850
Το μέλλον του Ευκλείδη Τσακαλώτου αντικατοπτρίζεται στο βλέμμα του. Αβέβαιο | Aris Oikonomou/ SOOC

Τα γερμανικά ΜΜΕ… «βλέπουν» τον Τσακαλώτο να φεύγει

Protagon Team Protagon Team 25 Απριλίου 2016, 14:17
Το μέλλον του Ευκλείδη Τσακαλώτου αντικατοπτρίζεται στο βλέμμα του. Αβέβαιο
|Aris Oikonomou/ SOOC

Τα γερμανικά ΜΜΕ… «βλέπουν» τον Τσακαλώτο να φεύγει

Protagon Team Protagon Team 25 Απριλίου 2016, 14:17

Καπνός χωρίς φωτιά δεν υπάρχει. Ή τουλάχιστον είναι πολύ –πάρα πολύ- δύσκολο να υπάρξει. Και την ώρα που τα ελληνικά ΜΜΕ απεργούν στη συντριπτική τους πλειοψηφία, τα γερμανικά media γράφουν για επικείμενη παραίτηση του Ευκλείδη Τσακαλώτου.

Με βάση τα όσα αναφέρει η Bild, ο υπουργός Οικονομικών βρίσκεται με το ένα πόδι εκτός υπουργείου, αφού η πολιτική κρίση στο εσωτερικό της ελληνικής κυβέρνησης φαίνεται να κλιμακώνεται. Ο κ. Τσακαλώτος φέρεται να θέλει να παραιτηθεί εν μέσω των διαπραγματεύσεων της Αθήνας με τους θεσμούς για την εκταμίευση των δόσεων, αφού τίποτα δεν γίνεται με τον τρόπο που ο ίδιος ήθελε.

Μάλιστα, στο ρεπορτάζ γίνεται λόγος για ειλημμένη απόφαση από πλευράς Τσακαλώτου, ο οποίος έχει ενημερώσει και τον Αλέξη Τσίπρα για τις προθέσεις του, με τον έλληνα Πρωθυπουργό να αναζητά, ήδη, τον διάδοχο του ανθρώπου που υπέγραψε το τρίτο Μνημόνιο.

Εκτός από τη Bild και το γερμανικό πρακτορείο NtV υιοθετεί την πληροφορία και κάνει σχετικές αναφορές στα όσα συμβαίνουν στα πέριξ της Πλατείας Συντάγματος και της οδού Νίκης. Μάλιστα, το γερμανικό δίκτυο κάνει λόγο για οξεία πολιτική κρίση, κάτι που επιβεβαιώνεται «από πολλές πηγές».

06_21_20160412172751_img_61371460478335 (1)
Οι σχέσεις Τσακαλώτου με τα ηγετικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι, πλέον, οι καλύτερες. Στη φωτογραφία αριστερά ο Νίκος Βούτσης και στο κέντρο ο Γιάννης Δραγασάκης / photo: Nikos Libertas@SOOC

Με βάση όλα τα παραπάνω και σε συνδυασμό με όσα ακούγονται το τελευταίο διάστημα για την κατάσταση που επικρατεί στον ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας ίσως έχει έναν άλλο πιο δύσκολο «αντίπαλο» να κερδίσει. Κι αυτοί δεν είναι οι δανειστές…

Γιατί ο Τσακαλώτος πιστεύει ότι τον πολεμά το Μαξίμου

Το ότι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είναι δημοφιλής στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ είναι γνωστό, είναι –εξάλλου- και ο άνθρωπος που για καιρό ηγείτο άτυπα της ομάδας των «53+».

Ο υπουργός Οικονομικών εμφανίζεται, αρχικά, ενοχλημένος από το ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν του έδωσε περισσότερο χρόνο για να ολοκληρώσει το πρόγραμμα αξιολόγησης και αναγκάστηκε να λειτουργήσει υπό το καθεστώς χρονικής πίεσης. Μάλιστα, φαίνεται πως έχει και αρκετά παράπονα από άλλους υπουργούς, οι οποίοι δεν διεκπεραίωσαν έγκαιρα τις υποχρεώσεις τους, ώστε ο ίδιος να μπορέσει να συμπεριλάβει… έργα στο φάκελο που παρέδωσε στους δανειστές.

