293
Ο Εμανουέλ Μακρόν σε συνέντευξη Τύπου μαζί με τον πρόεδρο της Χιλής Σεμπαστιάν Πινέρα, προσκεκλημένος της G7 στο Μπιαρίτς | REUTERS

G7: Είκοσι εκατ. δολάρια για να επιχειρήσουν πυροσβεστικά αεροσκάφη στον Αμαζόνιο

Protagon Team Protagon Team 26 Αυγούστου 2019, 14:47
Ο Εμανουέλ Μακρόν σε συνέντευξη Τύπου μαζί με τον πρόεδρο της Χιλής Σεμπαστιάν Πινέρα, προσκεκλημένος της G7 στο Μπιαρίτς
|REUTERS

G7: Είκοσι εκατ. δολάρια για να επιχειρήσουν πυροσβεστικά αεροσκάφη στον Αμαζόνιο

Protagon Team Protagon Team 26 Αυγούστου 2019, 14:47

Η Ομάδα των Επτά (G7) πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικών χωρών του πλανήτη αποφάσισε να αποδεσμεύσει επείγουσα βοήθεια 20 εκατομμυρίων δολαρίων για την Αμαζονία, κυρίως για να στείλει εκεί πυροσβεστικά αεροπλάνα Canadair για να καταπολεμήσουν τις πυρκαγιές, ανακοίνωσε η γαλλική προεδρία.

«Η πραγματικότητα είναι πως για την επείγουσα βοήθεια χρειάζονται ιδιαίτερα χρηματοδότηση … διότι δεν έχουν τα κεφάλαια για να μπορέσουν να απογειωθούν τα αεροπλάνα, τα πυροσβεστικά αεροπλάνα», δήλωσε γαλλική προεδρική πηγή, επιβεβαιώνοντας τον αριθμό των 20 εκατομμυρίων δολαρίων.

Εκτός από την αποστολή των αεροπλάνων, η G7 συμφώνησε σε μια πτυχή μεσοπρόθεσμης βοήθειας για την αναδάσωση, η οποία θα παρουσιαστεί στα τέλη Σεπτεμβρίου στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ και για την οποία θα χρειαστεί η συμφωνία της Βραζιλίας, καθώς και συνεργασία με τις ΜΚΟ και τους τοπικούς πληθυσμούς, διευκρινίσθηκε από το γαλλικό προεδρικό μέγαρο.

Οι πυρκαγιές καταστρέφουν το τροπικό δάσος της Αμαζονίας με τον ταχύτερο ρυθμό που έχει καταγραφεί εδώ και αρκετά χρόνια, όπως ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα το Εθνικό Κέντρο Διαστημικών Ερευνών της Βραζιλίας.

Το κέντρο παρακολουθεί την εξέλιξη των πυρκαγιών μέσω δορυφόρων και βεβαιώνει ότι μέσα στο 2019 έχουν καταγραφεί 39.194 πυρκαγιές στον μεγαλύτερο φυσικό πνεύμονα του πλανήτη, σημειώνοντας αύξηση κατά 77% σε σύγκριση με το 2018.

«Πραγματοποιούνται επαφές από τις αντιπροσωπείες μας με όλες τις χώρες της Αμαζονίας ώστε να μπορέσουμε να οριστικοποιήσουμε πολύ σαφείς τεχνικές και οικονομικές δεσμεύσεις», είχε δηλώσει την Κυριακή στους δημοσιογράφους, ο γάλλος πρόεδρος.

Η αναδάσωση είναι επίσης απαραίτητη, αλλά υπάρχουν «διάφορες οπτικές μεταξύ των ηγετών επειδή όλο το ζήτημα εξαρτάται από τις χώρες της Αμαζονίας», που εύλογα θεωρούν σημαντική την εθνική τους κυριαρχία, είπε ο Μακρόν.

«Ωστόσο το διακύβευμα στην Αμαζονία γι’ αυτές τις χώρες και για τη διεθνή κοινότητα, αναφορικά με την βιοποικιλότητα, το οξυγόνο, την μάχη κατά της υπερθέρμανσης του πλανήτη, είναι τέτοιο ώστε θα πρέπει να γίνει αυτή η αναδάσωση», πρόσθεσε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...