377
Γερό ποντάρισμα στην κούνια του μωρού από το ΚΙΝ.ΑΛ. | Shutterstock

Βουλή: Γερό το «ασήμωμα» του μωρού Φώφη αλλά με τι λεφτά;

Protagon Team Protagon Team 28 Ιανουαρίου 2020, 22:26
Γερό ποντάρισμα στην κούνια του μωρού από το ΚΙΝ.ΑΛ.
|Shutterstock

Βουλή: Γερό το «ασήμωμα» του μωρού Φώφη αλλά με τι λεφτά;

Protagon Team Protagon Team 28 Ιανουαρίου 2020, 22:26

Η κυβερνητική βούληση να ενισχυθεί η ελληνική οικογένεια έχει ήδη εκφραστεί από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, έχει αναλυθεί από υπουργούς του και έχει αποκρυσταλλωθεί με το γνωστό επίδομα των 2.000 ευρώ που από 1ης Ιανουαρίου 2020 λαμβάνει κάθε σπίτι που έχει νεογέννητο.

Επειδή η καταπολέμηση της επικίνδυνης (σε κάθε επίπεδο) υπογεννητικότητας είναι αδήριτη ανάγκη, έχει γίνει σαφές από την κυβέρνηση ότι αυτό το επίδομα έχει καθαρά δημογραφικό χαρακτήρα – όχι προνοιακό, ούτε αεριτζίδικο και καταχρηστικό.

Ετσι τα εισοδηματικά κριτήρια αποφασίστηκε να μην είναι «στενόχωρα», να είναι κάπως απλόχερο το κράτος παρά τον δημοσιονομικό κορσέ του, ακριβώς επειδή το θέμα είναι (εθνικής) ζωής ή (εθνικού) θανάτου. Υπό την προϋπόθεση της στοιχειώδους σύμβασης: η βοήθεια αυτή αφορά μονίμους κατοίκους της πατρίδας μας. Πράματα ξεκάθαρα, «γυαλί».

Στην προσπάθειά της να κάνει ρελάνς στο τραπέζι της εθνικής υπευθυνότητας, η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά «ασήμωσε» με περισσότερο χρήμα την κούνια του μωρού. Αλλά όχι μόνο την κούνια του: η απλοχεριά του ΚΙΝ.ΑΛ. έφθασε σχεδόν μέχρι την εξώπορτα του νηπιαγωγείου όπου τα κουβαδάκια και η άμμος.

Η κυρία Γεννηματά, με τροπολογία που κατέθεσε το κόμμα της, προτείνει να πληρωθεί από το δημόσιο ταμείο ποσόν 200 ευρώ τον μήνα για τα τρία πρώτα χρόνια ζωής του κάθε μωρού. Δηλαδή, μέχρι το βρέφος να γίνει νήπιο. Θα ήταν καλή ιδέα, αν δεν υπήρχε ο προαναφερθείς δημοσιονομικός κορσές (και η ανικανότητα περαιτέρω ενίσχυσης του κρατικού κορβανά από τον λαϊκό αιμοδότη, είτε εμμέσως είτε αμέσως είτε εκτάκτως είτε σε μόνιμη βάση – ήδη οι Ελληνες υπερφορολογούμαστε και ασφυκτιούμε).

Ας πιάσουμε το κομπιουτεράκι. Αυτή τη στιγμή με το επίδομα παιδιού δίνονται μεσοσταθμικά (με τις εισοδηματικές εξαιρέσεις) περίπου 60 ευρώ τον μήνα ανά παιδί. Αυτό σημαίνει ότι η δαπάνη για παιδιά έως τριών ετών είναι 60 ευρώ επί 255.000 παιδιά, περίπου 15,3 εκατ. ευρώ τον μήνα, ήτοι 183,6 εκατ. ευρώ τον χρόνο. Αν τα 60 ευρώ γίνουν 200, το κόστος αυξάνεται σε 51 εκατ. ευρώ τον μήνα, δηλαδή φθάνει τα 612 εκατ. ευρώ τον χρόνο. Πρόκειται για τεράστια αύξηση 428,4 εκατ. ευρώ!

Το ερώτημα είναι ένα: Πού θα βρεθούν αυτά τα λεφτά. Από νέους φόρους μήπως; Εις βάρος αγάμων ή και ατέκνων ενδεχομένως;… (Και ας καταπατηθούν όλα τα ατομικά δικαιώματα της αστικής δημοκρατίας.)

Καλό το παλατάκι που χτίζει το μωρό με την άμμο χρησιμοποιώντας το κουβαδάκι του, αλλά για λίγο – ώσπου να διαλυθεί.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...