486
|

Εβδομο Στρογγυλό Τραπέζι με θέμα τα ναρκωτικά στο κέντρο της Αθήνας

Protagon Team Protagon Team 29 Μαρτίου 2021, 18:22

Εβδομο Στρογγυλό Τραπέζι με θέμα τα ναρκωτικά στο κέντρο της Αθήνας

Protagon Team Protagon Team 29 Μαρτίου 2021, 18:22

Το 7o Στρογγυλό Τραπέζι με θέμα τα ναρκωτικά στο κέντρο της Αθήνας διεξήχθη με πρωτοβουλία του Περιβαλλοντικού και Πολιτιστικού Συλλόγου «Επιμένουμε Πεδίο του Άρεως», σε συνεργασία με τον Εθνικό Συντονιστή για την αντιμετώπιση των Ναρκωτικών Χρήστο Κουϊμτσίδη, στις 11 Μαρτίου 2021, μέσω τηλεσυνεδρίασης, σε πλατφόρμα που ευγενικά διέθεσε το υπουργείο Υγείας.

Στην συνάντηση συμμετείχαν ο Εθνικός Συντονιστής για την αντιμετώπιση των ναρκωτικών, εκπρόσωποι του ΚΕΘΕΑ, του ΟΚΑΝΑ, του Δήμου Αθηναίων, της Αστυνομίας, του Πρύτανη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, εκπρόσωποι της 1ης, 4ης, 5ης και 6ης Δημοτικής Κοινότητας, της Πρωτοβουλίας «επιΜΕΝΟΥΜΕ Πατησίων», της Πλατφόρμας Οργανώσεων για τις Ψυχοδραστικές Ουσίες, της Κίνησης Πολιτών 6ης Δημοτικής Κοινότητας και του Συλλόγου «Επιμένουμε Πεδίο του Άρεως»

Έγινε ενημέρωση ότι έχει προχωρήσει σε σημαντικό βαθμό το Σχέδιο Εθνικής Στρατηγικής κατά των Ναρκωτικών που εξειδικεύεται στο Σχέδιο Δράσης για το Κέντρο της Αθήνας.

Το σχέδιο έχει τέσσερις άξονες:

1. Παροχή στέγης.

2. Διαχείριση της δημόσιας χρήσης ουσιών.

3. Διαχείριση της ανώφελης διακίνησης των συμπολιτών μας άστεγων χρηστών κατά τη διάρκεια της ημέρας

4. Μείωση της βλάβης δια μέσου του street work ή άλλων παρεμβάσεων.

Προγραμματίζεται να ανοίξουν δομές στον δυτικό τομέα και στον Πειραιά που θα είναι μονάδες φροντίδας και όχι μονάδες χορήγησης.

Με τη πρωτοβουλία του Εθνικού Συντονιστή συντάσσεται το Σχέδιο Εθνικής Στρατηγικής κατά των Ναρκωτικών  που εξειδικεύεται στο Σχέδιο Δράσης για το Κέντρο της Αθήνας.

Έγινε ενημέρωση για τις δράσεις του Δήμου Αθηναίων σε σχέση με τη στέγαση των εξαρτημένων αλλά και τη μείωση της βλάβης (ξενώνας Ιωνίς, πολυδύναμο κέντρο αστέγων, κινητές μονάδες σαν χώροι εποπτευόμενης χρήσης).

Οι συμμετέχοντες εξήραν την πολύ καλή συνεργασία και σύμπνοια που έχει αναπτυχθεί μεταξύ των φορέων και την εξ αυτού παραγωγή καλών αποτελεσμάτων.

Τα συμπεράσματα μπορούν να συνοψισθούν εν συντομία ως εξής:

– Αναμφισβήτητη η χρησιμότητα των δομών και προκρίνεται η διασπορά τους στην πόλη γιατί θεωρείται ότι δεν πρέπει να  επιβαρυνθούν άλλο οι ήδη επιβαρυμένες περιοχές και οι χρήστες να παραμένουν στην περιοχή τους.

– Η απολύτως απαραίτητη ενημέρωση και η διαβούλευση με τους πολίτες θα βοηθήσει πέραν των άλλων και στην αποδοχή των δομών.

– Η Οργανωμένη Κοινωνία των Πολιτών και των Οργανώσεων για τις Ψυχοδραστικές Ουσίες, πρέπει να συμμετέχει ισότιμα στο τραπέζι και στον σχεδιασμό γιατί εκτός από την υπερδεκαετή εμπειρία στην Ελλάδα έχει και σημαντική διεθνή εμπειρία.

Το 7ο Στρογγυλό Τραπέζι έκλεισε με την δήλωση του Εθνικού Συντονιστή για τα Ναρκωτικά κ. Κουϊμτσίδη ότι στον ένα χρόνο που έχει περάσει από το 6ο Στρογγυλό Τραπέζι έχουν αλλάξει έχουν δοθεί σημαντικά δείγματα γραφής. «Η στιγμή είναι κρίσιμη και επειδή υπάρχει πνεύμα συναίνεσης για τα μέτρα στον πολιτικό κόσμο είναι μια ευκαιρία να γίνουν και στην Ελλάδα μεγάλα βήματα σε όφελος και των χρηστών και την πόλης και των κατοίκων της» ανέφερε.

Δήλωσε τέλος ότι θα πάρει πρωτοβουλίες διαβούλευσης με τους κατοίκους για το θέμα της υποστήριξης και καλής λειτουργίας των νέων δομών.

Ο Περιβαλλοντικός και Πολιτιστικός Σύλλογος  «Επιμένουμε Πεδίο του Άρεως» θα συνεχίσει τις προσπάθειες, καθώς ο στόχος για τον οποίο δημιουργήθηκε το «στρογγυλό Τραπέζι» υπηρετείται με τον καλύτερο τρόπο.

Περίληψη των εισηγήσεων των φορέων θα βρείτε στην διεύθυνση: https://www.epimenoumepedioareos.gr/7o-strongylo-trapezi-gia-na-narkotika-sto-kentro-tis-athinas-ti-syzitithike/

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...