292
Συνεδρίαση της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου | Alexandros Michailidis / SOOC

Εκτός χρηματοδότησης ΕΕ για το 2018 η Χρυσή Αυγή και έξι ακροδεξιές ομάδες

Protagon Team Protagon Team 10 Οκτωβρίου 2017, 16:14
Συνεδρίαση της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου
|Alexandros Michailidis / SOOC

Εκτός χρηματοδότησης ΕΕ για το 2018 η Χρυσή Αυγή και έξι ακροδεξιές ομάδες

Protagon Team Protagon Team 10 Οκτωβρίου 2017, 16:14

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν πρόκειται να χρηματοδοτήσει -για το 2018 τουλάχιστον- έξι ακροδεξιές και εθνικιστικές ομάδες του Ευρωκοινοβούλιου, μεταξύ των οποίων και η ομάδα στην οποία ανήκει η ναζιστική Χρυσή Αυγή (ΧΑ).

Πρόκειται για την Συμμαχία για την Ειρήνη και την Ελευθερία (APF), που περιλαμβάνει στις τάξεις της, πέρα από τη ΧΑ, το γερμανικό νεοναζιστικό NPD. Για το 2017 η ομάδα των κομμάτων αυτών είχε λάβει 400.000 ευρώ.

Τα κόμματα είτε δεν πρόλαβαν την προθεσμία που είχε θέσει η ΕΕ για το τέλος Σεπτεμβρίου είτε δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις που είχαν τεθεί, αναφέρει το EUObserver.

Η προθεσμία αφορούσε την καταγραφή από την Αρχή για τα Ευρωπαϊκά Κόμματα και τους Οργανισμούς, ένα σώμα που είναι ανεξάρτητο από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και θα επιβλέπει τις ευρωκοινοβουλευτικές ομάδες.

Πάντως, μιλώντας στο EUObserver ο γενικός γραμματέας της ομάδας είπε ότι δεν υπάρχει προθεσμία και ότι η APF είναι σε φάση εγγραφής. Ωστόσο, προσθέτει η ιστοσελίδα, επειδή δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία ελέγχου και η εγγραφή είναι εκκρεμής, η παράταξη δεν πρόλαβε την προθεσμία.

Πέρα από την APF, δεν πρόκειται να χρηματοδοτηθεί το ίδρυμα Europa Terra Nostra το οποίο σχετίζεται με την ομάδα. Το ίδρυμα είχε λάβει το 2017 περίπου 260.000 ευρώ.

Αν και οι κανόνες για τη χρηματοδότηση είναι σαφείς σε ό,τι αφορά τους τοπικούς, ανά χώρα, εκπροσώπους των ομάδων, έχουν καταγραφεί παραβιάσεις, όπως στην υπόθεση της εκπροσώπου του APF στη Γαλλία, για την οποία αποδείχτηκε ότι πλαστογραφήθηκε το όνομα και δηλώθηκε ότι συμμετείχε εν αγνοία της.

Εκτός από την APF, περικοπές θα υπάρχουν στην ομάδα ADDE στην οποία συμμετέχει το βρετανικό UKIP. Για το 2018 η παράταξη θα μπορούσε να διεκδικήσει περίπου 1,8 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι ο επικεφαλής του ADDE Μπέλα Κόβατς εμπλέκεται σε κατηγορίες ότι κατασκόπευε υπέρ των Ρώσων.

Τρεις μικρότερες ομάδες δεν προσήλθαν καν για την καταγραφή από την Αρχή.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...