356
Δικαιολογημένα τα χαμόγελα από τον υπουργό Εργασίας | ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ / INTIMENEWS

Eκλεισε η συμφωνία για το Aσφαλιστικό

Protagon Team Protagon Team 21 Απριλίου 2016, 17:38
Δικαιολογημένα τα χαμόγελα από τον υπουργό Εργασίας
|ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ / INTIMENEWS

Eκλεισε η συμφωνία για το Aσφαλιστικό

Protagon Team Protagon Team 21 Απριλίου 2016, 17:38

Θετικό το αποτέλεσμα στη συνάντηση του υπουργού Εργασίας Γιώργου Κατρούγκαλου με τους επικεφαλής των κλιμακίων των Θεσμών την Πέμπτη. Εξερχόμενος από τη διαπραγμάτευση με τα στελέχη των ΔΝΤ, ΕΕ, ΕΚΤ και ESM o κ. Κατρούγκαλος δήλωσε: «Εκλεισε η συμφωνία για το Ασφαλιστικό».

Οπως εξήγησε, έγινε αποδεκτή από τους πιστωτές η πρόταση της κυβέρνησης για τις επικουρικές συντάξεις, θέμα για το οποίο μέχρι και τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης υπήρχε διαφωνία. Κατά τον ίδιο, συμφωνήθηκε η αύξηση των εισφορών υπέρ της επικουρικής ασφάλισης για την περίοδο μεταξύ 1ης Ιουνίου 2016-31 Μαΐου 2019 κατά 1% και 0,5% για τα επόμενα τρία έτη. Ο κ. Κατρούγκαλος δήλωσε ότι απομένει να αποσαφηνιστεί πώς θα εξοικονομηθούν ακόμα 70 εκατ. ευρώ, ήτοι το 10% του συνόλου των 700 εκατ. ευρώ που αναζητούνταν προκειμένου να κλείσει το πακέτο παρεμβάσεων στο Ασφαλιστικό. Παράλληλα, σημείωσε ότι ο ίδιος δεν θα έχει άλλη συνάντηση με τους δανειστές για το θέμα αυτό.

Η συμφωνία για το Ασφαλιστικό εφοδιάζει με πρόσθετα όπλα τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο εν όψει του Eurogroup του Αμστερνταμ την Παρασκευή και αποτελεί τη δεύτερη θετική εξέλιξη μετά το πλεόνασμα 0,7% του ΑΕΠ για το 2015.

Πρέπει να τονισθεί πως οι επικεφαλής των κλιμακίων των Θεσμών θα αναχωρήσουν από την Αθήνα και θα συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση επί των εκκρεμών θεμάτων, μάλλον από την επομένη Δευτέρα.

Κυβερνητική πηγή, αναφερόμενη στην πορεία των διαπραγματεύσεων, είπε πως η συμφωνία είναι κοντά και πως μοναδικό πρόσκομμα αποτελεί το αφορολόγητο και η επιμονή των δανειστών να μειωθεί χαμηλότερα των 9.100 ευρώ. «Υπάρχει σχεδόν λευκός καπνός. Εχουμε σχεδόν συγκλίνει», ανέφερε.

Το ίδιο κυβερνητικό στέλεχος ανέφερε πως αυτό που περιμένει η Ελλάδα από το Eurogroup της Παρασκευής είναι μια θετική δήλωση περί προόδου και ο προσδιορισμός νέου Eurogroup.

«Νομίζω θα υπάρχει μια θετική αναφορά. Ενα τεστ για το αν θα πάει καλά το αυριανό Eurogroup είναι αν θα υπάρξει προαναγγελία νέου έκτακτου Eurogroup τις επόμενες ημέρες», είπε.

Ολα αυτά, όταν μέχρι τα ξημερώματα της Πέμπτης δεν υπήρχε η εικόνα για τέτοια σημαντική πρόοδο και, μάλιστα, ο ίδιος ο υπουργός άφηνε ανοιχτό το ενδεχόμενο να επιδιώξει η ελληνική πλευρά πολιτική λύση στο Eurogroup.

Να σημειωθεί ότι η συνάντηση της Πέμπτης δεν κράτησε ούτε μία ώρα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...