372
O Μάρτιν Σουλτς στην Μπούντεσταγκ. Πρέπει να αποφασίσει να θα στηρίξει κυβέρνηση υπό τη Μέρκελ | REUTERS/Fabrizio Bensch

Γερμανία: Η μπάλα στο γήπεδο των Σοσιαλδημοκρατών

Protagon Team Protagon Team 14 Δεκεμβρίου 2017, 11:59
O Μάρτιν Σουλτς στην Μπούντεσταγκ. Πρέπει να αποφασίσει να θα στηρίξει κυβέρνηση υπό τη Μέρκελ
|REUTERS/Fabrizio Bensch

Γερμανία: Η μπάλα στο γήπεδο των Σοσιαλδημοκρατών

Protagon Team Protagon Team 14 Δεκεμβρίου 2017, 11:59

Η συνάντηση κορυφής των Σοσιαλδημοκρατών του Μάρτιν Σουλτς με τους Χριστιανοδημοκράτες της Ανγκελα Μέρκελ και τους σταθερούς της εταίρους, τους Χριστιανοκοινωνιστές του Χορστ Ζεεχόφερ, έγινε το βράδυ της Τετάρτης υπό καθεστώς άκρας μυστικότητας, παρουσία και των προέδρων των κοινοβουλευτικών ομάδων.

Χαρακτηριστικό ήταν ότι ακόμα και λίγες ώρες πριν από τη συνάντηση δεν είχε γίνει γνωστό πού θα πραγματοποιείτο η κρίσιμη συνάντηση. Τελικά επελέγη η Βουλή, με τον Μάρτιν Σουλτς να εισέρχεται από την πίσω πόρτα.

Μετά το τέλος της συνάντησης δεν έγιναν δηλώσεις από καμία πλευρά. Εκδόθηκε μόνο μία γραπτή δήλωση των τριών κομμάτων στην οποία αναφερόταν ότι «οι εκπρόσωποι των CDU και CSU έκαναν σαφές ότι επιθυμούν να ξεκινήσουν μαζί με το SPD διερευνητικές επαφές για τον σχηματισμό σταθερής κυβέρνησης». «Ο διάλογος ήταν ανοιχτός και έγινε σε πνεύμα εμπιστοσύνης», είναι η μόνη πληροφορία που δόθηκε για το περιεχόμενο της συνάντησης, χωρίς να γίνει καμιά αναφορά σε συγκεκριμένα αποτελέσματα.

Αξιοσημείωτο επίσης, είναι το γεγονός ότι στο κείμενο της ανακοίνωσης δεν αναφέρεται καν ο όρος «Μεγάλος Συνασπισμός» που ως γνωστόν στο άκουσμά του και μόνο, φουντώνουν οι εσωκομματικές αντιδράσεις στο SPD.

2017-12-13T165955Z_104707148_RC17FEBCF370_RTRMADP_3_GERMANY-POLITICS
Βράδυ Τετάρτης, η ΑνγκελαΜέρκελ καταφθάνει όλο χαμόγελα στο ραντεβού με τον Σουλτς (REUTERS/Axel Schmidt)

Oι εναλλακτικές της κυβέρνησης μειοψηφίας ή των μεταβλητών πλειοψηφιών, λειτουργεί καταπραϋντικά στο εσωτερικό των Σοσιαλδημοκρατών, στο άλλο στρατόπεδο όμως η υποδοχή τέτοιου είδους εναλλακτικών δεν ήταν θετική.

«Ολα ή τίποτα, ολίγη κυβερνητική ευθύνη και ολίγη αντιπολίτευση δεν αποτελεί μελλοντικό μοντέλο για μια από τις ισχυρότερες οικονομίες του κόσμου», διεμήνυσε ο Αλεξάντερ Ντόμπριντ, επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του CSU, κόβοντας την όρεξη σε όσους ονειρεύονται στο SPD κυβέρνηση Koko.

Ολα δείχνουν ότι οι διαπραγματεύσεις θα πάνε μετά τις γιορτές, παρατείνοντας την αγωνία για το σχηματισμό κυβέρνησης στη Γερμανία, αν και ήδη δυναμώνουν οι φωνές που καλούν την Ανγκελα Μέρκελ να προχωρήσει κανονικά με κυβέρνηση μειοψηφίας.

Ήδη ο πρόεδρος των Φιλελευθέρων (FDP) Kρίστιαν Λίντνερ  έδωσε τον τόνο λέγοντας ότι «μια κυβέρνηση μειοψηφίας των Χριστιανοδημοκρατών θα ήταν καλύτερη για τη Γερμανία, εάν το (SPD) επιδιώξει να επιτύχει μαξιμαλιστικούς στόχους οι οποίοι φτάνουν στα όρια του εκβιασμού».  Παράλληλα δεσμεύθηκε να «υποστηρίξει ανοικτά» μια κυβέρνηση μειοψηφίας στο Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο: «Δεν δίνουμε συμβουλές αλλά δίνουμε μια υπόσχεση: Το FDP θα τηρήσει εποικοδομητική στάση σε καλές κυβερνητικές προτάσεις», τόνισε ο Λίντνερ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...