1408
Ο Αλέξης Τσίπρας στο «Ενώπιος Ενωπίω», με τον Νίκο Χατζηνικολάου | Facebook/Syriza

Τσίπρας: Εγώ, η Μπέττυ και το δημοψήφισμα

Protagon Team Protagon Team 28 Ιανουαρίου 2020, 07:53
Ο Αλέξης Τσίπρας στο «Ενώπιος Ενωπίω», με τον Νίκο Χατζηνικολάου
|Facebook/Syriza

Τσίπρας: Εγώ, η Μπέττυ και το δημοψήφισμα

Protagon Team Protagon Team 28 Ιανουαρίου 2020, 07:53

Ηταν μια κλασική συνέντευξη πολιτικού στον Νίκο Χατζηνικολάου. Δηλαδή, με τον οικοδεσπότη στον ΑΝΤ1 να κάνει με το γνωστό μειλίχιο στυλ του μια σειρά από γλυκές ερωτήσεις, επιτρέποντας στον συνομιλητή του να περιγράψει τον εαυτό του ως έναν άνθρωπο της διπλανής πόρτας. Ετσι και με τη συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα το βράδυ της Δευτέρας στο «Ενώπιος Ενωπίω», με τον οποίο άλλωστε μιλούσαν από την αρχή στον ενικό: Παιδικά χρόνια, αδέλφια, εφημερίδες, λίγο ΠΑΣΟΚ για να μην ξεχνιόμαστε κ.λπ. — κάπως έτσι πέρασε το πρώτο μισάωρο.

Ο κ. Τσίπρας μας είπε πως το μικρόβιο της πολιτικής μπήκε στο αίμα του όταν ήταν πολύ μικρός, «με την έννοια ενός ονείρου ή της προσπάθειας που έκανα τότε εγώ ως μικρό παιδί να φτάσω τα βήματα του αδελφού και της αδελφής μου, που ήταν μεγαλύτεροι».

Μιλώντας για τα παιδικά του χρόνια, κατά το πρώτο μέρος της εκπομπής, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι ήταν το τρίτο παιδί μιας μεσαίας οικογένειας με πολλά χρόνια διαφοράς από τα άλλα αδέλφια του. Ανέφερε ότι η μεγάλη διαφορά ηλικίας με τα αδέλφια του και το περιβάλλον τού έδωσαν τη δυνατότητα να ασχοληθεί με πράγματα με τα οποία άλλοι συνομήλικοί του δεν ασχολούνταν. Επί παραδείγματι, ανέφερε ότι εννέα χρονών «ξεκοκάλιζε» την εφημερίδα που έφερνε στο σπίτι ο πατέρας του (ήταν «Τα Νέα» και η «Ελευθεροτυπία»). Είπε ότι η οικογένεια του ήταν μια δημοκρατική οικογένεια και αναφέρθηκε στις αριστερές παραδόσεις της οικογένειάς του από την πλευρά των παππούδων του. «Ο πατέρας μου μετά τη Μεταπολίτευση ήταν ψηφοφόρος του ΠΑΣΟΚ», «τα αδέλφια μου είχαν οργανωθεί στην Αριστερά, στην ΚΝΕ».

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι οργανώθηκε σε ηλικία 14 ετών, όταν ως πρόεδρος του 15μελούς του β’ Πειραματικού Γυμνασίου Αμπελοκήπων, πήγε να συμπαρασταθεί στις καταλήψεις του διπλανού Πολυκλαδικού «και με “τσίμπησαν” εκεί κάτι “Κνίτες” επειδή ήμουν πρόεδρος του δεκαπενταμελούς…».

Νοστάλγησε κιόλας λίγο, ενθυμούμενος ότι η παραπομπή του Ανδρέα Παπανδρέου ήταν θέμα διαμάχης στα οικογενειακά τραπέζια.

Ερωτηθείς αν εξακολουθεί να συμπαθεί τις καταλήψεις, είπε ότι σημασία έχει ποιο είναι το αίτημα, ποιος ο σκοπός, ποια η διαδικασία, «διότι καταλήψεις τώρα γίνονται και από ακροδεξιές ομάδες που πείθουν τους μαθητές να διαμαρτυρηθούν, για παράδειγμα, για το Μακεδονικό».

Η Μπέττυ και η απόφαση για το δημοψήφισμα

Μίλησε και για τη σύντροφό του, Μπέττυ Μπαζιάνα. Αναφέρθηκε στη γνωριμία τους πριν από 29 χρόνια στο Λύκειο – «έχω την αίσθηση ότι η Μπαζιάνα πρέπει να ήταν ερωτευμένη μαζί μου πολύ πριν εγώ την εντοπίσω» είπε. Και την περιέγραψε ως έναν δυνατό άνθρωπο, για να σημειώσει ότι πέρα απ’ την αγάπη υπάρχει και μια αμοιβαία εκτίμηση και θαυμασμός, ότι συζητούν πολύ, ότι δεν θέλει να του επιβληθεί, όμως παράλληλα είναι αυστηρός κριτής και ότι αυτό τον βοηθάει, δημιουργώντας του καλύτερα φίλτρα.

