735
Η προανακριτική επιτροπή της Βουλής το πρωί της Τρίτης | ΙΝΤΙΜΕ NEWS

Προανακριτική Novartis: Πιέσεις Παπαγγελόπουλου αποκάλυψε ο Π. Αθανασίου

Protagon Team Protagon Team 28 Ιανουαρίου 2020, 19:17
Η προανακριτική επιτροπή της Βουλής το πρωί της Τρίτης
|ΙΝΤΙΜΕ NEWS

Προανακριτική Novartis: Πιέσεις Παπαγγελόπουλου αποκάλυψε ο Π. Αθανασίου

Protagon Team Protagon Team 28 Ιανουαρίου 2020, 19:17

Βαριές καταγγελίες κατά του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου επιφύλασσε η κατάθεση του Παναγιώτη Αθανασίου, στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής.

Ο πρώην οικονομικός εισαγγελέας μίλησε για παρεμβάσεις σε υποθέσεις οικονομικού ενδιαφέροντος, για πιέσεις που δέχθηκε ο ίδιος σχετικά με υποθέσεις που χειριζόταν, και που αφορούσαν κυρίως μέσα ενημέρωσης, ακόμη και προτροπές προς κατασκευή «στοιχείων».

«Στην πορεία με καλούσε για να πληροφορείται την εξέλιξη υποθέσεων, κυρίως καναλαρχών. Με πίεζε για Αλαφούζο. Του έλεγα πως δεν υπήρχε καμία σκοπιμότητα. Για τις λίστες φοροδιαφυγής δεν έδειξε ενδιαφέρον. Έδειξε ενδιαφέρον για τα μιντιακά και τους καναλάρχες. Ήθελε ταχύτητα. Του κατέστησα σαφές ότι πως δεν είμαι διατεθειμένος να παρακάμψω τη νόμιμη διαδικασία για κανένα φυσικό πρόσωπο».

Ο Αθανασίου φέρεται να κατέθεσε ότι το ιδιαίτερο ενδιαφέρον του Παπαγγελόπουλου προκειμένου να ασκηθούν διώξεις στον μεγαλομέτοχο του ΣΚΑΙ εμφανίσθηκε την περίοδο που εξελισσόταν ο διαγωνισμός των τηλεοπτικών αδειών.

«Θα επηρεαζόταν αν του δεσμεύαμε τους τραπεζικούς λογαριασμούς» ανέφερε μεταξύ άλλων.

Στη συνέχεια υποστήριξε ότι δέχθηκε και άλλες πιέσεις από τον Παπαγγελόπουλο:

«Για τον Βγενόπουλο μας πίεζε αφόρητα. Έφθασε στο σημείο να απειλεί πως δεν τελειώσει άμεσα ο φορολογικός έλεγχος θα “βγω στα κανάλια και θα πω ότι τα έχουν αρπάξει (οι ελεγκτές) από τον Βγενόπουλο” Τον ρώτησα “μα τι είναι αυτά που λες; έχεις στοιχεία;” απάντησε: “όχι, όμως είμαι σίγουρος πως θα έχουν αρπάξει».

Ο Αθανασίου φέρεται να αποκάλυψε και το ειδικό ενδιαφέρον του Παπαγγελόπουλου για τον δημοσιογράφο Γιώργο Παπαχρήστο:

«Μου είπε έχεις τίποτα για τον δημοσιογράφο Παπαχρήστο; Λέω “όχι” και μου απαντά: “Δεν μπορείς να φτιάξεις κάτι;” Έμεινα εμβρόντητος”.

Αθανασίου: Ήμασταν οικογενειακοί φίλοι

Όπως αναφέρει ο skai.gr, κατά την έναρξη της κατάθεσή του ο πρώην οικονομικός εισαγγελέας ανέφερε ότι γνωρίζει τον πρώην υπουργό από την δεκαετία του ‘80 αναφέροντας σύμφωνα με πληροφορίες:

