305
Ο Μάασεν είναι επικεφαλής του Γραφείου για την Προστασία του Συντάγματος από το 2012 | REUTERS/Hannibal Hanschke/File Photo

Γερμανία: Υπόγειες διαδρομές ανάμεσα στις υπηρεσίες ασφαλείας και την AfD

Protagon Team Protagon Team 14 Σεπτεμβρίου 2018, 14:06
Ο Μάασεν είναι επικεφαλής του Γραφείου για την Προστασία του Συντάγματος από το 2012
|REUTERS/Hannibal Hanschke/File Photo

Γερμανία: Υπόγειες διαδρομές ανάμεσα στις υπηρεσίες ασφαλείας και την AfD

Protagon Team Protagon Team 14 Σεπτεμβρίου 2018, 14:06

Η διαρροή ευαίσθητων στοιχείων στην ακροδεξιά αντιπολίτευση από τον ίδιο τον αρχηγό της υπηρεσίας εσωτερικής ασφάλειας στη Γερμανία προκαλεί έντονες συζητήσεις και προσθέτει άλλον ένα πονοκέφαλο για την κυβέρνηση Μέρκελ.

Στο επίκεντρο της πολιτικής διαμάχης είναι ο επικεφαλής του Γραφείου για την Προστασία του Συντάγματος (BfV) Χανς-Γκέοργκ Μάασεν, ο οποίος έδωσε στοιχεία από την ετήσια έκθεση της υπηρεσίας στην Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) πριν από την επίσημη δημοσίευση του κειμένου.

Η επιβεβαίωση αυτής της έγκαιρης ενημέρωσης, όπως αναφέρει η Deutsche Welle, ήλθε από τον βουλευτή της AfD Στέφαν Μπράντνερ. Αποκάλυψε στο ARD ότι ο Μάασεν τού μετέφερε αριθμούς από την έκθεση στις 13 Ιουνίου, πέντε εβδομάδες πριν δημοσιευτεί.

Επρόκειτο για αριθμούς που ενδιέφεραν ιδιαίτερα την AfD και την αντιμεταναστευτική ρητορική της, όπως αυτός των ισλαμιστών εξτρεμιστών στη Γερμανία. Οι δύο άνδρες φέρονται να συζήτησαν και τον προϋπολογισμό του BfV, ένα άλλο ευαίσθητο στοιχείο, το οποίο αποκαλύπτεται μόνο σε επιλεγμένη επιτροπή κοινοβουλευτικών.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής του BfV αρνείται ότι υπάρχει κάτι το μεμπτό και προσθέτει ότι έχει οδηγίες να ενημερώνει όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα για τους κινδύνους για την εθνική ασφάλεια.

Εν τω μεταξύ ο Μάασεν είναι στο επίκεντρο συζητήσεων για τα σχόλια που έκανε σχετικά με βίντεο από το Κέμνιτς στα οποία εμφανίζονται κρούσματα ακροδεξιάς βίας. Ο επικεφαλής του BfV αμφισβήτησε την αυθεντικότητά τους, σε ευθεία αντίθεση με τη θέση της Μέρκελ, όπως έπραξε και η AfD.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης είχαν και στο παρελθόν ζητήσει την απομάκρυνσή του γιατί φέρεται να έχει συμπάθειες με ακροδεξιά στοιχεία και την Εναλλακτική.

Ως τώρα ο Μάασεν, που είναι επικεφαλής του BfV από το 2012, έχει την κάλυψη του υπουργού Εσωτερικών Χορστ Ζέεχοφερ.

Η κρίση όμως για την  κυβέρνηση σοβεί και για την αντιμετώπισή της συναντήθηκαν η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ με τον Ζέεχοφερ και την επικεφαλής του SPD Αντρεα Νάλες.

Οι αποφάσεις για το μέλλον του Μάασεν παραπέμφθηκαν για την προσεχή Τρίτη.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...