Θυμήθηκε και τι συνέβη εκείνη τη βραδιά που πήρε την απόφαση για το δημοψήφισμα του 2015. Πάλι η Μπέττυ παρούσα, η οποία ως γνωστόν σε άλλη της συνέντευξη έχει πει ότι κλαίει κάθε 5η Ιουλίου.

Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι πήρε την απόφαση για δημοψήφισμα το βράδυ προς το ξημέρωμα της 26η Ιουνίου –ημέρα των γενεθλίων του γιου του, Ορφέα–, όταν συνειδητοποίησε εκείνο το βράδυ, ύστερα από μια πολύωρη διαπραγμάτευση, ότι είχαν επικρατήσει «οι ακραίοι» της άλλης πλευράς και το μόνο που έδιναν ήταν «μια εξευτελιστική προοπτική».

«Δεν κοιμήθηκα το βράδυ, την πήρα την απόφαση το πρωί», είπε, προσθέτοντας ότι έγινε κυβερνητική σύσκεψη στις Βρυξέλλες και επέστρεψαν το βράδυ στην Αθήνα για να συνεδριάσει το υπουργικό συμβούλιο. Ανέφερε ότι είχε ξεκινήσει η συνεδρίαση, δεν υπήρχαν κινητά μέσα στην αίθουσα και η Μπέττυ είχε έρθει στο Μαξίμου, χτύπησε την πόρτα στην αίθουσα της συνεδρίασης και απευθυνόμενη στον ίδιο σχημάτισε τον αριθμό τρία με τα δάχτυλά της, εννοώντας ότι ήταν τα τρίτα γενέθλια του παιδιού τους. «Το συνειδητοποίησα μετά όταν είχε αφήσει πάνω στο γραφείο μου τρία κεράκια. Μετά συνειδητοποίησα ότι όταν βρίσκεται κανείς στην πιο δύσκολη στιγμή της ευθύνης, πρέπει να βάζει ως προτεραιότητα και το προσωπικό στοιχείο» είπε ο κ. Τσίπρας.

Ηταν, λοιπόν, μια ωραία συζήτηση χωρίς γωνίες και αγωνίες. Ξέραμε περίπου τι θα ρωτηθεί ο κ. Τσίπρας, ξέραμε και τι θα απαντήσει.

Και όταν έγινε πιο πολιτική, δεν υπήρξαν εκπλήξεις. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ προσπάθησε και πάλι να πείσει ότι η μεσαία τάξη –αυτή που συνειδητά ο ίδιος διάλυσε επί πέντε χρόνια– εξαπατήθηκε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Τώρα είμαστε στη φάση όπου αρχίζει και συνειδητοποιεί και η μεσαία τάξη ότι έχει εξαπατηθεί, αλλά όπως ο εξαπατημένος σύζυγος όταν το μαθαίνει δεν θέλει να το πιστέψει, δίνει πίστωση χρόνου» είπε.

Δεν ήταν στρατηγική το Grexit

Επανέλαβε ότι το 2015 δεν είχε ποτέ σχέδιο για έξοδο από το ευρώ και Grexit. Είπε ότι μετά το δημοψήφισμα υπήρξε ένας «αναγκαστικός συμβιβασμός», που «μας προσγείωσε σε μια πραγματικότητα δύσκολη αλλά όχι αδιέξοδη, γιατί βγήκαμε από την κρίση, τελειώσαμε τα μνημόνια».

Χαρακτήρισε «μεγάλο σφάλμα των Ευρωπαίων ότι μας έδιναν μια προοπτική πολιτικής αυτοχειρίας: μια συμφωνία με πολύ βαριά μέτρα χωρίς χρήματα». Ανέφερε πως όταν αυτό το εξήγησε στην Ανγκελα Μέρκελ, στην τελευταία επίσκεψή της στην Ελλάδα, του είπε ότι εκείνη δεν μπορούσε να το συνειδητοποιήσει τότε, γιατί όταν στην Ελλάδα μιλούσαν για μνημόνιο, αυτό σήμαινε κάτι καταστροφικό, ενώ όταν μίλαγαν στη Ευρώπη για μνημόνιο, σήμαινε κάτι αρνητικό για τους ίδιους γιατί θα έδιναν χρήματα.

Πρόσθεσε ότι το αποτέλεσμα θα κριθεί από την Ιστορία και ότι η συμφωνία στην οποία κατέληξε ήταν «η δυνατότητα να φτάσουμε στο τέλος με ένα πρόγραμμα με δυσκολίες μεν, αλλά με 20 δισ. λιγότερα βάρη από αυτά που πρότειναν χωρίς χρηματοδότηση πριν από το δημοψήφισμα». Επέμεινε ότι η έξοδος από το ευρώ δεν ήταν ούτε στόχος, ούτε σχέδιο, ούτε στρατηγική.

