329
Ο επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής και Διεύρυνσης Γιοχάνες Χαν παρουσιάζει την πορεία των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, στις Βρυξέλλες, στις 21 Μαΐου | REUTERS

ΕΕ: Θα σκοντάψει η ένταξη Βόρειας Μακεδονίας και Αλβανίας;

Protagon Team Protagon Team 3 Ιουνίου 2019, 16:31
Ο επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής και Διεύρυνσης Γιοχάνες Χαν παρουσιάζει την πορεία των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, στις Βρυξέλλες, στις 21 Μαΐου
|REUTERS

ΕΕ: Θα σκοντάψει η ένταξη Βόρειας Μακεδονίας και Αλβανίας;

Protagon Team Protagon Team 3 Ιουνίου 2019, 16:31

Μπορεί να μη γνωρίζει κανείς ποιος θα είναι πρόεδρος της Κομισιόν τον Νοέμβριο, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι το ζήτημα της διεύρυνσης θα πάρει αναβολή μέχρι τότε.

Την Τετάρτη μάλιστα η διαμάχη για το αν πρέπει να μεγαλώσει και άλλο ή όχι η Ευρωπαϊκή Ενωση θα συνεχιστεί στις Βρυξέλλες, στη συνάντηση του αρμόδιου επιτρόπου Γιοχάνες Χαν με τους 28 πρεσβευτές των κρατών-μελών.

Τα κράτη-μέλη αναμένεται να αποφασίσουν αν συμφωνούν να ξεκινήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με τη Βόρεια Μακεδονία και με την Αλβανία.

Αν συμφωνήσουν, θα προστεθούν στη Σερβία και το Μαυροβούνιο, που βρίσκονται ήδη σε διαπραγματεύσεις.

Ενδεχομένως, το θέμα να συζητηθεί στη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών, στις 18 Ιουνίου.

Το 2004, έγινε μία διεύρυνση «γίγας» με 10 νέες χώρες. Από τότε, μόλις τρία κράτη έχουν γίνει δεκτά στην ΕΕ: η Κροατία, η Βουλγαρία και η Ρουμανία.

Οπως αναφέρουν οι Financial Times (είσοδος με συνδρομή), ενστάσεις για τη διεύρυνση έχουν εκφράσει Γαλλία, Ολλανδία και Δανία, που δεν έχουν πειστεί ότι η είσοδος νέων μελών δεν θα επιφέρει νέα προβλήματα στην Ενωση. Δεν είναι τυχαίο που η απόφαση για τη διεύρυνση πήρε αναβολή λόγω των ευρωεκλογών, ώστε να μην εκμεταλλευθούν το ζήτημα τα ακροδεξιά κόμματα φοβίζοντας τον κόσμο με ιστορίες για τις εγκληματικές συμμορίες στα Βαλκάνια και τη μουσουλμανική πλειοψηφία στην Αλβανία.

Οι υποστηρικτές της διεύρυνσης προειδοποιούν ότι το κλείσιμο της ευρωπαϊκής πόρτας θα δημιουργήσει πολύ σοβαρότερα προβλήματα, κυρίως για τη Βόρεια Μακεδονία (για την Αλβανία υπάρχουν περισσότερες ενστάσεις από τους 28). Πολλοί λένε πως τα Σκόπια έκαναν ό,τι τους ζητήθηκε, όπως το να δώσουν τέλος στη διαμάχη τους με την Ελλάδα για το όνομα.

Μία άρνηση εκ μέρους της ΕΕ μπορεί να ισχυροποιήσει τη θέση της Κίνας και της Ρωσίας σε αυτές τις χώρες. Υπάρχει επίσης ο κίνδυνος χώρες όπως η Σερβία και το Κόσοβο, που θέλουν να μπουν στην Ενωση, να καθυστερήσουν στην επίλυση των εδαφικών τους διαφορών.

Αλλά και τυχόν καθυστέρηση της απόφασης μπορεί να αποδειχθεί επιζήμια. Αν τα κράτη-μέλη περιμένουν να αποφασίσουν μετά το καλοκαίρι, το ζήτημα μπορεί να βυθιστεί στο χάος του Brexit.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...