528
Γενική άποψη από τον καταυλισμό εκτοπισμένων Παλαιστινίων σε αυλή σχολείου των Ηνωμένων Εθνών στη νότια Λωρίδα της Γάζας. |  EPA/MOHAMMED SABER EPA-EFE/MOHAMMED SABER

Γάζα: Περίγραμμα συμφωνίας εκεχειρίας στο Παρίσι – Νερώνει το κρασί της η Χαμάς

Protagon Team Protagon Team 24 Φεβρουαρίου 2024, 17:05
Γενική άποψη από τον καταυλισμό εκτοπισμένων Παλαιστινίων σε αυλή σχολείου των Ηνωμένων Εθνών στη νότια Λωρίδα της Γάζας.
| EPA/MOHAMMED SABER EPA-EFE/MOHAMMED SABER

Γάζα: Περίγραμμα συμφωνίας εκεχειρίας στο Παρίσι – Νερώνει το κρασί της η Χαμάς

Protagon Team Protagon Team 24 Φεβρουαρίου 2024, 17:05

Η ισραηλινή αντιπροσωπεία επιστρέφει από τις συνομιλίες στο Παρίσι με συγκρατημένη αισιοδοξία ότι μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία με τη Χαμάς για προσωρινή εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας και την απελευθέρωση ισραηλινών και ξένων ομήρων. 

 Ισραηλινός αξιωματούχος που επικαλείται ισραηλινά ΜΜΕ λέει ότι επετεύχθη ένα «περίγραμμα συμφωνίας» από τους εκπροσώπους του Ισραήλ, της Αμερικής, της Αιγύπτου και του Κατάρ για μια προσωρινή κατάπαυση του πυρός στον πόλεμο της Γάζας. 

«Οι συνομιλίες ήταν καλές και υπάρχει σημαντική πρόοδος», αναφέρει ο αξιωματούχος στο Channel 12. «Εχουμε μια βάση για να οικοδομήσουμε ένα σχέδιο και την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων». 

 Η Haaretz επικαλείται ενημερωμένες πηγές ότι η πρόοδος στη σύνοδο κορυφής του Παρισιού θα επιτρέψει στις πλευρές να παρουσιάσουν στη Χαμάς ένα ενημερωμένο πλαίσιο συμφωνίας. «Η συνέχιση της προόδου εξαρτάται πλέον από τη Χαμάς», ανέφερε ανώνυμος ξένος διπλωμάτης. 

Περίγραμμα της συμφωνίας

 Η ισραηλινή πηγή αναφέρει στο Times of Israel ότι το περίγραμμα θα παρουσιαστεί πρώτα στο πολεμικό υπουργικό συμβούλιο για έγκριση και στη συνέχεια στο ευρύτερο υπουργικό συμβούλιο. Η εφημερίδα Maariv αναφέρει ότι το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο πρόκειται να συνεδριάσει απόψε μετά την ενημέρωση για τις συζητήσεις στο Παρίσι. 

Φίλοι και συγγενείς των ομήρων που απήχθησαν κατά τη θανατηφόρα επίθεση της 7ης Οκτωβρίου στο Ισραήλ από την τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς, ζητούν με επιμονή την απελευθέρωσή τους – REUTERS/Dylan Martinez

 Το επόμενο στάδιο των συνομιλιών, σύμφωνα με την ισραηλινή πηγή, θα επικεντρωθεί στο κεντρικό θέμα που αφορά ποιοι όμηροι και ποιοι Παλαιστίνιοι κρατούμενοι θα απελευθερωθούν στην εκεχειρία, καθώς και τις λεπτομέρειες της διάρκειας της εκεχειρίας. και την ανάπτυξη του IDF όσο θα ισχύει η εκεχειρία. 

 Ο επικεφαλής της Μοσάντ Ντέιβιντ Μπαρνέα και ο επικεφαλής του κόμματος Σιν Μπετ Ρόνεν Μπαρ ήταν στο Παρίσι για τις συνομιλίες. 

Κάνει πίσω η Χαμάς

Στο μεταξύ, το σαουδαραβικό δίκτυο A-Sharq αναφέρει ότι η  Χαμάς έχει χαλαρώσει ορισμένες «κόκκινες γραμμές» στις απαιτήσεις της, καθώς συνεχίζονται οι προσπάθειες για την επίτευξη συμφωνίας απελευθέρωσης ομήρων. 

Επικαλούμενη πηγές με γνώση των θέσεων της Χαμάς, το ρεπορτάζ αναφέρει ότι η Χαμάς μείωσε τον αριθμό των Παλαιστινίων κρατουμένων που απαιτεί να απελευθερωθούν στο πλαίσιο της επόμενης φάσης της συμφωνίας και δεν απαιτεί πλέον την πλήρη αποχώρηση του ισραηλινού στρατού (IDF) από τη Γάζα, ενώ φαίνεται να αποδέχεται μια αρχική εκεχειρία έξι εβδομάδων αντί να απαιτεί μόνιμη κατάπαυση του πυρός. 

Ωστόσο, η Χαμάς απαιτεί από τα ισραηλινά στρατεύματα να αποσυρθούν από τα μεγάλα πληθυσμιακά κέντρα και να επιτρέψουν στους εκτοπισμένους κατοίκους της Γάζας να επιστρέψουν στα σπίτια τους. Η βόρεια Γάζα εκκενώθηκε σε μεγάλο βαθμό κατά τη διάρκεια των μαχών. 

Ενα άλλο σαουδαραβικό κανάλι το Al-Haddad ανέφερε ότι η Χαμάς ζητά τώρα να απελευθερωθούν περίπου 200-300 Παλαιστίνιοι σε πρώτη φάση. 

Αισιοδοξία στις ΗΠΑ 

Οι ΗΠΑ ελπίζουν ότι μια συμφωνία απελευθέρωσης ομήρων και εκεχειρίας μπορούν να συμφωνηθούν πριν από την έναρξη του ιερού μουσουλμανικού μήνα του Ραμαζανιού, αναφέρει ο ειδησεογραφικός ιστότοπος Axios, στον απόηχο των διαπραγματευτών στο Παρίσι. 

Ωστόσο, το Axios αναφέρει ότι η μετάβαση σε λεπτομερείς διαπραγματεύσεις εξακολουθεί να εξαρτάται από το εάν οι διαπραγματευτές του Κατάρ και της Αιγύπτου θα συμφωνήσουν με τη Χαμάς στο πλαίσιο που παρουσίασαν στις συνομιλίες στο Παρίσι. 

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...