469
Ο Τζο Μπάιντεν μιλά σε εκδήλωση του Penn Biden Center, το 2017 | Facebook

ΗΠΑ: Βρήκαν απόρρητα έγγραφα σε παλιό γραφείο του Μπάιντεν

Protagon Team Protagon Team 10 Ιανουαρίου 2023, 11:18
Ο Τζο Μπάιντεν μιλά σε εκδήλωση του Penn Biden Center, το 2017
|Facebook

ΗΠΑ: Βρήκαν απόρρητα έγγραφα σε παλιό γραφείο του Μπάιντεν

Protagon Team Protagon Team 10 Ιανουαρίου 2023, 11:18

Σε μπελάδες μπήκε ο Τζο Μπάιντεν μετά την αποκάλυψη ότι δικηγόροι του βρήκαν απόρρητα κρατικά έγγραφα σε δεξαμενή σκέψης του Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια, το οποίο φέρει το όνομα του αμερικανού προέδρου (Penn Biden Center).

Τα έγγραφα χρονολογούνται από την εποχή που ο Μπάιντεν ήταν αντιπρόεδρος (2009-2017) και βρέθηκαν κλειδωμένα σε ντουλάπι γραφείου που έχει χρησιμοποιήσει παλιότερα ο ίδιος, μετά το 2017, που αποχώρησε από τον Λευκό Οίκο.

Δικηγόροι του Μπάιντεν βρήκαν τα έγγραφα τον Νοέμβριο όταν άδειαζαν τα γραφεία αυτά και τα παρέδωσαν στα Εθνικά Αρχεία, τα οποία είναι αρμόδια για την διαφύλαξη των εγγράφων αυτού του είδους, σημείωσε ο νομικός του σύμβουλος, Ρίτσαρντ Σάουμπερ.

«Ο Λευκός Οίκος συνεργάζεται με τα Εθνικά Αρχεία και το υπουργείο Δικαιοσύνης», που διερευνά το πώς έφτασαν εκεί τα κρατικά έγγραφα, ανέφερε ο Σάουμπερ σε ανακοίνωσή του.

Αυτός ο «μικρός αριθμός διαβαθμισμένων εγγράφων» βρέθηκε σε ένα «κλειδωμένο ντουλάπι» στο Penn Biden Center, δεξαμενή σκέψης που συνδέεται με το Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια, πρόσθεσε.

Η είσοδος του κέντρου όπου βρέθηκαν τα έγγραφα – Facebook

«Τα έγγραφα δεν είχαν αποτελέσει αντικείμενο οποιασδήποτε αίτησης ή αιτήματος» και από τότε που παραδόθηκαν στα Εθνικά Αρχεία, οι δικηγόροι του Μπάιντεν συνέχισαν να συνεργάζονται για να «διασφαλιστεί ότι τα (Εθνικά) Αρχεία έχουν στην κατοχή τους όλα τα αρχεία της κυβέρνησης Ομπάμα-Μπάιντεν», είπε ο Σάουμπερ.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Μέρικ Γκάρλαντ έδωσε εντολή στον ομοσπονδιακό εισαγγελέα του Σικάγο, τον οποίο έχει διορίσει ο Ντόναλντ Τραμπ, να εξετάσει τα έγγραφα και η ομοσπονδιακή αστυνομία (FBI) άρχισε επίσης έρευνα.

Επικαλούμενο πηγή που δεν κατονομάζεται, το CBS News σημείωσε ότι η υπόθεση αυτή αφορά γύρω στα 10 έγγραφα και ότι κανένα από αυτά δεν περιέχει πυρηνικά μυστικά.

Η υπόθεση θυμίζει την αντίστοιχη του Τραμπ, όταν το FBI βρήκε χιλιάδες έγγραφα στην έπαυλη του πρώην προέδρου στη Φλόριντα, ανάμεσά τους και τουλάχιστον 100 που είχαν χαρακτηριστεί απόρρητα και αφορούσαν την άμυνα των ΗΠΑ. Ο Τραμπ τα πήρε χωρίς να έχει το δικαίωμα από τον Λευκό Οίκο και αρνούνταν να τα παραδώσει στα Εθνικά Αρχεία.

Σύμφωνα με πληροφορίες των μέσων ενημέρωσης, τα εμπιστευτικά έγγραφα που κατασχέθηκαν στο κλαμπ του στο Μαρ-α-Λάγκο περιείχαν κυρίως ευαίσθητες πληροφορίες για την Κίνα και το Ιράν, όπως και πυρηνικά μυστικά.

Οπως ήταν φυσικό, ο πρώην πρόεδρος έκανε… πάρτι στο άκουσμα της είδησης και έβγαλε ανακοίνωσε, διερωτώμενος «πότε το FBI θα ψάξει τις πολλές κατοικίες του Τζο Μπάιντεν, ακόμη και τον Λευκό Οίκο;».

«Τα έγγραφα αυτά βεβαίως και δεν είχαν αποχαρακτηριστεί», συνέχισε ο Τραμπ, ο οποίος είχε ισχυριστεί λανθασμένα, μετά την κατάσχεση εγγράφων στην κατοικία του, ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ «μπορεί να αποχαρακτηρίσει (ένα έγγραφο) απλώς λέγοντας ότι αποχαρακτηρίστηκε, ακόμη και μόνον με το να το σκεφτεί»…

Ανάλογη ήταν η αντίδραση και του Ρεπουμπλικανού Τζέιμς Κόμερ, του νέου προέδρου της Επιτροπής Ελέγχου της Βουλής, που επίσης αναρωτήθηκε αν το FBI ερευνήσει τον Λευκό Οίκο και τις κατοικίες του αμερικανού προέδρου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...