1000
Πυκνή χιονόπτωση αναμένεται στην Πάρνηθα | ΙΝΤΙΜΕnews

Εκτακτη προειδοποίηση: έρχεται η χειρότερη κακοκαιρία του φετινού χειμώνα

Protagon Team Protagon Team 3 Ιανουαρίου 2020, 13:54
Πυκνή χιονόπτωση αναμένεται στην Πάρνηθα
|ΙΝΤΙΜΕnews

Εκτακτη προειδοποίηση: έρχεται η χειρότερη κακοκαιρία του φετινού χειμώνα

Protagon Team Protagon Team 3 Ιανουαρίου 2020, 13:54

Νέα ραγδαία επιδείνωση αναμένεται να παρουσιάσει ο καιρός το επόμενο τριήμερο, με κύρια χαρακτηριστικά τις πυκνές χιονοπτώσεις σε περιοχές της κεντρικής κυρίως Ελλάδας, τους θυελλώδεις βοριάδες που τοπικά ίσως να φθάσουν και τα 10 Μποφόρ και την κάθετη πτώση της θερμοκρασίας που από την περιοχή των 14-15 βαθμών Κελσίου θα υποχωρήσει κοντά στο μηδέν.

Οι μετεωρολόγοι κάνουν λόγο για το χειρότερο κύμα κακοκαιρίας του φετινού χειμώνα και απευθύνουν προειδοποίηση στους πολίτες να  είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις μετακινήσεις τους μέχρι την Τετάρτη.

Από την Κυριακή έως και την Τρίτη αναμένονται πυκνές χιονοπτώσεις ακόμα και σε πεδινές περιοχές της ανατολικής ηπειρωτικής χώρας, ισχυρές καταιγίδες στα νότια θαλάσσια τμήματα, ισχυρός παγετός και σταδιακή ενίσχυση των βοριάδων έως και 10 Μποφόρ στο Αιγαίο.

Οι περιοχές που θα πληγούν και πάλι από τη νέα ισχυρή χιονόπτωση είναι η Αττικοβοιωτία και η Εύβοια, η Αρκαδία, η Κορινθία, Αργολίδα, καθώς επίσης το κεντρικό και νότιο Αιγαίο.

Στο λεκανοπέδιο της Αττικής θα χιονίσει στα γύρω ορεινά. Από  αργά το βράδυ της Κυριακής – ξημερώματα Δευτέρας οι χιονοπτώσεις θα ενταθούν και την Τρίτη χιόνι ενδέχεται να πέσει ακόμα και σε πολύ χαμηλά υψόμετρα.

Εκτακτο δελτίο από την ΕΜΥ

Σε έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων που εξέδωσε το απόγευμα της Παρασκευής, η ΕΜΥ προειδοποιεί για

1. Τις ΧΙΟΝΟΠΤΩΣΕΙΣ

α. Οι οποίες την Κυριακή (05-01-2020) θα σημειωθούν σε όλα τα ορεινά, στα ημιορεινά της ηπειρωτικής χώρας, από τις απογευματινές ώρες στα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου, την Εύβοια, καθώς και σε πεδινές περιοχές της Μακεδονίας, της Θράκης και της Θεσσαλίας.

Οι χιονοπτώσεις θα είναι κατά τόπους πυκνές πρόσκαιρα στη Θεσσαλία και από τις βραδινές ώρες στη Στερεά (κυρίως την ανατολική), την Εύβοια, και την Πελοπόννησο (κυρίως την ανατολική).

Ενδεικτικό υψόμετρο για την ανατολική Στερεά, την Εύβοια και τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου, από τις απογευματινές ώρες, 200-400 μέτρα.

β. Τη Δευτέρα (Θεοφάνεια 06-01-2020), κατά τόπους πυκνές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στην ανατολική Στερεά και την Εύβοια και στα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου (ενδεικτικό υψόμετρο 200-400 μέτρα και πιθανώς και σε πεδινές περιοχές), καθώς και στα ορεινά – ημιορεινά της Κρήτης.

γ. Την Τρίτη (07-01-2020) οι χιονοπτώσεις θα συνεχιστούν στις προαναφερθείσες περιοχές (της παρ. 1β) και από τις απογευματινές ώρες από τα βόρεια αναμένεται να εξασθενήσουν.

2. Τους ΠΟΛΥ ΘΥΕΛΛΩΔΕΙΣ ΒΟΡΕΙΟΥΣ ΑΝΕΜΟΥΣ που

α. Την Κυριακή (05-01-2020) θα πνέουν με ένταση 7 με 8 και στα πελάγη βαθμιαία τοπικά 9 μποφόρ.

β. Τη Δευτέρα (Θεοφάνεια 06-01-2020) στο Αιγαίο αναμένεται να φτάσουν σε επίπεδο θύελλας, τοπικά 10 μποφόρ.

γ. Την Τρίτη (07-01-2020) από αργά το απόγευμα προβλέπεται μικρή εξασθένηση.

3. Τις ΙΣΧΥΡΕΣ ΒΡΟΧΕΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΙΓΙΔΕΣ που κατά τόπους θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις και θα επηρεάσουν:

α. Από τις μεσημβρινές ώρες της Κυριακής (05-01-2020) τα νησιά του βορείου και του ανατολικού Αιγαίου, την Εύβοια, σταδιακά τις Κυκλάδες, την Κρήτη, πρόσκαιρα το Ιόνιο και από το βράδυ τα Δωδεκάνησα.