Οσον αφορά τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ ως αντιπολίτευση, είπε ότι όντως είναι απαραίτητο να υπάρχει συνεννόηση για τα κρίσιμα θέματα και ότι η στάση που έχει κρατήσει το κόμμα του «είναι η μέρα με τη νύχτα σε σχέση με τη στάση που κράτησαν ο κ. Μητσοτάκης και η ΝΔ σε αυτά τα θέματα».

«Αν η ΝΔ σήμερα αντιμετωπίζει τεράστιες δυσκολίες, έχει να κάνει με τον τρόπο που ασκούσαν αντιπολίτευση, για τις Πρέσπες, για το Μεταναστευτικό».

Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «δεν μπορεί να πατά σε δύο βάρκες σε τόσο κρίσιμα ζητήματα».

«Να δίνουμε συναίνεση και συνεννόηση να υπάρχει εκεί που υπάρχει και ένα πεδίο, αυτό δεν σημαίνει ότι όταν βλέπουμε φάουλ δεν θα μιλάμε. Τι συναίνεση να δώσω στην αφωνία των 72 δευτερολέπτων στον Λευκό Οίκο ή στην απουσία της Ελλάδας από τη Διάσκεψη του Βερολίνους;» είπε.

Εξηγώντας γιατί ζήτησε από την κυβέρνηση να «παγώσει» η αμυντική συμφωνία Ελλάδας – ΗΠΑ –την οποία, παρεμπιπτόντως, ο ίδιος προώθησε όταν ήταν Πρωθυπουργός– ο κ. Τσίπρας είπε πως «είναι εξαιρετικά κρίσιμο ακόμα και με τους συμμάχους να μη μας θεωρούν δεδομένους και προβλέψιμους και να δίνουν ανταλλάγματα ουσιαστικής στήριξης όταν παίρνουν πράγματα που ζητούν από τη χώρα». Σημείωσε ότι ζήτησε από τον κ. Μητσοτάκη να «παγώσει» την υπογραφή της «μέχρις ότου ένας από τους ισχυρότερους συμμάχους μας θέσει με σαφήνεια τον τρόπο που θα υπερασπιστεί τον σύμμαχό του σε περίπτωση που η προκλητικότητα της Τουρκίας ξεπεράσει τα όρια».

Κριτική άσκησε και για το Μεταναστευτικό, λέγοντας πως όταν παρέδωσε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, στη Μόρια ήταν 5.000 άνθρωποι και τώρα 25.000, διερωτώμενος πώς ήταν δυνατό να καταργήσει η κυβέρνηση το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Για τη Συμφωνία των Πρεσπών τόνισε, μεταξύ άλλων, πως «η απόφαση αυτή που όντως συγκέντρωσε πάρα πολλά βέλη θα κριθεί στην ολότητά της, στο πέρασμα των χρόνων, από την ίδια την ιστορία και όσο περνά ο καιρός και αποφορτίζεται η ένταση εκείνων των ημερών, τόσο φαίνεται ότι είχα δίκιο».

«Υπάρχουν δύο ΠΑΣΟΚ»

Ο κ. Τσίπρας μίλησε για το «εγχείρημα της ανασυγκρότησης, διεύρυνσης και μετασχηματισμού του ΣΥΡΙΖΑ σε ένα μεγάλο κόμμα της Αριστεράς που θα αποτελεί τον βασικό κορμό της μεγάλης δημοκρατικής προοδευτικής παράταξης».

Επανέλαβε το γνωστό ευφυολόγημα ότι υπάρχουν δύο ΠΑΣΟΚ και ότι εκείνος μιλά θετικά για εκείνο που έδωσε όραμα και προοπτική σε αγώνες δεκαετιών και όχι για εκείνο που «κοινωνικοποίησε τη διαφθορά και τη διαπλοκή».

Σημείωσε πως είναι υποχρεωμένος να συνειδητοποιήσει για το 36% που είχε λάβει και το 32% που έλαβε σε αυτές τις εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ, ότι «δεν είναι όλοι ριζοσπάστες αριστεροί, είναι κόσμος που, ανεξαρτήτως από πού προέρχεται, προτίμησαν τον ΣΥΡΙΖΑ επειδή βλέπουν ένα κόμμα που θέλει να συγκρουστεί, βλέπουν έντιμους πολιτικούς και μια προσπάθεια που πρέπει να στηριχθεί. Αυτόν τον κόσμο δεν πρέπει να τον αφήσουμε έξω απ’ το “ιερό”».

Αναφορικά με το όνομα, υπογράμμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι «πολύ δυνατό brand που δεν πρέπει να αλλάξει» και πως «το αν θα προστεθεί δίπλα και κάτι που να δίνει και μια άλλη προοπτική είναι ανοικτό και είναι συζητήσιμο, όλη αυτή τη συζήτηση όμως θέλουμε να τη διεξαγάγουμε όχι σε κλειστές πόρτες, αλλά πλατιά, με τον κόσμο που μας στηρίζει».