678
Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων οι ηγέτες της G7. Σε πρώτο πλάνο, οι Ντόναλντ Τουσκ, Μπόρις Τζόνσον και Τζάστιν Τριντό | REUTERS

G7: Συμφωνίες για Ρωσία και Ιράν, το αχτύπητο δίδυμο Τραμπ – Τζόνσον και οι βόλτες των συζύγων [εικόνες]

Protagon Team Protagon Team 25 Αυγούστου 2019, 14:32
Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων οι ηγέτες της G7. Σε πρώτο πλάνο, οι Ντόναλντ Τουσκ, Μπόρις Τζόνσον και Τζάστιν Τριντό
|REUTERS

G7: Συμφωνίες για Ρωσία και Ιράν, το αχτύπητο δίδυμο Τραμπ – Τζόνσον και οι βόλτες των συζύγων [εικόνες]

Protagon Team Protagon Team 25 Αυγούστου 2019, 14:32

«Να ενισχύσουν τον διάλογο και τον συντονισμό» για τις τρέχουσες κρίσεις με τη Ρωσία, συμφώνησαν οι ηγέτες των χωρών της G7.

Η Ρωσία είχε αποκλειστεί από την ομάδα των πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών του κόσμου το 2014, λόγω του ουκρανικού ζητήματος.

Πηγή του Μεγάρου των Ηλυσίων, είπε ότι οι ηγέτες συμφώνησαν ότι είναι πολύ νωρίς για να την επανεντάξουν στην ομάδα τους.

Οι επτά ηγέτες συμφώνησαν κατά τη διάρκεια του δείπνου του Σαββάτου.

Δεν φαίνεται και ιδιαίτερα χαρούμενος ο Ντόναλντ Τραμπ που χαιρετά τον πρωθυπουργό του Καναδά, με τον οποίο είναι γνωστή η κόντρα τους

Επίσης, ο Μακρόν δήλωσε ότι συμφώνησαν στην ανάληψη κοινής δράσης σχετικά με το Ιράν με στόχο την αποκλιμάκωση της έντασης και την έναρξη νέων διαπραγματεύσεων με την Τεχεράνη.

«Συμφωνήσαμε στο τι θέλουμε να πούμε από κοινού στο Ιράν. Υπάρχει ένα μήνυμα από την Ομάδα των Επτά σχετικά με τους στόχους μας και το γεγονός ότι οι στόχοι μας είναι κοινοί είναι σημαντικό και κάτι που βοηθάει στην αποφυγή της διάστασης απόψεων που τελικά αποδυναμώνει όλους μας. Ολοι θέλουμε να αποφύγουμε μια σύγκρουση, ο Ντόναλντ Τραμπ ήταν ιδιαίτερα σαφής σε αυτό το ζήτημα”, δήλωσε ο Μακρόν στο τηλεοπτικό δίκτυο LCI.

Ομως, ο αμερικανός πρόεδρος έσπευσε να διαφωνήσει με τον Μακρόν και είπε ότι θα αναλάβει δικές του πρωτοβουλίες για το θέμα.

Λίγο αργότερα, ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών, Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ, προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο του Μπιαρίτζ για να συμμετάσχει σε συνομιλίες με τον γάλλο ομόλογό του Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν.

Οι σύζυγοι των ηγετών κάνουν βόλτα στην πόλη. Ανάμεσά τους η Μελάνια Τραμπ και η Μπριζίτ Μακρόν

Σύμφωνα με τη γαλλική πηγή, προτεραιότητα παραμένει να μην καταφέρει το Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα και να αποκλιμακωθεί η ένταση στον Κόλπο.

Συνάντηση Τραμπ – Τζόνσον

Στο μεταξύ, Ντόναλντ Τραμπ και Μπόρις Τζόνσον συναντήθηκαν το πρωί της Κυριακής στη σύνοδο της G7 για πρώτη φορά από τότε που ο δεύτερος ανέλαβε την πρωθυπουργία της Βρετανίας, με τον αμερικανό πρόεδρο να τον χαρακτηρίζει «τον κατάλληλο άνθρωπο» για να ηγηθεί ενός Brexit.

«Είναι ο κατάλληλος άνθρωπος για τη δουλειά», τόνισε ο Τραμπ αναφερόμενος στον Τζόνσον.

Παράλληλα ο αμερικανός πρόεδρος υποσχέθηκε ότι θα συνάψει με τη Βρετανία  «μια πολύ μεγάλη εμπορική συμφωνία, γρήγορα, πιο μεγάλη από όσες έχουν υπάρξει ποτέ», αμέσως μόλις βγει από την ΕΕ.

«Το Brexit είναι καταπληκτικό, ο Τζόνσον μοναδικός και ο Τραμπ ο εκλεκτός». Σε όλα συμφώνησαν -αναμενόμενο- ο πρόεδρος των ΗΠΑ και ο αγαπημένος του βρετανός πρωθυπουργός

Ο Τζόνσον συμφώνησε ότι οι δύο χώρες θα συνάψουν «μια φανταστική εμπορική συμφωνία, μόλις αρθούν τα εμπόδια».

«Είναι ο κατάλληλος άνθρωπος για τη δουλειά, το λέω εδώ και καιρό», παρόλο που «αυτό δεν άρεσε στην προκάτοχό του …», υπογράμμισε ο Τραμπ.

Ωστόσο ο βρετανός πρωθυπουργός δήλωσε ότι η χώρα του στηρίζει «την εμπορική ειρήνη» αντί του συνεχιζόμενου εμπορικού πολέμου και δεν τάσσεται υπέρ της επιβολής δασμών.

«Συγχαίρω τον πρόεδρο για τα όσα πετυχαίνει η αμερικανική οικονομία, είναι φανταστικό να το βλέπουμε», σημείωσε ο Τζόνσον.

Η Μπριζίτ Μακρόν με ένα καλάθι πιπεριές ξεναγεί τις υπόλοιπες συζύγους στην κουλτούρα της γαλλικής επαρχίας

«Η άποψή μας σχετικά με τον εμπορικό πόλεμο είναι ότι τασσόμαστε περισσότερο υπέρ της εμπορικής ειρήνης, γενικά», εξήγησε. «Δεν μας αρέσουν οι δασμοί, γενικά».

Ομως ο αμερικανός πρόεδρος σημείωσε ότι κανένας από τους ηγέτες της G7 δεν τον κατηγόρησε για την κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου με την Κίνα, παρά τις επικρίσεις που έχει διατυπώσει ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.

«Οχι, αυτό που έχει κάνει η Κίνα είναι σκανδαλώδες», τόνισε, ενώ πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ είναι πολύ κοντά στη σύναψη «μιας μεγάλης» εμπορικής συμφωνίας και με την Ιαπωνία, για την οποία οι δύο χώρες εργάζονται επί πέντε μήνες.

«Κοίτα μην βάλεις το πόδι και σε αυτό το τραπέζι», φαίνεται να λέει ο Ντόναλντ Τουσκ στον Μπόρις Τζόνσον, και το διασκεδάζουν αμφότεροι

 

Την ίδια ώρα, οι σύζυγοι των 7 θαυμάζουν εκκλησία στο βασκικό Εσπελέτ, κοντά στο Μπιαρίτζ

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...