477
Πλήθος κόσμου έξω από το υπουργείο Οικονομικών της Καταλονίας, όπου συνελήφθη ο γενικός γραμματέας της αντιπροεδρίας | REUTERS/Albert Gea

Εφοδος της ισπανικής εθνοφυλακής στα υπουργεία της Καταλονίας

Protagon Team Protagon Team 20 Σεπτεμβρίου 2017, 11:37
Πλήθος κόσμου έξω από το υπουργείο Οικονομικών της Καταλονίας, όπου συνελήφθη ο γενικός γραμματέας της αντιπροεδρίας
|REUTERS/Albert Gea

Εφοδος της ισπανικής εθνοφυλακής στα υπουργεία της Καταλονίας

Protagon Team Protagon Team 20 Σεπτεμβρίου 2017, 11:37

Με αιφνιδιαστικές  εφόδους της ισπανικής εθνοφυλακής στις τοπικές υπηρεσίες (υπουργεία) της Καταλονίας, η κυβέρνηση Ραχόι επιχειρεί να εμποδίσει  τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος για την απόσχιση της αυτοδιοικούμενης περιφέρειας, το οποίο έχει ήδη απαγορευθεί από τη Μαδρίτη. Την απαγόρευση στήριξε και το συνταγματικό δικαστήριο της Ισπανίας που προχώρησε στην αναστολή του νόμου στον οποίο βασίστηκε η απόφαση για  το δημοψήφισμα της 1ης Οκτωβρίου.

Κατά τη διάρκεια της επέμβασης της  εθνοφυλακής συνελήφθη το δεξί χέρι του αντιπροέδρου της Καταλονίας. Τη σύλληψη του Γιοσέπ Μαρία Τζόβε, γενικού γραμματέα της αντιπροεδρίας, επιβεβαίωσε πηγή του συμβουλίου των Οικονομικών της καταλανικής κυβέρνησης.

Είχε προηγηθεί η επίσημη ανακοίνωση από τον ισπανό υπουργό Οικονομίας Κριστόβαλ Μοντόρο με αποδέκτη την καταλανική κυβέρνηση, σχετικά με την εφαρμογή του Νόμου για τη Δημοσιονομική Σταθερότητα, που περιλαμβάνει την εκχώρηση του ελέγχου των δημοσίων οικονομικών της βορειοανατολικής αυτόνομης περιοχής στην κεντρική κυβέρνηση της Μαδρίτης.

Aνδρες της Εθνοφυλακής, εισήλθαν το πρωί της Τετάρτης στην έδρα του συμβουλίου Οικονομικών, αλλά και στο κτήριο του συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων, κατ’ εφαρμογήν των μέτρων που έχει δρομολογήσει η Μαδρίτη για να εμποδίσει τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος.

Η απόφαση για έλεγχο των δαπανών της Καταλονίας από την Μαδρίτη αποτελεί ένα ιστορικό γεγονός και κατά συνεδρίαση του Κοινοβουλίου για τον έλεγχο του κυβερνητικού έργου, ο Μοντόρο καλείτο  να εξηγήσει την αναγκαιότητα της κίνησης αυτής, που μολονότι δεν είναι τόσο ακραία όσο το επίφοβο προς επίκληση Άρθρο 155 του Συντάγματος, που αφαιρεί την αυτοδυναμία από τις επαρχίες, το αποτέλεσμα της ισχύος της προσομοιάζει σε αυτό.

Ο πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι καλείται να αποφασίσει  αν θα επιστρατεύσει την τοπική αστυνομία (Mossos d’ Esquadra) για να εμποδίσει τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος και εάν θα θέσει σε εφαρμογή το έσχατο μέτρο του Αρθρου 155.

Ήδη η ισπανική κυβέρνηση, η εισαγγελία και τα άλλα σώματα της αστυνομίας και της εθνοφυλακής, κατηγορούν τους Mossos για απροθυμία των 17.000 στελεχών τους να συνεργαστούν στις επιχειρήσεις για την κατάσχεση προεκλογικού υλικού και την παρεμπόδιση εκδηλώσεων υπέρ της ψήφου για την ανεξαρτησία της Καταλονίας.

Υπεραμύνεται των ενεργειών ο Ραχόι

Από την πλευρά του, ο Μαριάνο Ραχόι υποστήριξε από το βήμα του Κοινοβουλίου τις κινήσεις των αρχών.

«Δεν υπάρχει κανένα δημοκρατικό κράτος σε όλον τον κόσμο που να αποδέχεται αυτά που μεθοδεύουν αυτοί οι άνθρωποι: τους είχαμε προειδοποιήσει, γνώριζαν πως το δημοψήφισμα δεν μπορεί να διεξαχθεί διότι καταστρέφει την εθνική κυριαρχία και το δικαίωμα που έχουν όλοι οι Ισπανοί να αποφασίσουν για το πώς θέλουν να είναι η χώρα τους», δήλωσε ο Ραχόι στο περιθώριο της κοινοβουλευτικής συνεδρίασης για τον κυβερνητικό έλεγχο.

Ο Ραχόι είχε ένα θερμό επεισόδιο με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του καταλανικού κόμματος ERC, που κάλεσε τον πρωθυπουργό «να πάρει τα βρωμόχερά του» από τους θεσμούς της αυτόνομης περιοχής.

Καταδικάζει η καταλανική κυβέρνηση

Ο πρόεδρος της καταλανικής κυβέρνησης Κάρλες Πουτζεμόντ κατηγόρησε την κυβέρνηση της Ισπανίας πως «κατήργησε de facto» την αυτονομία της επαρχίας και πως «έχει επιβάλει de facto κράτος εξαίρεσης»

Ακόμη απηύθυνε κάλεσμα στους Καταλανούς να απαντήσουν με «σθένος και ηρεμία» προσερχόμενοι να ψηφίσουν στο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία την 1η Οκτωβρίου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...