«Εκτός από συνάδελφοι ήμασταν και οικογενειακοί φίλοι. Όταν διορίστηκε αναπληρωτής Υπουργός Δικαιοσύνης, επειδή ήταν φίλος μου από παλιά, σκέφτηκα να του ζητήσω την βοήθειά του παρόλο που είχε προηγηθεί ένα εντελώς δυσάρεστο και αντιδικονομικό περιστατικό από την πλευρά του. Συγκεκριμένα, ως υπηρεσιακός υπουργός της υπηρεσιακής κυβέρνησης της Βασιλικής Θάνου τον Αύγουστο του 2015 διαβίβασε μια επιστολή του Φιλιππάκη που έλεγε ότι οι Μιωνής, Παπασταύρου, κλπ είχαν συστήσει μια εγκληματική οργάνωση με χρήματα που κατέληγαν σε πολιτικά πρόσωπα Ο κ. Παπαγγελόπουλος αντί να διαβιβάσει την επιστολή σε μένα που ερευνούσα την υπόθεση την διαβίβασε στον προϊστάμενο εισαγγελίας πρωτοδικών κ .Ζαγοραίο και εκείνος τη χρέωσε στην κυρία Τουλουπάκη. Εγώ δεν ενημερώθηκα που ήμουν ο καθ’ ύλην αρμόδιος. Και η κυρία Τουλουπάκη με βοηθούς μετέβησαν στο Παρίσι με απόλυτη μυστικότητα. Ε, δε νομίζω ότι αυτό είναι σωστό. Οι εισαγγελείς έπραξαν σε συνεννόηση με μέλος της εκτελεστικής εξουσίας και όχι της δικαστικής. Εγώ ερευνούσα την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ. Σε μένα αυτή η επιστολή έπρεπε να έρθει πρωτίστως. Εγώ με έκπληξη τα διάβασα όλα αυτά από τον Τύπο”. Η περιγραφή του συγκεκριμένου περιστατικού ερμηνεύεται από τα μέλη της προανακριτικής ως η απαρχή της λειτουργίας του “μηχανισμού Ρασπούτιν” που στόχο είχε να παρακάμψει από την διερεύνηση συγκεκριμένων υποθέσεων τους μη ελεγχόμενους εισαγγελείς», είπε.

Ο Αθανασίου στην συνέχεια αναφέρθηκε και στην στενή σχέση του Παπαγγελόπουλου με την Ελένη Τουλουπάκη σημειώνοντας μεταξύ άλλων σύμφωνα με πληροφορίες:

«Την κυρία Τουλουπακη την είχα γνωρίσει από Παπαγγελόπουλο. Την είχε τοποθετήσει ο ίδιος στο ίδιο γραφείο μαζί μου. Κατά τη διάρκεια των συσκέψεων διαπίστωσα πως η Τουλουπάκη είχε συχνή επικοινωνία με τον κ. Παπαγγελόπουλο. Τον φώναζε “Παπ” για συντομία».

Ο Αθανασίου απαντώντας σε διευκρινιστικές ερωτήσεις των μελών της επιτροπής περιέγραψε ότι οι παραθεσμικές μεθοδεύσεις του «μηχανισμού Παπαγγελόπουλου» δεν αφορούσαν μόνο την υπόθεση Novartis αλλά και άλλες υποθέσεις:

Θ. Πλεύρης: Γιατί πιστεύετε ότι σας παρέκαμψε στην περίπτωση της επιστολής Φιλιππάκη και την έδωσε στην Τουλουπάκη ο κ.Παπαγγελόπουλος;

Π. Αθανασίου: Γιατί ήξερε ότι εγώ λειτουργώ πάντοτε θεσμικά. Εγώ θα ενημέρωνα την κα Κοτζαμάνη και θα έλεγε να μην πάω εφόσον πρόκειται για υπόδικο. Αυτό το ταξίδι δεν θα μπορούσε να γίνει.

Θ. Πλεύρης: Στο ταξίδι στο Παρίσι υπήρχε και κάποιος άλλος πλην των δικαστικών λειτουργών;

Π. Αθανασίου: Η δημοσιογράφος η κα Γιάννα Παπαδάκου. Τί δουλειά είχε δημοσιογράφος μαζί;

Θ. Πλεύρης: Η αίσθηση ήταν άρα ότι αυτό το ταξίδι έπρεπε να γίνει εν αγνοία της Δικαιοσύνης;

Π. Αθανασίου: Ναι.Αφού κανείς μας δεν ήξερε τίποτε. Από τα δημοσιεύματα τα μάθαμε. Το ταξίδι έγινε το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου του 2015. Σπεύσανε να πάνε εκεί μια εβδομάδα πριν τις εκλογές. Υπήρχε μια βιασύνη. Και μετά το 2016 ξαναπιάσαν την υπόθεση.

Θ. Πλεύρης: Αναφερθήκατε και σε μία σουίτα στο Υγεία και την κα Τουλουπάκη

Π. Αθανασίου: Την επισκέφτηκα επειδή νοσηλευόταν στο Υγεία και την ρώτησα για τη σουίτα με την έννοια ότι αυτά κοστίζουν. «Ο Παπ μεσολάβησε» μου απάντησε.