838
Οι «Long Riders» της Documenta 14, με φόντο την ανοιξιάτικη πρασινάδα και την Ακρόπολη | φωτό: Ελένη Κατρακαλίδη/Protagon

Εφιπποι, από την Ακρόπολη ως τη Γερμανία

Protagon Team Protagon Team 9 Απριλίου 2017, 16:30
Οι «Long Riders» της Documenta 14, με φόντο την ανοιξιάτικη πρασινάδα και την Ακρόπολη
|φωτό: Ελένη Κατρακαλίδη/Protagon

Εφιπποι, από την Ακρόπολη ως τη Γερμανία

Protagon Team Protagon Team 9 Απριλίου 2017, 16:30

Αν δεν ήξερες ποια ήταν η έμπνευση πίσω από το πρότζεκτ -ή βασικά ότι επρόκειτο για καλλιτεχνικό πρότζεκτ της Documenta 14- αυτό που έβλεπες το πρωί της Κυριακής κάτω από την Ακρόπολη ήταν απλώς μία κάπως παράξενη, ιδιαίτερα χαρούμενη όμως, παρέα που βγήκε βόλτα με άλογα και από πίσω τους μία ακολουθία τουριστών και δημοσιογράφων από όλο τον κόσμο.

Οι ιππείς –ανάμεσά τους κι ένας γλυκός κύριος με γκρίζα γένια, γκρίζα μακριά μαλλιά και μία φορεσιά κόκκινη, μεσαιωνικού τύπου- άρχισαν από το εκκλησάκι της Αγίας Σοφίας και διέσχισαν τον πεζόδρομο της Διονυσίου Αρεοπαγίτου. Οι «ακόλουθοι» τους έβγαζαν διαρκώς φωτογραφίες, πού και πού ξεστράτιζαν από την πομπή και χάζευαν τους πάγκους με τα «χρυσά» και «ασημένια» κοσμήματα των μικροπωλητών κι επέστρεφαν στην πορεία κάτω από τον ήλιο και την Ακρόπολη.

IMG_5944-1
Η έφιππη πομπή στον πεζόδρομο της Διονυσίου Αρεοπαγίτου

Η πομπή σταμάτησε ακριβώς κάτω από την Ακρόπολη και οι αναβάτες μάς έδωσαν εξηγήσεις. Αυτό που βλέπαμε είναι ένα καλλιτεχνικό δρώμενο διαρκείας τριών μηνών. Είναι το πρότζεκτ που εισάγει τις εκδηλώσεις της καλλιτεχνικής διεθνούς έκθεσης Documenta 14, η οποία για πρώτη φορά στην 60χρονη ιστορία της, μοιράζεται το δρώμενο με μία ακόμη πόλη, την Αθήνα! Από την Αθήνα, λοιπόν, ξεκινά και η ομάδα των καβαλάρηδων με τελικό προορισμό το Κάσελ της Γερμανίας.

IMG_5934-1
Τουρίστες και λάτρεις της τέχνης φωτογραφίζουν έναν από τους καβαλάρηδες

Οι καβαλάρηδες με τα πολύχρωμα ρούχα θα διανύσουν με τα άλογά τους 3.000 χιλιόμετρα μέσα σε τρεις μήνες για να καταλήξουν στην έδρα της documenta 14.

Η πομπή τους είναι συμβολική, τιμά τη φύση, την αξία του αλόγου, τη σημασία της υπεύθυνης ιππασίας, το ταξίδι, καθέναν από τους «Long Riders» που έμειναν γνωστοί στην Ιστορία, τη διατήρηση ιστορικών ταχυδρομικών και εμπορικών οδών ως πολιτιστική κληρονομιά. Και για επίσης συμβολικούς λόγους επέλεξαν να κάνουν αυτήν τη μικρή πομπή κάτω από την Ακρόπολη.

IMG_5894-1
Ενα από τα υπέροχα άλογα της ομάδας που θα ταξιδέψει μέχρι τη Γερμανία

Το πρότζεκτ «Διαδρομή Αθήνα-Κάσελ: Η μετάβαση του Ερμή», του βρετανού καλλιτέχνη Pος Μπάιρελ, είναι εμπνευσμένο από μία συγκεκριμένη ιστορία του 1928, την προσωπική ιστορία -που κατέγραψε ο ίδιος και σε βιβλίο- του καβαλάρη Αϊμέ Τσίφλι. Ο γαλλοελβετός δάσκαλος και συγγραφέας, έκανε ένα ταξίδι έφιππος, με δύο δυνατά και ευφυέστατα άλογα, από το Μπουένος Αϊρες της Αργεντινής μέχρι τη Νέα Υόρκη των ΗΠΑ, διασχίζοντας μεθοριακές περιοχές και εμπόλεμες ζώνες –συνολικά 16.000 χιλιόμετρα!- σε δυόμιση χρόνια, από το 1925 μέχρι το 1928.

