478
|

Boήθεια σε ελληνικές ΜΚΟ

Avatar Βαγγέλης Γεωργίου 27 Ιανουαρίου 2014, 00:54

Boήθεια σε ελληνικές ΜΚΟ

Avatar Βαγγέλης Γεωργίου 27 Ιανουαρίου 2014, 00:54

Τυπικά από την Τετάρτη 22 Ιανουαρίου η Ισλανδία, το Λίχτενστάιν και η Νορβηγία, κράτη-μέλη του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ), εγκαινίασαν μεγάλο πρόγραμμα χρηματοδότησης ελληνικών Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων(ΜΚΟ), το «Είμαστε όλοι Πολίτες» που φιλοδοξεί να ενισχυθούν ΜΚΟ ώστε να δημιουργήσουν λύσεις στις συνθήκες οικονομικής και κοινωνικής ένδειας που περνά η Ελλάδα. Το δύσκολο έργο της διαφανούς διαδικασίας υλοποίησης του έργου αυτού θα αναλάβει το Ίδρυμα Μποδοσάκη έως τον Απρίλιο του 2016.

Η σχετική ημερίδα ενημέρωσης πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο της Ακρόπολης όπου συμμετείχαν 300 εκπρόσωποι ΜΚΟ από όλη τη χώρα. Μεταξύ των ομιλητών ήταν ο κ. Δ. Βλαστός, Πρόεδρος του Δ.Σ. του Ιδρύματος Μποδοσάκη καθορίζοντας τη στρατηγική που θα ακολουθήσει το Ίδρυμα σε δράσεις ενδυνάμωσης των ΜΚΟ, που συνοψίζονται στη νομική εξυγίανση του πλαισίου λειτουργίας τους, στην οικονομική τους ενίσχυση και στην ανάπτυξη των οργανωτικών τους δυνατοτήτων. Την επίσημη έναρξη του προγράμματος χαιρέτισε ο Πρέσβης της Νορβηγίας στην Ελλάδα κ. SjurLarsen. Η στρατηγική προσέγγιση και το πλαίσιο χρηματοδότησης ΜΚΟ από τον ΕΟΧ παρουσιάστηκε από τις Vilde Hovik Roberg, Ανώτερη Σύμβουλο του Υπουργείου Εξωτερικών της Νορβηγίας και Patrizia Brandellero, Συντονίστρια προγραμμάτων για την ενίσχυση της κοινωνίας των πολιτών του Γραφείου Χρηματοδοτικού Μηχανισμού του ΕΟΧ. Στους στόχους και τις λεπτομέρειες του Προγράμματος «Είμαστε όλοι Πολίτες» αναφέρθηκε αναλυτικά ο κ. Ε. Φαρμάκης, Διευθυντής του Προγράμματος.

Το πρόγραμμα θα καλύψει τους εξής τομείς:

1. Κοινωνικές ανισότητες, φτώχεια, κοινωνικός αποκλεισμός (συμπεριλαμβανομένων των απομακρυσμένων περιοχών), και παροχή βασικών υπηρεσιών πρόνοιας

2. Ανθρώπινα δικαιώματα (συμπεριλαμβανομένων των δικαιωμάτων των μειονοτήτων, και ειδικότερα των Ρομά), ρατσισμός και ρατσιστικές επιθέσεις, ισότητα των φύλων και αντιμετώπιση της έμφυλης βίας, καθώς και της διακίνησης ανθρώπων (trafficking).

3. Δημοκρατία, διαφάνεια, χρηστή διακυβέρνηση και ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών

4. Ενδυνάμωση των δομών και ανάπτυξη ικανοτήτων των μη κερδοσκοπικών οργανισμών (capacity building)

Το συνολικό ύψος της διαθέσιμης χρηματοδότησης που πρόκειται να καλύψει το Πρόγραμμα «Είμαστε όλοι Πολίτες» αγγίζει το ποσό των 7,34 εκ. ευρώ, γεγονός που σημαίνει ότι θα δοθεί ιδιαίτερο βάρος σε αυτό που υστερεί η Ελλάδα: τη διαφάνεια. Ενδεικτικό αυτού είναι ότι στην ημερίδα συμμετείχαν ο κ. Ι. Τέντες, Εθνικός Συντονιστής Καταπολέμησης της Διαφθοράς, και ο κ. Κ. Μπακούρης, Προέδρος της Διεθνούς Διαφάνειας Ελλάδος. Να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια της ημερίδας ανακοινώθηκαν δυο ακόμα προσκλήσεις ενδιαφέροντος προς ελληνικές ΜΚΟ, α) η πρόσκληση για την Αύξηση Παροχής Υπηρεσιών Κοινωνικής Πρόνοιας προς Ευάλωτες Κοινωνικά Ομάδες, με διαθέσιμη χρηματοδότηση ύψους 2.785.000 ευρώ, καθώς και β) η πρόσκληση για την Προάσπιση Δικαιωμάτων και Ενίσχυση του Εποπτικού Ρόλου των ΜΚΟ, με διαθέσιμη χρηματοδότηση ύψους 775.350 ευρώ. Στο πλαίσιο των δυο αυτών προσκλήσεων, το Ίδρυμα Μποδοσάκη θα λαμβάνει προτάσεις χρηματοδότησης έργων από ΜΚΟ έως τις 22 Μαρτίου 2014.

Ο Ευρωπαϊκός Οικονομικός Χώρος (ΕΟΧ) ενώνει τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τις τρεις χώρες της Ευρωπαϊκής Ζώνης Ελεύθερων Συναλλαγών (ΕΖΕΣ), Ισλανδία, Λίχτενστάιν και Νορβηγία στην Ενιαία Αγορά. Ο ΕΟΧ λειτουργεί από το 1994 ώστε να μειωθούν οι οικονομικές και κοινωνικές ανισότητες στην Ευρώπη και να ενδυναμωθούν οι διμερείς σχέσεις μεταξύ των κρατών δικαιούχων και των κρατών-δωρητών.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News