480
Αγρότες συγκρούονται με μέλη της γαλλικής αστυνομίας καθώς διαμαρτύρονται μέσα στο εκθεσιακό κέντρο Porte de Versailles κατά την επίσκεψη του Μακρόν στη Διεθνή Εκθεση Γεωργίας στο Παρίσι. |  REUTERS/Stephanie Lecocq

Παρίσι: Οργισμένοι αγρότες εισέβαλαν σε έκθεση και συγκρούστηκαν με την αστυνομία

Protagon Team Protagon Team 24 Φεβρουαρίου 2024, 13:00
Αγρότες συγκρούονται με μέλη της γαλλικής αστυνομίας καθώς διαμαρτύρονται μέσα στο εκθεσιακό κέντρο Porte de Versailles κατά την επίσκεψη του Μακρόν στη Διεθνή Εκθεση Γεωργίας στο Παρίσι.
| REUTERS/Stephanie Lecocq

Παρίσι: Οργισμένοι αγρότες εισέβαλαν σε έκθεση και συγκρούστηκαν με την αστυνομία

Protagon Team Protagon Team 24 Φεβρουαρίου 2024, 13:00

Μια ομάδα Γάλλων αγροτών εισέβαλε στην αγροτική έκθεση του Παρισιού (Salon de l’agriculture) πριν από την προγραμματισμένη επίσκεψη του Εμανουέλ Μακρόν, διαμαρτυρόμενοι για το κόστος και τους κανονισμούς της ΚΑΠ. 

Αντιμετωπίζοντας δεκάδες αστυνομικούς μέσα στην έκθεση, οι αγρότες φώναξαν και αποδοκίμασαν, ζητώντας την παραίτηση του γάλλου προέδρου, αναφέρει ο Guardian.

«Αυτό είναι το σπίτι μας!», φώναξαν, καθώς οι γαλλικές αστυνομικές δυνάμεις της ομάδας CRS προσπαθούσαν να συγκρατήσουν τη διαδήλωση. Υπήρξαν συγκρούσεις και η αστυνομία συνέλαβε τουλάχιστον έναν διαδηλωτή, σύμφωνα με μάρτυρα του Reuters. 

Επαφές Μακρόν

Ο Μακρόν, ο οποίος έφαγε πρωινό με τους ηγέτες των συνδικάτων Γάλλων αγροτών, είχε προγραμματίσει να επισκεφθεί την έκθεση. 

Ο Γάλλος πρόεδρος έφτασε γύρω στις 08:00 τοπική ώρα στην έκθεση για να συναντηθεί με συνδικαλιστές του τομέα. Σχεδόν την ίδια ώρα, διαδηλωτές, κάποιοι με σφυρίχτρες, έσπευδαν στην κύρια είσοδο, όπου σημειώθηκαν συμπλοκές με την αστυνομία. 

Διαδηλωτές παραβίασαν μπάρα και εισέβαλαν στο συγκρότημα. 

Ακολούθησαν συμπλοκές ανάμεσα στις δυνάμεις ασφαλείας και διαδηλωτές, την ώρα που ο Μακρόν συνομιλούσε με στελέχη των συνδικάτων σε άλλο χώρο εκεί κοντά, όπου ήταν ασφαλής.  

Ακυρώθηκε η συνάντηση

Ο Μακρόν ακύρωσε, ωστόσο, συζήτηση που ήθελε να πραγματοποιήσει το Σάββατο με αγρότες, μεταποιητές τροφίμων και λιανοπωλητές στην έκθεση, αφού τα συνδικάτα αγροτών είπαν ότι δεν θα εμφανιστούν. 

Οι αγρότες διαμαρτύρονται σε όλη την Ευρώπη, ζητώντας καλύτερο εισόδημα και λιγότερη γραφειοκρατία και καταγγέλλουν τον αθέμιτο ανταγωνισμό από φθηνά εισαγόμενα αγαθά, μεταξλυ των οποίων και τα ουκρανικά. 

Ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν μίλησε στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντησή του με τους ηγέτες των συνδικάτων – Ludovic Marin/Pool via REUTERS

Ο Μακρόν είπε στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντησή του με τους ηγέτες των συνδικάτων: «Το λέω για όλους τους αγρότες: δεν βοηθάς κανέναν συνάδελφό σου γκρεμίζοντας κερκίδες, εμποδίζοντας την ομαλή λειτουργία της έκεθσης και κατά κάποιο τρόπο τρομάζοντας τις οικογένειες που σκοπεύουν να την επισκεφθούν». 

Η αγροτική έκθεση

 Η έκθεση στο Παρίσι είναι ένα σημαντικό γεγονός στη Γαλλία, προσελκύοντας περίπου 600.000 επισκέπτες μέσα στις εννέα ημέρες που διαρκεί. 

Αγρότες διαμαρτύρονται κοντά σε περίπτερο με αγελάδες στην αγροτική έκθεση Salon International de l’Agriculture που προσελκύει πάνω από 600.00 επισκέπτες – REUTERS/Stephanie Lecocq

 Οι διαμαρτυρίες των αγροτών, που έχουν εξαπλωθεί σε όλη την Ευρώπη, έρχονται καθώς η ακροδεξιά, για την οποία οι αγρότες αντιπροσωπεύουν ένα κοινό από το οποίο μπορούν να αλιεύσουν ψήφους, προβλέπεται να σημειώσει κέρδη στις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο του Ιουνίου. 

 Γάλλοι αγρότες νωρίτερα αυτό το μήνα ανέστειλαν σε μεγάλο βαθμό τις διαμαρτυρίες που περιελάμβαναν αποκλεισμό αυτοκινητοδρόμων και απόρριψη κοπριάς μπροστά από δημόσια κτίρια, αφού ο πρωθυπουργός Γκαμπριέλ Ατάλ υποσχέθηκε νέα μέτρα στήριξης αξίας 400 εκατομμυρίων ευρώ. 

 Αλλά συνέχισαν αυτή την εβδομάδα για να ασκήσουν πίεση στην κυβέρνηση να παράσχει περισσότερη βοήθεια και να υλοποιήσει τις υποσχέσεις. 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...