IMG_5866-1
Ο εγκέφαλος του πρότζεκτ Ρος Μπάιρελ, κοιτά έναν από τους έλληνες αναβάτες που συμμετείχαν στην πομπή ο οποίος εξηγεί την ιδέα πίσω από το ταξίδι. Στο κέντρο, ο καλλιτεχνικός διευθυντής Ανταμ Σίμτσικ

Αυτή την κινητικότητα θέλουν να αναδείξουν με το ταξίδι τους και οι καβαλάρηδες του πρότζεκτ. Θα διασχίζουν τις μεθοριακές περιοχές του σήμερα, τον βαλκανικό δρόμο που ακολουθούν και οι πρόσφυγες επιδιώκοντας να φτάσουν κι αυτοί στη Γερμανία.

Από την Ελλάδα θα περάσουν στην ΠΓΔΜ, τη Σερβία, την Κροατία, τη Σλοβενία, την Αυστρία και τελικά τη Γερμανία, διασχίζοντας χώρες της ζώνης Σένγκεν και εκτός αυτής, χαράσσοντας έτσι μια «διαγώνιο» στην Ευρώπη.

IMG_5904-1
Ασυνήθιστη εικόνα για το ιστορικό κέντρο της Αθήνας

Σκοπεύουν να χρησιμοποιήσουν διάφορα άλογα για το ταξίδι, από τα είδη Criollo, Haflinger, Kabardin, και Karabakh. Αλλά το αστέρι της παρέας θα είναι ένα εξάχρονο Αραβάνι, ο Ερμής. Προέρχεται από τα βουνά της Αρκαδίας στην Πελοπόννησο και, διόλου τυχαία, έχει το όνομα του αγγελιοφόρου θεού. Είναι το ζώο-διαμεσολαβητής ανάμεσα στις δύο πόλεις που ενώνει η καλλιτεχνική έκθεση.

IMG_5956-1
Φορτηγά που μετέφεραν τα άλογα μετά τη βόλτα
IMG_5930-1
Περήφανο βάδην στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου

Οι τέσσερις ιππείς, Τίνα Μπος, Πέτερ βαν ντερ Γκούτεν, Ζσολτ Σζάμπο και Ντάβιντ Βέβετζερ που θα ολοκληρώσουν το ταξίδι των 3.000 χιλιομέτρων, θα τηρήσουν τα διδάγματα της «Χάρτας του Ρέκεν» («Charter of Reken») που μας μοίραζαν: την ελευθερία να ταξιδεύει κανείς ανά τον κόσμο με άλογα, την προώθηση ιστορικών ταχυδρομικών και εμπορικών οδών, καθώς και το δικαίωμα να ταξιδεύουμε όπως στους παλιούς καιρούς, διασχίζοντας τα σημερινά κρατικά σύνορα.

IMG_5923-1
Κατεβαίνοντας τον πιο κεντρικό πεζόδρομο της Αθήνας με άλογα

Η διεθνής έκθεση εγκαινιάστηκε το Σάββατο. Εφεξής, σε ολόκληρη την Αθήνα, σε περισσότερα από 40 διαφορετικά δημόσια ιδρύματα, σε πλατείες, κινηματογράφους, πανεπιστημιακούς χώρους και βιβλιοθήκες, περισσότεροι από 160 καλλιτέχνες απ’ όλο τον κόσμο παρουσιάζουν τα νέα έργα τους για την documenta 14.

Στην Αθήνα η έκθεση θα φιλοξενηθεί έως τις 16 Ιουλίου και στο Κάσελ της Γερμανίας από τις 10 Ιουνίου έως τις 17 Σεπτεμβρίου 2017.

Οι κυριότεροι εκθεσιακοί χώροι θα είναι ανοιχτοί από Τρίτη έως Κυριακή, 11 π.μ.-9 μ.μ., και την Πέμπτη 11 π.μ.-11 μ.μ.

Διαβάστε περισσότερα εδώ. 

IMG_5983-1
Από τη μοντέρνα τέχνη δεν απουσιάζουν ποτέ οι αντιδράσεις. Μία από αυτές γραμμένη σε έναν τοίχο της Αθήνας: «Νάρκισσοι του κόσμου ενωθείτε»

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...