖΑ) και δίνουμε τον όρο “Μακεδονία”, “μακεδονικό” έθνος, “μακεδονική” γλώσσα, “μακεδονική” ταυτότητα στους Σκοπιανούς, ακυρώνοντας όλη την ελληνική επιχειρηματολογία των τελευταίων 30-40 χρόνων.

Και ερωτώ: Γιατί δεν κάναμε αυτό που έκαναν οι Βούλγαροι; Οι Βούλγαροι να θυμίσω αναγνωρίζουν το κράτος, δεν έχουμε πρόβλημα με το κράτος. Δεν θα είχαμε πρόβλημα ενδεχομένως με το Republika Makedonjia αμετάφραστο. Αλλά δεν αναγνωρίζουν εθνότητα (οι Βούλγαροι), διότι η εθνότητα είναι το μεγάλο πρόβλημα και το μεγάλο ζήτημα.

Αυτή τη στιγμή πάμε και λέμε “Βόρεια Μακεδονία”. Προσέξτε τώρα τον κίνδυνο: Υπάρχει Βόρεια Κορέα, Νότια Κορέα, αλλά ένα κορεατικό έθνος. Έτσι, ερχόμαστε εμείς και λέμε υπάρχει η Βόρεια Μακεδονία, άρα, κατ’ αντιδιαστολή, υπάρχει και μια Νότια Μακεδονία, και με ελληνική υπογραφή (του ΣΥΡΙΖΑ) υπάρχει “μακεδονικό” έθνος, με αστερίσκο σλαβικό αλλά δεν έχει σημασία, “μακεδονικό” έθνος με “μακεδονική” ταυτότητα, “μακεδονικό πολιτισμό” και “μακεδονική γλώσσα”. Το οποίο κατοικεί και στη Νότια Μακεδονία;»

Αρα αντί να αποκόψουμε τον αλυτρωτισμό των Σκοπίων τον παραδοσιακό… του 19ου και 20ου αιώνα, όχι τον αλυτρωτισμό Γκρουέφσκι, τον αλυτρωτισμό του Ίλιντεν, τον παραδοσιακό τους αλυτρωτισμό (τον επιβεβαιώνουμε)».

Από όλη αυτήν την εισήγηση και πολλά άλλα κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών, απομονώθηκε και αναπαρήχθη η φράση για το «αμετάφραστο Republika Makedonjia».

Το ενδιαφέρον ερώτημα είναι γιατί τον κ. Καιρίδη. Είναι ο πρώτος από το ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ στον οποίο το σύστημα ΣΥΡΙΖΑ σπεύδει να επιτεθεί και μάλιστα με συντονισμένες ομοβροντίες:

Την περασμένη Τετάρτη, 3 Απριλίου, ανακοινώθηκε η υποψηφιότητά του από την Πειραιώς.

Την Πέμπτη, η «Αυγή» πρώτη του επιτέθηκε λέγοντας ότι η περίληψη του βιογραφικού του στη ΝΔ δεν συνέπιπτε με τις 7.000 λέξεις του βιογραφικού που είχε αναρτήσει στο Πανεπιστήμιο –το σχετικό «ρεπορτάζ» το αναπαρήγαγε έπειτα η «Νέα Σελίδα».

Την Παρασκευή ακολούθησε το «Documento» γράφοντας ότι ο κ. Καιρίδης είχε δήθεν πει τον Μέγα Αλέξανδρο σκουπίδι. Αυτό υπήρξε μια γνωστή χρυσαυγίτικη προπαγάνδα που έχει πολλάκις διαψευσθεί και ο ίδιος ο κ. Καιρίδης έχει απευθυνθεί σχετικά στον εισαγγελέα. Αλλά η εφημερίδα του κ. Βαξεβάνη δεν είχε πρόβλημα να υιοθετήσει.

Και ακολούθησαν ο ΣΥΡΙΖΑ και η πιστή του ΕΡΤ1 για τη φράση περί Republika Makedonjia, για να αρχίσει ο φαύλος κύκλος αναπαραγωγής από τα πολλά, φίλα προσκείμενα στον ΣΥΡΙΖΑ, μέσα ενημέρωσης.

Η αλήθεια είναι ότι ο καθηγητής του Παντείου υπήρξε ίσως ο πιο δύσκολος για τον ΣΥΡΙΖΑ επικριτής της Συμφωνίας των Πρεσπών, τόσο λόγω επιστημονικής κατάρτισης όσο και λόγω της σταθερής παρουσίας του στην τηλεόραση στα παρεμβατικά βραδινά πολιτικά τοκ σόου του Action 24. Οι επικρίσεις του δεν βασίζονταν στο θυμικό, όπως συνέβη με τους περισσότερους δημοσιολογούντες τον τελευταίο χρόνο, αλλά ήταν επιστημονικά τεκμηριωμένη.

Και από την άλλη, όπως επισημαίνουν αναλυτές, είναι επίσης αλήθεια ότι στην Κουμουνδούρου ψάχνουν διακαώς να βρουν «αστοχίες» στο ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ, προκειμένου να απαντήσουν επικοινωνιακά στο φιάσκο της περίπτωσης Μυρσίνης Λοΐζου αλλά και στις αμφιλεγόμενες επιλογές του Πέτρου Κόκκαλη και της Ραλλίας Χρηστίδου.

Ο ίδιος ο κ. Καιρίδης εκεί αποδίδει την εκστρατεία σπίλωσής του, μέσω της γνωστής μεθόδου απομόνωσης μιας φράσης. Σε δήλωση του σήμερα Δευτέρα λέει:

«Μέσα στην αγωνία του ο ΣΥΡΙΖΑ επιλέγει να επιτεθεί στο πρόσωπό μου, ακολουθώντας τις γνωστές μεθόδους της παραποίησης και της διαστροφής. Την περασμένη Πέμπτη, μια μέρα μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητας μου για την Ευρωβουλή, μου επιτέθηκε πρώτη η Αυγή. Την Παρασκευή, σειρά πήρε το Documento. Και στα δυο απέστειλα εξώδικες οχλήσεις για να ανασκευάσουν, χωρίς, μέχρι στιγμής, να το πράξουν. Χθες, Κυριακή, ακολούθησε ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ και τα συνεργαζόμενα ΜΜΕ του, όπως η ΕΡΤ 1.

«Η μισή αλήθεια φωτίζεται πάντα από την άλλη μισή κρυμμένη αλήθεια. Με επιλεκτικό τρόπο, αποσπασμένα και αποσπασματικά, ο Σύριζα έκοψε, έραψε και κυκλοφόρησε ένα βίντεο 20 δευτερολέπτων, με το οποίο διαστρεβλώνει πλήρως μια δική μου πολύ επικριτική προφορική τοποθέτηση για τη Συμφωνία των Πρεσπών, την οποία έκανα στην εκπομπή «Evening Report» του Γιώργου Κουβαρά, στο Action 24 TV, στις 12 Ιουνίου 2018, όταν και μόλις είχε διαρρεύσει μέρος της συμφωνίας. Ψαλιδίζοντας την αλήθεια, ο Σύριζα επιχειρεί να μου αποδώσει πράγματα που δεν πιστεύω» καταλήγει ο υποψήφιος ευρωβουλευτής της ΝΔ.

 

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...