β. Τις πρωινές ώρες της Δευτέρας (Θεοφάνεια 06-01-2020) θα περιοριστούν στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα και

γ. Από τις απογευματινές ώρες της Τρίτης (07-01-2020) αναμένεται να εξασθενήσουν.

4. Τον ΠΑΓΕΤΟ που θα σημειωθεί:

α. Τη Δευτέρα (Θεοφάνεια 06-01-2020) στα ηπειρωτικά κυρίως τις πρωινές και βραδινές ώρες

β. Την Τρίτη (07-01-2020), κυρίως στα ηπειρωτικά, τοπικά ισχυρός στα κεντρικά και βόρεια τις πρωινές και βραδινές ώρες.

Το Σάββατο ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος, με τη θερμοκρασία σε κανονικά για την εποχή επίπεδα.

Στην Αθήνα η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 1 έως 14 βαθμούς Κελσίου (στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη) και στη Θεσσαλονίκη από -3 έως 13 βαθμούς Κελσίου.

Οπως προαναφέρθηκε, η νέα επιδείνωση του καιρού αναμένεται να γίνει αισθητή από την Κυριακή με βροχές, καταιγίδες, χιόνια και σταδιακή ενίσχυση των βοριάδων.

Αναλυτικά η πρόγνωση της ΕΜΥ από την Κυριακή έως και την Τετάρτη:

ΚΥΡΙΑΚΗ 05-01-2020
Νεφώσεις με τοπικές βροχές αρχικά στα δυτικά και τα βόρεια και βαθμιαία και στην υπόλοιπη χώρα. Σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν κυρίως στα θαλάσσια – παραθαλάσσια.

Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν σε όλα τα ορεινά, βαθμιαία στα ημιορεινά της ηπειρωτικής χώρας και σε περιοχές της κεντρικής και βόρειας χώρας με χαμηλότερο υψόμετρο.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα νότια από δυτικές διευθύνσεις 5 με 7 μποφόρ.

Στα υπόλοιπα από βόρειες διευθύνσεις με την ίδια ένταση, ενισχυόμενοι από τα βόρεια σε 7 με 8 και στα πελάγη από το μεσημέρι
τοπικά 9 μποφόρ.

Η θερμοκρασία σε αισθητή πτώση από τα βόρεια.

Παγετός θα σημειωθεί κατά τόπους στα βόρεια ηπειρωτικά τις πρωινές και βραδινές ώρες.

ΔΕΥΤΕΡΑ 06-01-2020 – ΘΕΟΦΑΝΕΙΑ
Nεφώσεις με βροχές ή χιονόνερο και κυρίως στα θαλάσσια και παραθαλάσσια σποραδικές καταιγίδες. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά, καθώς και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο της ηπειρωτικής χώρας, οι οποίες θα είναι κατά τόπους πυκνές στα ανατολικά ηπειρωτικά, την Εύβοια και την Κρήτη.

Τα φαινόμενα βαθμιαία θα περιοριστούν στην ανατολική και νότια χώρα.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα νοτιοανατολικά από νότιες διευθύνσεις 5 με 7 μποφόρ στρεφόμενοι από το βράδυ σε βόρειους με την ίδια ένταση.

Στα υπόλοιπα από βόρειες διευθύνσεις 6 με 8 και στο Αιγαίο 9 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει περαιτέρω πτώση. Παγετός θα σημειωθεί κατά τόπους στα ηπειρωτικά, κυρίως στα κεντρικά και τα βόρεια, τις πρωινές και βραδινές ώρες.

ΤΡΙΤΗ 07-01-2020
Στα δυτικά και τα βόρεια λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες στα βορειοανατολικά. Στην υπόλοιπη χώρα νεφώσεις με βροχές ή χιονόνερο και στο νότιο Αιγαίο μεμονωμένες καταιγίδες.

Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά – ημιορεινά και πρόσκαιρα σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο της ανατολικής ηπειρωτικής χώρας και της Εύβοιας.

Σταδιακά τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν και θα περιοριστούν στα νότια.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 και στο Ιόνιο έως 6 μποφόρ. Στα ανατολικά από βόρειες διευθύνσεις 6 με 7, στο Αιγαίο 8 με 9 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση από τα βόρεια.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε χαμηλά επίπεδα.

Παγετός θα σημειωθεί κατά τόπους στα ηπειρωτικά τις πρωινές και βραδινές ώρες, κατά τόπους ισχυρός στα βόρεια.

ΤΕΤΑΡΤΗ 08-01-2020
Στην ανατολική και νότια νησιωτική χώρα νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και στα ορεινά της Κρήτης παροδικές χιονοπτώσεις.

Στην υπόλοιπη χώρα γενικά αίθριος καιρός. Η ορατότητα στα βόρεια θα είναι κατά τόπους περιορισμένη της βραδινές ώρες.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ.

Στα ανατολικά 4 με 6 και στο Αιγαίο τοπικά 7 με 8 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο ως προς τις μέγιστες τιμές.

Παγετός θα σημειωθεί κατά τόπους στα ηπειρωτικά τις πρωινές και βραδινές ώρες, κατά τόπους ισχυρός στα βόρεια.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...