533
O υπ. Εξωτερικών της FYROM Nίκολα Ντιμιτρόφ (δεξιά) κατά τη συνάντηση που είχε με τον Νίκο Κοτζιά στα Σκόπια στα τέλη Αυγούστου | REUTERS/Ognen Teofilovski

Τα Σκόπια «ξεχνούν» τον Μέγα Αλέξανδρο για χάρη της Μητέρας Τερέζας

Protagon Team Protagon Team 20 Σεπτεμβρίου 2017, 09:28
O υπ. Εξωτερικών της FYROM Nίκολα Ντιμιτρόφ (δεξιά) κατά τη συνάντηση που είχε με τον Νίκο Κοτζιά στα Σκόπια στα τέλη Αυγούστου
|REUTERS/Ognen Teofilovski

Τα Σκόπια «ξεχνούν» τον Μέγα Αλέξανδρο για χάρη της Μητέρας Τερέζας

Protagon Team Protagon Team 20 Σεπτεμβρίου 2017, 09:28

Κινήσεις καλής θέλησης επιχειρεί να κάνει εκ νέου η κυβέρνηση των Σκοπίων, με σκοπό την  επανέναρξη των συνομιλιών με την Αθήνα για το θέμα του ονόματος. Στο πλαίσιο αυτό -αν και ίδιος ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ αποφεύγει  να απαντήσει ευθέως- η νέα  ηγεσία της γειτονικής χώρας φέρεται να  είναι έτοιμη να αποσύρει το όνομα «Μέγας Αλέξανδρος» από το διεθνές αεροδρόμιο των Σκοπίων.

«Η Αθήνα για χρόνια ένιωθε ότι η κυβέρνηση Γκρουέφσκι προκαλούσε, όταν ονόμασε το αεροδρόμιο των Σκοπίων Μέγας Αλέξανδρος και μετέτρεψε το κέντρο της πρωτεύουσας σε ένα κιτς, αρχαιοπρεπές μαυσωλείο. (…) To κέντρο των Σκοπίων μοιάζει στο μεταξύ με κάτι ανάμεσα σε πάρκο αναψυχής και σκηνικό για την ταινία “Αστερίξ και οι Έλληνες”», γράφει η γερμανική Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ).

Οπως αναφέρει η Deutsche Welle, στη συνέντευξή του στην Frankfurter Allgemeine Zeitung, ο Νίκολα Ντιμιτρόφ, υπουργός Εξωτερικών της νέας κυβέρνησης Ζόραν Ζάεφ, επικρίνει αυτή την κατασκευαστική αρχαιολατρία της κυβέρνησης Γκρουέφσκι. «Δεν χρειαζόμαστε εκατοντάδες μνημεία για να νιώσουμε περήφανοι σαν Μακεδόνες. Θέλουμε να ξεπεράσουμε τον κενό εθνικισμό, που στηρίζεται μόνο την ανέγερση μνημείων ή στην ονομασία δρόμων, σταδίων και αεροδρομίων ως Μέγας Αλέξανδρος», λέει, χωρίς ωστόσο να απαντά ευθέως στην ερώτηση της FAZ εάν η νέα κυβέρνηση της χώρας προτίθεται να αποσύρει το όνομα «Μ. Αλέξανδρος» από το αεροδρόμιο Σκοπίων, όπως ζητά η Αθήνα.

Ωστόσο καλά πληροφορημένες πηγές από τα Σκόπια, που επικαλείται η γερμανική εφημερίδα, δεν αποκλείουν να γίνει ένα τέτοιο βήμα μετά τις δημοτικές εκλογές του Οκτωβρίου και ενδεχομένως να μετονομαστεί το αεροδρόμιο σε «Μητέρα Τερέζα», η οποία γεννήθηκε στα Σκόπια.

Σε κάθε περίπτωση, μεταδίδει η Deutsche Welle, η κυβέρνηση Ζάεφ δείχνει έτοιμη να κάνει οτιδήποτε απαιτείται για να ξεπεραστεί ο σκεπτικισμός της Αθήνας. «Ο Γκρουέφσκι ήταν ένα πρόβλημα, γιατί ήθελε να προβάλει μια Μακεδονία προ 2.000 ετών. (…) Έκανε τη χώρα αντιπαθή. Κι αυτό έπληξε πολύ τη διαπραγματευτική θέση της χώρας στο θέμα του ονόματος Η ΠΓΔΜ χρειάζεται φίλους και συμπάθειες για να επιτύχει μια σημαντική αλλαγή», συνοψίζει ο Ντιμιτρόφ.

Τα πρώτα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης έχουν ήδη ληφθεί. Ήδη υπάρχει πρόθεση συνεργασίας μεταξύ των διπλωματικών ακαδημιών Σκοπίων και Αθήνας, η οποία προβλέπει ανταλλαγή νέων διπλωματών ώστε να αποκτήσουν εμπειρία στις δύο χώρες. «Eνα μικρό αλλά σημαντικό βήμα», υποστηρίζει ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ. Αναφορικά με το ζήτημα της ονομασίας δηλώνει ότι υπάρχει πρόθεση, από κοινού με τον έλληνα ομόλογό του, για επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων στα Ηνωμένα Εθνη.

«Κι όπως έλεγε ο Τζον Φ. Κένεντυ: δεν πρέπει να φοβόμαστε την διαπραγμάτευση», αναφέρει χαρακτηριστικά ο ίδιος και για το λόγο αυτό επέλεξε και το πρώτο επίσημο ταξίδι του στο εξωτερικό να είναι στην Αθήνα.

Ο ίδιος δεν παίρνει σαφή θέση στη συνέντευξη αυτή ως προς αυτό καθαυτό το όνομα. Ο Νικολά Γκρουέφσκι θεωρούσε αδιαπραγμάτευτη την αφαίρεση της «Μακεδονίας» από την επίσημη ονομασία ή ακόμη και το Σύνταγμα της χώρας. Αυτό εξακολουθεί να ισχύει και για τον Ντιμιτρόφ ο οποίος λέει χαρακτηριστικά: «Εμείς οι Μακεδόνες δεν ξυπνήσαμε ένα πρωί και αποφασίσαμε ποιοι είμαστε. Είμαστε Μακεδόνες ως συνέπεια μιας ιστορικής διαδικασίας, η οποία δεν είναι διαπραγματεύσιμη», για να διευκρινίσει στη συνέχεια τη θέση του: «Δεν ισχυριζόμαστε ότι είμαστε οι αποκλειστικοί Μακεδόνες. Αισθάνομαι Μακεδόνας, αλλά δεν έχω τίποτα αντίθετο και με έναν Έλληνα από τη Θεσσαλονίκη που αισθάνεται το ίδιο Μακεδόνας, είτε με τη γεωγραφική είτε με την πολιτισμική σημασία».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News