465
Η 34χρονη Χάρινγκτον στην αρχή της εντυπωσιακής αναρρίχησης της | Facebook / Emily Harrington

Εμιλι Χάρινγκτον, η γυναίκα που δάμασε τον «El Capitan»

Protagon Team Protagon Team 14 Νοεμβρίου 2020, 11:35
Η 34χρονη Χάρινγκτον στην αρχή της εντυπωσιακής αναρρίχησης της
|Facebook / Emily Harrington

Εμιλι Χάρινγκτον, η γυναίκα που δάμασε τον «El Capitan»

Protagon Team Protagon Team 14 Νοεμβρίου 2020, 11:35

Ο επιβλητικός βράχος El Capitan (Ελ Καπιτάν) δεν είναι παίξε – γέλασε.

Ακόμη και έμπειροι αναρριχητές τρέμουν να τον σκαρφαλώσουν, ακόμη και με ειδικό εξοπλισμό αλπινιστών.

Ο βράχος, που ουσιαστικά είναι ένας γρανιτένιος γκρεμός στον οποίο ξεχωρίζουν οι κορυφές Σέντινελ και το Χαφ Ντόουμ, σε υψόμετρο 914 και 1.460 μέτρων αντίστοιχα, βρίσκεται μέσα στο Εθνικό Πάρκο Γιοσέμιτι (Yosemite National Park), ένα από τα πιο σημαντικά αξιοθέατα της Καλιφόρνιας και φθάνει μέχρι τις δυτικές πλαγιές της διάσημης Σιέρα Νεβάδα.

Κάπως έτσι, ο El Capitan είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς αναρριχητικούς προορισμούς του κόσμου, λόγω της ποικιλίας των σχετικών διαδρομών.

Ωστόσο, όπως αναφέραμε, δεν είναι κάτι εύκολο: δεν είναι τυχαίο ότι μόλις τρεις άνδρες αναρριχητές έχουν καταφέρει να τον «δαμάσουν».

Σε αυτούς τους τρεις προστέθηκε προ ημερών και μια γυναίκα.

Η Εμιλι Χάρινγκτον κατόρθωσε να σκαρφαλώσει χωρίς εξοπλισμό στην κορυφή Σέντινελ, στα 914 μέτρα, ακολουθώντας τη διαδρομή Golden Gate.

Και έγινε η πρώτη γυναίκα στην ιστορία που καταφέρνει κάτι τέτοιο.

O Eλ Καπιτάν. Με μπλε η διαδρομή αναρρίχησης της Χάρινγκτον

Η αλπινίστρια χρειάστηκε 21 ώρες και 13 λεπτά για να φτάσει στο στόχο της – ένας χρόνος αδιανόητα λίγος, αν αναλογιστούμε ότι οι περισσότεροι κάνουν μέχρι και 72 ώρες να τον ανέβουν με γυμνά χέρια.

«Ποτέ δεν πίστευα πως θα κατάφερνα να σκαρφαλώσω στο Ελ Καπιτάν και ήταν ο πρώτος καθαρά προσωπικός στόχος που έθεσα ποτέ στον εαυτό μου. Στην αρχή δεν μου φαινόταν κάτι ρεαλιστικό. Πίστευα πως δεν έχω την εμπειρία, την τεχνική και το θάρρος γι΄αυτό. Αλλά ακριβώς για τους συγκεκριμένους λόγους επέλεξα να το κάνω», ανέφερε μεταξύ άλλων στο σχετικό Instagram post της η 34χρονη.

Η Χάρινγκτον στην κορυφή του Ελ Καπιτάν επιδεικνύει την ώρα που χρειάστηκε προκειμένου να αναρριχηθεί

Και όλα αυτά συνέβησαν υπό την σχεδόν αδιανόητη συνθήκη ότι ως ελεύθερος ορειβάτης, η Χάρινγκτον χρησιμοποιεί σχοινιά για ασφάλεια, αλλά όχι για να αναρριχηθεί.

Αυτό το κάνει μόνο με τα χέρια της.

Το 2019, προσπάθησε να ανέβει για πρώτη φορά στο Ελ Καπιτάν, χρησιμοποιώντας τη διαδρομή Golden Gate, αλλά μια πτώση την έστειλε στο νοσοκομείο με σπασμένα πλευρά.

Κατά τη διάρκεια της αναρρίχησής της τις προάλλες, λίγο έλειψε να συμβεί το ίδιο, όταν η Χάρινγκτον γλίστρησε, αφήνοντάς της ένα τεράστιο κόψιμο στο μέτωπό της.

Σκέφτηκε προς στιγμήν να σταματήσει την ανάβαση, αλλά είπε στο ABC News ότι υπενθύμισε στον εαυτό της «ότι είχα δουλέψει τόσο σκληρά γι’ αυτό και άξιζε να προσπαθήσω ξανά».

«Κατά κάποιον τρόπο, αυτό ήταν το όνειρο της ζωής μου και κατάφερα να το εκπληρώσω», είπε.

«Στον κόσμο της αναρρίχησης, οι άντρες κυριαρχούν, πρόσθεσε η Χάρινγκτον στο ABC News.

Πλέον ξέρει ότι ανήκει στην ελίτ των λίγων και εκλεκτών και μάλιστα το κατάφερε «όχι όπως μου είπαν όλοι οι άλλοι πως έπρεπε να το κάνω. Το έκανα με τον δικό μου τρόπο».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...