880
Εκλογικοί αναλυτές και κομματικά επιτελεία σταθμίζουν το πώς η οργή των νέων θα αποτυπωθεί στις εκλογές της 21ης Μαΐου | ΙΝΤΙΜΕ NEWS/ CreativeProtagon

Αυτός είναι ο «άγνωστος Χ» των εκλογών

Ανδρέας Στασινός Ανδρέας Στασινός 29 Μαρτίου 2023, 19:53
Εκλογικοί αναλυτές και κομματικά επιτελεία σταθμίζουν το πώς η οργή των νέων θα αποτυπωθεί στις εκλογές της 21ης Μαΐου
|ΙΝΤΙΜΕ NEWS/ CreativeProtagon

Αυτός είναι ο «άγνωστος Χ» των εκλογών

Ανδρέας Στασινός Ανδρέας Στασινός 29 Μαρτίου 2023, 19:53

Δύο είναι οι τάσεις που αναδεικνύουν οι μετρήσεις που έχουν στη διάθεσή τους τα επιτελεία των κομμάτων καθώς κλείνουμε έναν μήνα από την τραγωδία των Τεμπών. Η πρώτη αφορά την ψήφο των νέων που δείχνουν να τηρούν στάση αναμονής και να προσεγγίζουν μικρότερα κόμματα (θα επανέλθουμε) και η δεύτερη τη διακοπή, εδώ και δέκα ημέρες, της «αιμορραγίας» των ποσοστών της ΝΔ.  

Οι τελευταίες αυτές εξελίξεις οδηγούν την κυβέρνηση στη συνειδητοποίηση ότι έχει μπροστά της δρόμο για να πετύχει μια επανασύνδεση με ένα ποσοστό 3% ως 3,5% που έδειξε να απομακρύνεται μετά το σοκ της τραγωδίας. Οδηγεί όμως και την Κουμουνδούρου στη συνειδητοποίηση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν καρπώνεται αυτόματα κάποιο «κύμα ανατροπής» κατά της κυβέρνησης και ότι θα πρέπει να παλέψει με διάφορους ανταγωνιστές για να διεκδικήσει ένα μέρος της εμπιστοσύνης των οργισμένων νέων που γέμισαν τις πλατείες. 

Οπως ανέφερε στο Protagon έμπειρος δημοσκόπος και εκλογικός αναλυτής, «το 6% του εκλογικού σώματος ηλικίας 17 έως 24 ετών περιλαμβάνει νέους που ψηφίζουν για πρώτη φορά –περίπου 340.000 ανθρώπους– και άλλους που έχουν ψηφίσει μόνο μια φορά το 2019». Προσπαθώντας να προσεγγίσουν τις διαθέσεις τους και το πώς θα επηρεάσουν τα ποσοστά των κομμάτων στις εκλογές, οι δημοσκόποι ανατρέχουν σε ποιοτικά στοιχεία και στις ενδείξεις για τη συμμετοχή. 

Στις εκλογές της 7ης Ιουλίου του 2019, η ΝΔ επικράτησε με διαφορά 8,3 μονάδων του ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο, σύμφωνα με τα exit polls, ο ΣΥΡΙΖΑ επικράτησε στις ηλικίες 17 έως 24 ετών λαμβάνοντας 38% έναντι 30% για τη ΝΔ. Η πλειοψηφία των νέων ψηφοφόρων 17-24 ετών εμφανίζεται ιδεολογικά αριστερόστροφη, καθώς, βάσει των exit polls του Ιουλίου του 2019, τα τρία κόμματα της Αριστεράς (ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, ΜέΡΑ25) έλαβαν αθροιστικά ποσοστό 48%.

Τα exit polls του Ιουλίου του 2019 έδωσαν την ακόλουθη εικόνα για την ψήφο των νέων 17-24 ετών

Το δεύτερο στοιχείο που προσεγγίζουν οι αναλυτές είναι το ποσοστό της αποχής. Στις εθνικές εκλογές του Ιουλίου του 2019 η συμμετοχή των νέων 17-24 ετών κινήθηκε κάτω από το 30%. Οι μέχρι στιγμής ενδείξεις που σταθμίζουν ορισμένοι δημοσκόποι -με βάση τα ποιοτικά στοιχεία για τις εκλογές του Μαΐου- δείχνουν ότι η συμμετοχή θα είναι αυξημένη και ότι θα μπορούσε να αγγίξει ακόμη και το 60% ενός σώματος ψηφοφόρων που υπερβαίνει τους 400.000 ανθρώπους.

