404
|

Τι ακούει ο υπουργός;

Τι ακούει ο υπουργός;

Όταν ο υπουργός Οικονομικών μιας χώρας δηλώνει ότι δεν είναι απλά «ανήσυχος» για την κατάσταση της οικονομίας στη χώρα του, αλλά «τρομοκρατημένος και εμβρόντητος», δεν θα περίμενε κάποιος ότι ο απλός πολίτης αυτής της χώρας θα πήγαινε αυθωρεί στο γειτονικό του ΑΤΜ για να σηκώσει όσα λεφτά διαθέτει; Τα παγκόσμια γραφεία στοιχημάτων δεν θα θησαύριζαν από τα χτυπήματα του τζόγου στη χρεοκοπία της χώρας και οι υποψήφιοι επενδυτές δεν θα το έβαζαν στα πόδια με αεροπλάνα και κομήτες;

Δεν έγινε τίποτα απ' αυτά – προφανώς διότι οι λέξεις έχουν χάσει τη βαρύτητά τους, στροβιλίζονται γύρω μας σ' ένα χορό παραζάλης και απόλυτης σύγχυσης.

Ο κ. Βαρουφάκης σε συνέντευξή του στους Ν.Υ Τimes, ήταν ιδιαίτερα αποκαλυπτικός: ομολόγησε ότι είναι ένας απλός κοινός υποκλοπέας της εμπιστευτικής συζήτησης που είχαν οι υπουργοί Οικονομικών στη Ρίγα! Στα καθημάς, η υποκλοπή -χωρίς τη συγκατάθεση του καταγραφόμενου- συνιστά ποινικό αδίκημα για το οποίο προβλέπεται η κύρωση της πολυετούς κάθειρξης. Ο κ. Βαρουφάκης όμως είναι «υπεράνω», αφού για άλλη μια φορά κατήγγειλε την πλανητική υπονόμευση που δέχεται από ξένους, συμφέροντα και δημοσιογράφους, με πονεμένη αξιοπρέπεια διαβεβαίωσε ότι είναι gentleman και δεσμεύεται από την υποχρέωση της εχεμύθειας.

Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, τέλος, με σθένος και υπερηφάνεια δήλωσε πως δεν θα δεχθεί ένα κακό οικονομικό πακέτο – «ανάθεμά με!» είπε στην άψογη αγγλοσαξωνική του διάλεκτο.

Ας μείνουμε λίγο σ' αυτό το σημείο: και μετά κ.Βαρουφάκη; Όταν/αν δεν δεχτείτε ένα τέτοιο «πακέτο» κι έρθετε σε ρήξη με την κυβέρνηση, θα μείνετε εδώ στη χώρα μας, να υποστείτε μαζί μας τις συνέπειες των πράξεών σας; Ή θα πάρετε το πρώτο αεροπλάνο για την Εσπερία, όπου θα εξαργυρώσετε ακαδημαϊκά την ελληνική σας εμπειρία; Τότε άραγε θα βγάλετε και στην αγορά το φιλμάκι που γυρίσατε στη Ρίγα, αφού πια δεν θα είστε μέλος του κλαμπ και άρα δεν θα δεσμεύεστε από τους κανόνες της εχεμύθειας;

(Από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε τη θέση του υπουργού, ο κ. Βαρουφάκης έθεσε εαυτόν στην υπηρεσία της αντισυμβατικότητας. Εξού και κάθε τόσο διευκρινίζει ότι το σύστημα τον πολεμά, τον παρερμηνεύει και τον παραποιεί. Αυτό είναι ένα πρόβλημα. Και για να ξεκινήσουμε από τα βασικά, «στη μάνα σου το είπες;»).

Πώς σχολίασε ο Γ. Βαρουφάκης τα περί ηχογράφησης.
Ερωτηθείς για το ζήτημα που προέκυψε κατά την προσέλευσή του σε εκδήλωση του ΕΒΕΑ, ο Γ. Βαρουφάκης απάντησε: «Ο σεβασμός μου στην εμπιστευτικότητα των συνομιλιών μου με τους εταίρους μου, με τους ομολόγους μου στους θεσμούς είναι παραδειγματικός και νομίζω ότι όλοι τον έχουν καταγράψει και τον κατανοούν».