457
Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου σε πρόσφατο υπουργικό συμβούλιο στο Τελ Αβίβ | REUTERS/Ronen Zvulun/Pool

Τι προβλέπει το σχέδιο Νετανιάχου για τη Γάζα

Protagon Team Protagon Team 23 Φεβρουαρίου 2024, 11:10
Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου σε πρόσφατο υπουργικό συμβούλιο στο Τελ Αβίβ
|REUTERS/Ronen Zvulun/Pool

Τι προβλέπει το σχέδιο Νετανιάχου για τη Γάζα

Protagon Team Protagon Team 23 Φεβρουαρίου 2024, 11:10

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου παρουσίασε την Πέμπτη, στο πολεμικό υπουργικό συμβούλιο της ισραηλινής κυβέρνησης εκτάκτου ανάγκης, το σχέδιό του για τον έλεγχο στη Λωρίδα της Γάζας μετά το τέλος του πολέμου εναντίον της Χαμάς.

Οπως έγραψαν οι Times of Israel, το σχέδιο προβλέπει ότι την «επόμενη μέρα» του πολέμου, όλη η παραθαλάσσια περιοχή της Λωρίδας θα διοικείται από τον ισραηλινό στρατό.

Αναφέρεται ακόμη, με μάλλον εσκεμμένη αοριστία, πως τη διακυβέρνηση θα αναλάβουν «τοπικοί αξιωματούχοι» με «εμπειρία στη (δημόσια) διοίκηση», άνθρωποι χωρίς δεσμούς «με χώρες ή οντότητες που υποστηρίζουν την τρομοκρατία».

Η Παλαιστινιακή Αρχή, που κυβερνά μέρος της κατεχόμενης Δυτικής Οχθης, δεν αναφέρεται ρητώς στο σχέδιο, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ωστόσο δεν αποκλείεται η συμμετοχή της στη διακυβέρνηση της Λωρίδας της Γάζας στο μέλλον.

Ισραηλινοί στρατιώτες πάνω σε ένα τανκ, στις μεσογειακές ακτές της Λωρίδας της Γάζας – REUTERS/Dylan Martinez

Οι ΗΠΑ εισηγούνται η «αναμορφωμένη» Παλαιστινιακή Αρχή του Μαχμούντ Αμπάς να αναλάβει τον έλεγχο της Λωρίδας της Γάζας, αλλά η ισραηλινή κυβέρνηση απορρίπτει να δημιουργηθεί, , «Φαταχστάν» (όπως το αποκαλεί, από το όνομα της παράταξης του Αμπάς, της Φατάχ), ενώ κατηγορεί την ΠΑ πως «υποστηρίζει την τρομοκρατία».

Πρόσφατα, ο Νετανιάχου φάνηκε να αποκλείει επίσης την υλοποίηση της ιδέας ακροδεξιών υπουργών του να υπάρξει νέος ισραηλινός εποικισμός στη Λωρίδα της Γάζας.

Ενα παιδί στα ερείπια σπιτιού στη Ράφα, την Παρασκευή – REUTERS/Ibraheem Abu Mustafa

Οι ΗΠΑ, ο κυριότερος σύμμαχος του Ισραήλ, τάσσονται υπέρ της λύσης των δυο κρατών, του Ισραήλ και της Παλαιστίνης. Ο Νετανιάχου την απορρίπτει και έχει πει πως ο στρατός του Ισραήλ θα διατηρήσει τον πλήρη έλεγχο τόσο της Δυτικής Οχθης και της Λωρίδας της Γάζας.

Σύμφωνα με ισραηλινά ΜΜΕ, τις τελευταίες ημέρες, ο ισραηλινός στρατός μιλά με Παλαιστινίους που δεν πρόσκεινται στην Παλαιστινιακή Αρχή ούτε σε κάποια τρομοκρατική οργάνωση (Χαμάς, Ισλαμικός Τζιχάντ) για να αναλάβουν πιλοτικά τη διοίκηση ορισμένων τμημάτων της Λωρίδας της Γάζας, από τα οποία οι IDF έχουν εκδιώξει τους ενόπλους.

Η Παλαιστινιακή Αρχή απέρριψε το σχέδιο Νετανιάχου και δήλωσε ότι αποσκοπεί στο να ανακτήσει το Ισραήλ τον έλεγχο στη Γάζα και ο ίδιος να παραμείνει στην εξουσία.

Συγγενείς των ομήρων διαμαρτύρονται έξω από την οικία Νετανιάχου στην Ιερουσαλήμ, το βράδυ της Πέμπτης – REUTERS/Ammar Awad

Στο μεταξύ, συγγενείς των απαχθέντων από την Χαμάς και άλλοι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν, το βράδυ της Πέμπτης, για μία ακόμα φορά έξω από το σπίτι του Νετανιάχου στην Ιερουσαλήμ, διαμαρτυρόμενοι εναντίον της κυβέρνησης και της «εγκατάλειψης» των ομήρων, ενώ κάποιοι ζητούσαν εκλογές.

Επεισόδια σημειώθηκαν στη διάρκεια της διαδήλωσης στην Ιερουσαλήμ – REUTERS/Ammar Awad

Η αστυνομία χρησιμοποίησε δακρυγόνα για να τους απωθήσει.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...