338
Με ειδικά πλοία, σαν αυτό το μοντέλο, θα μεταφέρεται στην Ευρώπη το καταρινό LNG | REUTERS/Dado Ruvic/Illustration/File Photo

Φυσικό αέριο (LNG) από το Κατάρ θα παίρνει η Ευρώπη

Protagon Team Protagon Team 14 Ιουνίου 2022, 15:59
Με ειδικά πλοία, σαν αυτό το μοντέλο, θα μεταφέρεται στην Ευρώπη το καταρινό LNG
|REUTERS/Dado Ruvic/Illustration/File Photo

Φυσικό αέριο (LNG) από το Κατάρ θα παίρνει η Ευρώπη

Protagon Team Protagon Team 14 Ιουνίου 2022, 15:59

Η Ευρώπη βρίσκει νέους προμηθευτές ενέργειας ώστε να αντικαταστήσει μεγάλο μέρος του ρωσικού φυσικού αερίου που καταναλώνει: το Κατάρ θα εγγυηθεί τη διανομή αυτής της πολύτιμης πρώτης ύλης μέσω της ανάπτυξης του μεγαλύτερου κοιτάσματος στον κόσμο, του North Field East, που βρίσκεται στα βορειοανατολικά του Περσικού Κόλπου. Σύμφωνα με τα αναπτυξιακά σχέδια των Καταρινών, προβλέπεται επένδυση 30 δισ. δολαρίων και παραγωγή 126 εκατομμυρίων τόνων μέχρι το 2027 (από 77 εκατομμύρια που είναι σήμερα).

Οπως ανακοίνωσε η κρατική εταιρεία Qatar Energy, η επιτάχυνση της κατασκευής των απαραίτητων υποδομών θα συντελεστεί με την ανάμειξη των ενδιαφερομένων, δηλαδή των Ευρωπαίων. Ετσι η καταρινή εταιρεία θα συνεργαστεί με ένα γκρουπ πετρελαϊκών εταιρειών: η γαλλική Total θα λάβει το 6,25% του οικοπέδου, κάτι που σημαίνει ότι οι περισσότερες από τις προμήθειες που προορίζονται για την Ευρώπη θα οδηγηθούν στη Γαλλία, αλλά στο παιχνίδι θα συμμετάσχει και η ιταλική Eni όπως έγραψε η Repubblica.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που διακινούνται στα διεθνή Μέσα, μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία και είναι όλα έτοιμα το 50% του φυσικού αερίου που θα εξορύσσεται από το οικόπεδο North Field East θα πηγαίνει στην Ασία, ενώ το υπόλοιπο θα εξάγεται στην Ευρώπη. Η συμφωνία είναι αποτέλεσμα όχι μόνο επιχειρηματικής αλλά και διπλωματικής δραστηριότητας από πλευράς ΕΕ, η οποία εκδηλώθηκε το τελευταίο τρίμηνο. Το φυσικό αέριο θα έχει τη μορφή LNG, θα είναι δηλαδή υγροποιημένο, και θα μεταφέρεται στην Ευρώπη διά θαλάσσης.

Επειτα από τον ελλιμενισμό των πλοίων, το LNG θα μεταφέρεται σε ειδικές μονάδες όπου θα μετατρέπεται ξανά σε αέριο και θα εισάγεται στα δίκτυα διανομής. Η διαδικασία «επαναεριοποίησης» του υγροποιημένου φυσικού αερίου μπορεί να γίνεται και εν πλω, από ειδικά πλοία. Το ιταλικό Μέσο σχολίασε ότι δεν είναι τυχαία η συμφωνία με το Κατάρ, καθώς η Qatar Energy, μαζί με την ExxonMobil, διαχειρίζονται το υπάρχον ιταλικό εργοστάσιο «επαναεριοποίησης».

Οι Ιταλοί αναμένουν τις επίσημες ανακοινώσεις για να πανηγυρίσουν την ιταλική συμμετοχή στο πρότζεκτ του North Field East: όπως έγραψαν, η Eni θα είναι μέρος της κοινοπραξίας, όπως και άλλες πετρελαϊκές, σαν την ολλανδοβρετανική Shell και τις αμερικανικές ExxonMobil και Conoco-Philips.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...