Εκτός των άλλων, υπάρχει και η υπόθεση με τις υποκλοπές. Μία υπόθεση που ασχέτως με το ποιος ήταν από πίσω, ποιος την οργάνωσε, ποιος την εκτέλεσε και πώς τη διαχειρίστηκε η κυβέρνηση, εκτεθειμένος βγήκε ο ίδιος. Πώς μπορεί να μη θιχτεί κάποιος και να μη νιώσει προσβεβλημένος απέναντι στους ανθρώπους με τους οποίους διαπραγματεύεται, μετά από μία τέτοια εξέλιξη;

Μέτρα, μέτρα και πάλι μέτρα

Ωστόσο, στον γερμανικό Τύπο δεν υπάρχει μόνο η είδηση περί επερχόμενης παραίτησης του Ευκλείδη Τσακαλώτου. H Tagesspiegel του Βερολίνου, σε σχόλιό της, αναφέρει ότι είναι σωστή η θέση της γερμανικής κυβέρνησης, «η οποία αρνείται κατηγορηματικά ένα κούρεμα του χρέους», ότι «οι διαφορές μεταξύ των δανειστών δεν είναι τόσο μεγάλες» και ότι ακόμα «και ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε ότι οι Ελληνες θα βοηθηθούν εάν προχωρήσουν σε μεταρρυθμίσεις». Η εφημερίδα σημειώνει: «Το καινούργιο είναι ότι, εάν η Ελλάδα θέλει να πάρει και άλλα δισεκατομμύρια από το τρίτο πακέτο βοήθειας, τότε η χώρα θα πρέπει να καταπιεί ένα ακόμα πικρό χάπι. Θα υποχρεωθεί υπό την πίεση των δανειστών να πάρει εκ των προτέρων και άλλα αυστηρά μέτρα λιτότητας. Θα πρέπει να σημειωθεί όμως ότι πρόκειται για την περίοδο μετά το 2018. Και για την πολιτική αυτό είναι ένα μεγάλο χρονικό διάστημα. Κανείς δεν ξέρει τι πρόκειται να συμβεί μέχρι τότε. Ωστόσο, το ελληνικό κοινοβούλιο θα πρέπει να ψηφίσει σήμερα μέτρα τα οποία θα ισχύσουν αμέσως σε μια εποχή που η οικονομία δεν πάει καλά. Αυτό δεν αρέσει σε πολλούς περήφανους βουλευτές. Απαγόρευση της γνώμης; Ναι, αλλά την ευθύνη για αυτό φέρει η Αθήνα».

asdasda

«Ο Τσίπρας χρειάζεται συναίνεση» είναι ο τίτλος άρθρου στην οικονομική εφημερίδα του Ντίσελντορφ, Handelsblatt, η οποία σημειώνει: «Ο Αλέξης Τσίπρας ζει ένα déjà-vu, μια κατάσταση την οποία έχει ξαναζήσει. Oπως το καλοκαίρι του 2015, θα πρέπει μέσα σε λίγες μέρες να συμφωνήσει με τους δανειστές πάση θυσία. Διαφορετικά θα τελειώσουν τα χρήματα στην Ελλάδα. Στην πραγματικότητα η πρώτη αξιολόγηση των μεταρρυθμίσεων θα έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί τον προηγούμενο Οκτώβριο. Η καθυστέρηση όμως αυτή τη φορά δεν οφείλεται μόνο στην ελληνική κυβέρνηση, η οποία καθυστέρησε με τα πολλά σχέδια. Και οι δανειστές δεν συμφωνούν μεταξύ τους για τις ημερομηνίες της αξιολόγησης και το μείγμα των μέτρων που θα πρέπει να ληφθούν».

Δημοψήφισμα ή νέες εκλογές;

Η Süddeutsche Zeitung αναφέρεται στην επιμονή της Γερμανίας για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα για την Ελλάδα, την οποία θεωρεί απαραίτητη προϋπόθεση. Ωστόσο η εφημερίδα παρατηρεί: «Το ΔΝΤ θέτει όμως μια προϋπόθεση, ότι το χρέος της Ελλάδας θα πρέπει να είναι βιώσιμο. Δεν είναι όμως. Η Αθήνα για το λόγο αυτό θα πρέπει εκ των προτέρων να προχωρήσει και σε πρόσθετες μεταρρυθμίσεις. Παρόλα αυτά, οι Ευρωπαίοι δεν θα αποφύγουν μια ελάφρυνση του χρέους».

Τέλος, η Kölner Stadt-Anzeiger αναφέρεται στην πολιτική διάσταση των διαπραγματεύσεων και σημειώνει: «Πώς θα αντιδράσει ο Τσίπρας εάν η πλειοψηφία βρίσκεται σε κίνδυνο; Ο Έλληνας πρωθυπουργός έχει την τάση να ‘βραχυκυκλώνει’ όταν αισθάνεται ότι στριμώχνεται. Αποφεύγει την ευθύνη και αφήνει τις αποφάσεις στο εκλογικό σώμα. Πολύ πιθανόν να διοργανώσει ένα δημοψήφισμα ή να καταφύγει σε νέες εκλογές».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...