391
Σε επίπεδο ΕΕ, υπεγράφη συμφωνία με την Google, το YouTube, το Facebook, το Twitter και τη Microsoft, βάσει της οποίας οι εταιρείες καλούνται να αφαιρούν ρατσιστικές ή ρητορικής μίσους αναρτήσεις μέσα σε 24 ώρες | twitter

Eρχεται και νομοσχέδιο για τα social media

Protagon Team Protagon Team 18 Οκτωβρίου 2017, 11:33
Σε επίπεδο ΕΕ, υπεγράφη συμφωνία με την Google, το YouTube, το Facebook, το Twitter και τη Microsoft, βάσει της οποίας οι εταιρείες καλούνται να αφαιρούν ρατσιστικές ή ρητορικής μίσους αναρτήσεις μέσα σε 24 ώρες
|twitter

Eρχεται και νομοσχέδιο για τα social media

Protagon Team Protagon Team 18 Οκτωβρίου 2017, 11:33

Mετά τις νομοθετικές πρωτοβουλίες για τη διόρθωση φύλου και τη χρήση κάνναβης, η κυβέρνηση έχει στα σκαριά νέο νομοθέτημα, με αντικείμενο αυτή τη φορά τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες του typologies.gr, το σχέδιο νόμου βρίσκεται στο στάδιο της επεξεργασίας από τη  γενική γραμματέα του υπουργείου Δικαιοσύνης Μαρία Γιαννακάκη και τον γενικό γραμματέα Ενημέρωσης Λευτέρη Κρέτσο.

Βασικός άξονας, το κατά πόσο τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης συνιστούν δημόσιο χώρο ή όχι, σε συνάρτηση με τη διάδοση ψευδών ειδήσεων και την προτροπή σε βία.

Σημειώνεται ότι προ εξαμήνου, το γερμανικό υπουργείο Δικαιοσύνης έφερε προς ψήφιση στην ομοσπονδιακή Βουλή αντίστοιχο νομοσχέδιο το οποίο προβλέπει δυσθεώρητα πρόστιμα (φθάνουν έως και 50 εκατ. ευρώ) κατά όσων social media που κατεβάζουν αμέσως τέτοιες αναρτήσεις ρητορικής μίσους. Βαριά πρόστιμα έως και 5 εκατ. ευρώ προβλέπονται και για εργαζόμενους σε εταιρείες social media, οι οποίοι είχαν αρμοδιότητα να κατεβάσουν/διαγράψουν τις επίμαχες αναρτήσεις, αλλά δεν το έπραξαν.

Το νομοσχέδιο του σοσιαλδημοκράτη γερμανού υπουργού Δικαιοσύνης Χάικο Μάας -που ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων από οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ως αδικαιολογήτως περιοριστικός της ελευθερίας του λόγου- ψηφίστηκε από την Μπούντεσταγκ τον Ιούνιο και τέθηκε σε ισχύ την 1η Οκτωβρίου.

Την ίδια στιγμή το Βερολίνο πιέζει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να δημιουργήσει σαφείς κανόνες σε ευρωπαϊκό επίπεδο οι οποίοι θα απαιτούν από τις εταιρείες των social media να αφαιρούν τυχόν δημοσιεύσεις κάτω από συγκεκριμένους όρους, εφόσον περιέχουν ρητορική μίσους. Η Κομισιόν ωστόσο παραμένει δύσπιστη όσον αφορά τη σκοπιμότητα θέσπισης τέτοιου είδους νόμων και η αρμόδια Επίτροπος, Βέρα Τζούροβα, αντιπροτείνει μια πιο ήπια προσέγγιση.

Τον Μάιο του 2016 υπεγράφη εθελοντική συμφωνία με την Google, το YouTube, το Facebook, το Twitter και τη Microsoft, βάσει της οποίας οι εταιρείες καλούνται να αφαιρούν ρατσιστικές ή ρητορικής μίσους αναρτήσεις μέσα σε 24 ώρες.

Ο «Κώδικας δεοντολογίας για την καταπολέμηση της παράνομης ρητορικής μίσους στο διαδίκτυο» αποτελεί ένα μη νομικά δεσμευτικό κείμενο (soft law), με το οποίο επιχειρείται η αυτοδέσμευση των εν λόγω εταιρειών, έτσι ώστε να περιοριστεί η ασύδοτη και συνεχώς αυξανόμενη ρητορική μίσους.

Η συμφωνία προβλέπει την παροχή σαφούς και αποτελεσματικής διαδικασίας εξέτασης καταγγελιών, την κατάρτιση των υπαλλήλων των εταιρειών, την ενημέρωση του κοινού σχετικά με τους κινδύνους και την αντιμετώπιση της ρητορικής μίσους, καθώς και τη γρήγορη και επαρκή επικοινωνία μεταξύ ιδιωτικών εταιρειών και Κρατών-Μελών.

Ήδη ο Κώδικας έχει αποδώσει καρπούς καθώς ο βαθμός ανταπόκρισης των εταιρειών κρίνεται ικανοποιητικός. Την καλύτερη επίδοση είχε το Youtube, το οποίο έχει αφαιρέσει το 90% των αναρτήσεων με ρητορική μίσους που επισημάνθηκαν από τους χρήστες

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...