497
Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο φόρουμ του Νταβός τον περασμένο Ιανουάριο | ΓτΠ/ Δημήτρης Παπαμήτσος

Γιατί η WSJ μιλάει για τη «μεγάλη επιστροφή» της Ελλάδας

Protagon Team Protagon Team 25 Οκτωβρίου 2023, 14:35
Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο φόρουμ του Νταβός τον περασμένο Ιανουάριο
|ΓτΠ/ Δημήτρης Παπαμήτσος

Γιατί η WSJ μιλάει για τη «μεγάλη επιστροφή» της Ελλάδας

Protagon Team Protagon Team 25 Οκτωβρίου 2023, 14:35

Το κύριο άρθρο της Wall Street Journal με τίτλο «Η μεγάλη οικονομική επιστροφή της Ελλάδας» και υπότιτλο «Η πρώην προβληματική χώρα της Ευρώπης μετατρέπεται σε μοντέλο δημοσιονομικής διαχείρισης μέσω μεταρρυθμίσεων υπέρ της ελεύθερης αγοράς» έρχεται λίγες ημέρες μετά την απόφαση της Standard & Poor’s (20/10) να αναβαθμίσει την Ελλάδα στο επίπεδο της επενδυτικής βαθμίδας.

Αν την 1η Δεκεμβρίου αναβαθμίσει την Ελλάδα και η Fitch στο ίδιο επίπεδο, θα είναι ο δεύτερος από τους «Τρεις Μεγάλους» οίκους αξιολόγησης που επαναφέρει τα ελληνικά ομόλογα στη διεθνή «ελίτ». Η απόδοση της επενδυτικής βαθμίδας από δύο εκ των Big Three αναμένεται να οδηγήσει σε εισροές επενδυτικών κεφαλαίων της τάξης των 10 δισ. ευρώ το επόμενο έτος στα ελληνικά ομόλογα και στις μετοχές των εισηγμένων στο ΧΑ επιχειρήσεων.

Οικονομικά και πολιτικά τραύματα

«Πρόκειται για μια ιστορία οικονομικής ανάκαμψης. Πριν από λιγότερο από μια δεκαετία, η Ελλάδα φαινόταν ότι ίσως να μην μπορούσε ποτέ να ανακάμψει από τα οικονομικά και πολιτικά της τραύματα» σημειώνει η WSJ στο κύριο άρθρο της. Η αναφορά στα «πολιτικά τραύματα» παραπέμπει σαφώς στον οξύτατο πολιτικό διχασμό της περασμένης δεκαετίας και την άνοδο των ακραίων και λαϊκιστικών δυνάμεων.

«Οι ψηφοφόροι εξοργίστηκαν με τα δύο πρώτα προγράμματα διάσωσης που δεν οδήγησαν πουθενά και το 2015 στράφηκαν προς την άκρα αριστερά, εκλέγοντας ως Πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα του ΣΥΡΙΖΑ (…) Ο κ. Τσίπρας παραλίγο να τινάξει στον αέρα την ευρωζώνη, αρνούμενος να τηρήσει τους όρους διάσωσης και φτάνοντας στο σημείο να οργανώσει ένα αποτυχημένο δημοψήφισμα για την παραμονή στο ευρώ, πριν απομακρυνθεί από το χείλος του γκρεμού. Στη συνέχεια, υπέγραψε μια νέα συμφωνία διάσωσης» θυμίζει η εφημερίδα.

«Η αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητάς της Ελλάδας στην επενδυτική βαθμίδα μπορεί να εκπληρώνει έναν στόχο που έθεσε ο πρωθυπουργός, αλλά δεν αποτυπώνει πλήρως την έκταση του μετασχηματισμού που επέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην Ελλάδα» τονίζεται στο κύριο άρθρο της WSJ. Παράλληλα σημειώνεται ότι «η καινοτομία του κ. Μητσοτάκη από τότε που εκδίωξε τον κ. Τσίπρα και επανέφερε το κεντροδεξιό κόμμα της Νέας Δημοκρατίας στην εξουσία το 2019, ήταν να επικεντρωθεί στην οικονομική ανάπτυξη».  

Η εφημερίδα καταγράφει την αισιοδοξία για την ελληνική οικονομία η οποία αναμένεται να αναπτυχθεί φέτος κατά περίπου 2,5% και το γεγονός ότι η S&P αναμένει ότι το δημόσιο χρέος θα μειωθεί στο 146% του ΑΕΠ έως τέλος του τρέχοντος έτους από 189% το 2020.

«Ολα αυτά συνέβησαν παρά την πανδημία, τη μεταναστευτική κρίση και διάφορες φυσικές καταστροφές. Αυτό εξηγεί και το γιατί ο κ. Μητσοτάκης κέρδισε την επανεκλογή του με άνεση αυτό το καλοκαίρι» σημειώνει η WSJ.

Η εφημερίδα υπογραμμίζει ωστόσο ότι οι προκλήσεις παραμένουν στην ελληνική οικονομία η οποία εξακολουθεί να εξαρτάται υπερβολικά από ορισμένους κλάδους, όπως ο τουρισμός, και ότι απαιτούνται σημαντικές ρυθμιστικές μεταρρυθμίσεις για να αυξηθεί ο δυναμισμός της.

«Αλλά ο Μητσοτάκης έχει καταλάβει ότι μια ατζέντα οικονομικής ανάπτυξης είναι το απαραίτητο συστατικό για την οικοδόμηση υποστήριξης για αυτές τις μεταρρυθμίσεις  αλλά και για τη δημοσιονομική ισορροπία. Αυτό είναι ένα μάθημα που η υπόλοιπη Ευρώπη -και η Αμερική- θα μπορούσαν να διδαχθούν από το πρώην προβληματικό παιδί της ηπείρου» σημειώνει, κλείνοντας, η WSJ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...