Οι πρώτες εκτιμήσεις είναι διαφορετικές –και δυσκολότερες– για τον προσεχή Ιούλιο, αν όπως όλα δείχνουν έχουμε και δεύτερη κάλπη, αυτή τη φορά με ενισχυμένη αναλογική. Διότι, όπως φάνηκε τον Ιούλιο του 2019, πολλοί νέοι, για διαφορετικούς λόγους (εποχική εργασία, διακοπές κ.λπ.) δεν προσήλθαν να ψηφίσουν. 

Τα στοιχεία για την ηλικιακή ομάδα 17-24 ετών δείχνουν ότι τα κόμματα θα παλέψουν τον Μάιο για να μοιραστούν ένα ποσοστό νέων ψηφοφόρων που αντιπροσωπεύει το 3% ως 4% του συνόλου (με βάση και τις εκτιμήσεις για τη συμμετοχή) και το οποίο είναι βαθύτατα επηρεασμένο από τον άδικο χαμό νέων ανθρώπων στα Τέμπη με ευθύνη του κράτους. 

Ωστόσο, ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος, καθώς, όπως σχολιάζει ο ίδιος εκλογικός αναλυτής, «τα στοιχεία από αυτήν ομάδα δείχνουν μικρή ανάσα για τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ παράλληλα βλέπουμε τάσεις ενίσχυσης για το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ25. Ο γρίφοι είναι το πώς θα εκφραστεί η λεγόμενη “απολιτίκ” στάση και το πόσο θα ενισχυθούν τα διάφορα σχήματα της Ακρας Δεξιάς». Ως προς το τελευταίο, πολλά θα κριθούν από την απόφαση του Αρείου Πάγου για τη συμμετοχή ή μη του κόμματος Κασιδιάρη στις εκλογές, η οποία αναμένεται αμέσως μετά τις 2 Μαΐου. 

Οδηγός οι μετρήσεις της εβδομάδας 

Την ώρα που στον ΣΥΡΙΖΑ διαπιστώνουν ότι δεν καρπώνονται κάποιο «κύμα» και ότι θα απαιτηθεί μάχη με τα υπόλοιπα κόμματα στο αριστερό τμήμα του πολιτικού φάσματος (ακόμη και με ακραίες ταυτίσεις κάθε είδους), στην κυβέρνηση παραμένουν επιφυλακτικοί και δεν στέκονται στις ενδείξεις (λέγεται ότι κινούνται στην περιοχή του 0,5% στις κυλιόμενες μετρήσεις) που δείχνουν μια πρώιμη τάση επανασύνδεσης με ένα τμήμα όσων απομακρύνθηκαν από την ΝΔ μετά τα Τέμπη.

Στέλεχος που παρακολουθεί τις μετρήσεις από την κυβερνητική πλευρά, επισήμανε ότι οι πολίτες που απομακρύνθηκαν μετά τη σιδηροδρομική τραγωδία κινήθηκαν προς τους αναποφάσιστους και τα μικρότερα κόμματα, χωρίς να ενισχύουν το ΠΑΣΟΚ ή τον ΣΥΡΙΖΑ, που όπως ανέφερε, «σε κάποιες μετρήσεις έδειξε και να υποχωρεί».  

Τα αρμόδια στελέχη στο επιτελείο της ΝΔ εστιάζουν την προσοχή τους στις έρευνες κοινής γνώμης που τρέχουν αυτή την εβδομάδα, κάνοντας παράλληλα δύο επισημάνσεις:

-Πρώτον, ότι θα ήταν αφελές να αναμένει οποιοσδήποτε ότι ο δικαιολογημένος θυμός που εκφράστηκε μετά τα Τέμπη θα δώσει τη θέση του σε μια τάση άμεσης επιστροφής των ψηφοφόρων που έδειξαν να παίρνουν αποστάσεις.

-Δεύτερον, πως το γεγονός ότι οι πολίτες γνωρίζουν πλέον την ημερομηνία των εκλογών και σύντομα θα ακούσουν και τα διλήμματα που θα θέσει ο κ. Μητσοτάκης, προσθέτει έναν ακόμη παράγοντα που θα συνεκτιμηθεί στην απόφασή τους. 

Πέρα από τις σταθμίσεις και τις προσδοκίες των κομμάτων, τα αποτελέσματα των μετρήσεων που θα δούμε να δημοσιεύονται τις επόμενες ημέρες θα δείξουν σύμφωνα με τους αναλυτές το εξής: Το κατά πόσο, ένα μήνα μετά το σοκ των Τεμπών, η «φωτογραφία» των διαθέσεων των ψηφοφόρων θα αποτυπώνει –όπως μαρτυρούν ορισμένες ενδείξεις– μαζί με τον θυμό, και μια τάση των πολιτών να ζυγίσουν υπό ένα ευρύτερο πρίσμα τις επιλογές και τα εκλογικά διλήμματα, καθώς ο χρόνος μετράει και πλησιάζουμε στην κάλπη.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...