582
|

Μέσα στα ΕΑΣ

Μέσα στα ΕΑΣ

Τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ) ήταν ακόμα μία περίπτωση εταιρίας του Δημοσίου εθνικής σημασίας η οποία βιαζόταν κατά συρροή εδώ και δεκαετίες από τους κομματικούς μηχανισμούς.

Για να δούμε μερικά σημαντικά στοιχεία. Πριν από μόλις τέσσερα χρόνια αριθμούσε περίπου 2.500 – 3.000 εργαζομένους ενώ σήμερα και στα πέντε εργοστάσιά της δεν ξεπερνά τους 850. Αριθμός αρκετά μεγάλος για τους δανειστές, που ζητούσαν το άμεσο κλείσιμο της επιχείρησης αδιαφορώντας πλήρως τόσο για τον ρόλο της εταιρίας στην εθνική μας ασφάλεια όσο και για τη δυνατότητα στήριξης της οικονομίας μας.

Η Κυβέρνηση, κατανοώντας τις συνέπειες στο συντηρητικό ακροατήριο, αλλά αναγνωρίζοντας και την οικονομική ευκαιρία που θα προσέφεραν τα υγιή ΕΑΣ, διαπραγματεύτηκε και πέτυχε μια ελπιδοφόρα συμφωνία για την εταιρία που αν πετύχει τον στόχο της θα προσφέρει ένα εξαιρετικά συμβολικό μήνυμα.

Απλά πράγματα, αν μέχρι τον Δεκέμβρη του 2014 υπάρχουν υπογεγραμμένα συμβόλαια με ξένα κράτη (όχι δηλαδή να αρχίσουμε εμείς να παραγγέλνουμε όπλα ξαφνικά από τον εαυτό μας) τότε τα ΕΑΣ θα συνεχίσουν να λειτουργούν, αν όχι το λουκέτο θα μπει την 1η Ιανουαρίου του 2015.

Η συμφωνία προβλέπει ότι θα πρέπει να αποχωρήσουν 300 άτομα μέχρι την 30/6/2014 και η εταιρία να μείνει με 550 εργαζομένους, μια εξίσωση αρκετά περίπλοκη όχι τόσο για το αν θα επιτευχθεί ο ποσοτικός στόχος όσο το ποιοτικό αποτέλεσμα αυτής της διαδικασίας που μπορεί να φέρει τα ΕΑΣ με έλλειμμα των απαραίτητων τεχνικών και πλεόνασμα διοικητικών υπαλλήλων. Εδώ να σημειώσουμε δύο πράγματα, Α) 150 θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα και θα φύγουν και άλλοι τόσοι είναι αρκετά κοντά στα όρια οπότε θα πάρουν την αποζημίωση των 15.000€ + 5.000€ επιπλέον και θα πηδήξουν από τη βάρκα χωρίς να ρισκάρουν να είναι μέσα σε περίπτωση ναυαγίου. Β) Η εταιρία έχει χάσει ήδη μεγάλο αριθμό από καλούς τεχνίτες.

Πάμε λοιπόν στην 1η Ιουλίου του 2014, τα ΕΑΣ λίγοι γνωρίζουν ότι έχουν υπογεγραμμένες συμβάσεις οι οποίες τρέχουν, συνολικής αξίας ίσης με το 66% του προϋπολογισμού τους για το 2014, επίσης ακόμα λιγότεροι γνωρίζουν ότι έχουν αναλάβει από μεγάλη χώρα του ΝΑΤΟ μια δοκιμαστική παραγγελία πυρομαχικών τα οποία (αν δεν έχουμε αυτοκτονικές τάσεις) θα πρέπει να παραδοθούν εγκαίρως για έλεγχο στο πεδίο βολής. Εδώ είναι και το σημαντικό στοιχείο που έκανε τους δανειστές να κάνουν πίσω και ενώ στην αρχή ήθελαν το άμεσο κλείσιμο της εταιρίας, πείστηκαν να την αφήσουν να δοκιμάσει την τύχη της. Αν η ποιότητα των πυρομαχικών αποδειχθεί αξιόπιστη στις δοκιμαστικές βολές, πράγμα βέβαιο για τα ΕΑΣ η τελική παραγγελία αγγίζει τα 2 δισ. €, ποσό που όχι απλά εξασφαλίζει τη βιωσιμότητα των αμυντικών μας συστημάτων αλλά και ένα μεγάλο ποσό για τα ταμεία του κράτους.  

Τα πράγματα είναι απλά, τα ΕΑΣ έχουν για πρώτη φορά μια διοίκηση της αγοράς, αν καταφέρουν να παραδώσουν εντός των καταληκτικών ημερομηνιών τις παραγγελίες τους και αποφύγουν τις ρήτρες που προβλέπουν οι συμβάσεις θα τα καταφέρουν με χαρακτηριστική άνεση, για να γίνει βέβαια αυτό προβλέπω ότι θα αναγκαστούν να προσλάβουν τεχνικό προσωπικό (εξαιρετική προοπτική), αν τώρα στηριχθούν και πολιτικά από το Υπουργείο Εξωτερικών θα προσφέρουν σημαντικά και στον εθνικό προϋπολογισμό.

Υ.Γ.1: Όλα σχεδόν τα κράτη, σε αντίθεση με την Ελλάδα, παραγγέλνουν οπλισμό ανάλογα με την ποιότητα και την τιμή και τα ΕΑΣ είναι μια άκρως ποιοτική και ανταγωνιστική επιχείρηση.

Υ.Γ.2: Οι εργαζόμενοι δουλεύουν απλήρωτοι εδώ και 8 μήνες για να προλάβουν τις ασφυκτικές ημερομηνίες και δεν βγήκαν στα κάγκελα, πότε θα πάρουν τα 35 εκ. ευρώ που τους οφείλει το ελληνικό Δημόσιο;

Υ.Γ.3: Τα κέρδη των ΕΑΣ αν πετύχουν αρκούν για να καλύψουν όχι μόνο τα 25€ των εισαγωγών στα νοσοκομεία αλλά και πολλούς άλλους φόρους, η επιτυχία τους είναι Εθνική μας υπόθεση.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News