1083
Η Φώφη Γεννηματά λέει ότι αυτή είναι η πρόεδρος και αυτή αποφασίζει. Το ότι βρίσκεται στην ανάγκη να το υπενθυμίζει μάλλον θα πρέπει να την προβληματίσει | ΙΝΤΙΜΕΝΕWS/CreativeProtagon

Βράζει το ΚΙΝΑΛ με «το κόμμα είμαι εγώ!» της Φώφης

Protagon Team Protagon Team 3 Ιουνίου 2019, 15:27
Η Φώφη Γεννηματά λέει ότι αυτή είναι η πρόεδρος και αυτή αποφασίζει. Το ότι βρίσκεται στην ανάγκη να το υπενθυμίζει μάλλον θα πρέπει να την προβληματίσει
|ΙΝΤΙΜΕΝΕWS/CreativeProtagon

Βράζει το ΚΙΝΑΛ με «το κόμμα είμαι εγώ!» της Φώφης

Protagon Team Protagon Team 3 Ιουνίου 2019, 15:27

Οι μετασεισμοί στο Κίνημα Αλλαγής, μετά την απόφαση της Φώφης Γεννηματά να θέσει ουσιαστικά τον Βαγγέλη Βενιζέλο εκτός ψηφοδελτίων και εκτός κόμματος, συνεχίζονται. Και αν σε επίπεδο κορυφής όλα θα λυθούν –ή σχεδόν όλα καθώς ο Νίκος Ανδρουλάκης που χαρακτήρισε «λάθος» την κίνηση της προέδρου θα απουσιάζει– στην κοινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και του Εκτελεστικού Πολιτικού Συμβουλίου υπό την κυρία Γεννηματά την Τρίτη το απόγευμα στο «Caravel», η βάση του Κινήματος είναι αυτή που, κατά το δημοσιογραφικό κλισέ, «βράζει».

Διότι πέρα από τις προσεκτικές, αλλά ως έναν βαθμό επαμφοτερίζουσες, διατυπώσεις των υψηλόβαθμων στελεχών –πχ. ο Ανδρέας Λοβέρδος δήλωσε παρών αλλά τόνισε τον θεσμικό ρόλο του κ. Βενιζέλου (εδώ), η Εύη Χριστοφιλοπούλου είπε με νόημα ότι η απόφαση Γεννηματά «θα κριθεί από τον λαό»– υπάρχουν εκείνα τα μεσαία στελέχη που είχαν σπεύσει να πυκνώσουν τις τάξεις του Κινήματος Αλλαγής εν όψει των εθνικών εκλογών και τώρα είτε το σκέφτονται είτε ανακοινώνουν την αποχώρησή τους.

Την αρχή έκανε το περασμένο Σάββατο ο Μάνος Επιτροπάκης, ο οποίος απέσυρε την υποψηφιότητά του από την Α’ Αθήνας (εδώ) τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «πράσινη Δούρου, πράσινα ΚΚΕ και δεκανίκια του Τσίπρα εγώ δεν στηρίζω!». Πιο διακριτικός αλλά επίσης απών από την εκλογική μάχη δήλωσε ο Γιώργος Ντόλιος, πρώην βουλευτής Εβρου. Την Κυριακή, ακολούθησε ο επί χρόνια βουλευτής Β’ Πειραιώς, Δημήτρης Λιντζέρης, ο οποίος αποχώρησε από το ΚΙΝΑΛ επιτιθέμενος στην κυρία Γεννηματά. «Η κυρία Γεννηματά χωρίς το απαιτούμενο πολιτικό βάθος, χωρίς ιστορική συνείδηση και ευθύνη, αντιστρατεύεται την ανάγκη ανασύστασης της Δημοκρατικής Παράταξης» είπε.

Αυτά ήταν μόνο τρία από τα ονόματα που αποχώρησαν λίγες ώρες μετά το άδειασμα του κ. Βενιζέλου από την κυρία Γεννηματά, η οποία αρνήθηκε στον πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ τη θέση του επικεφαλής στο Ψηφοδέλτιο Επικρατείας, δίνοντάς την στον πρώην δήμαρχο Αθηναίων, Γιώργο Καμίνη.

Ακολούθησαν και άλλοι, σε βαθμό που η κυρία Γεννηματά να βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα σχεδόν διαλυτικό φαινόμενο, ελάχιστες ώρες πριν από την προθεσμία που η ίδια είχε θέσει για την κατάρτιση και παρουσίαση των ψηφοδελτίων, την Τρίτη.

Τη Δευτέρα την αποχώρησή του από το ψηφοδέλτιο της Α’ Πειραιώς ανακοίνωσε ο Σταύρος Καλαμάκης, υποψήφιος στις δύο προηγούμενες εκλογές του 2015. Ακολούθησε νέα αποχώρηση και μάλιστα από μια κρίσιμη περιφέρεια, αυτή του Ρεθύμνου. Ο Νίκος Κοτζαμπασάκης έστειλε επιστολή στην κυρία Γεννηματά, στην οποία εκθέτει εκτός των άλλων τρομακτικές οργανωτικές αδυναμίες του ΚΙΝΑΛ.

Πέντε από τα στελέχη που απέσυραν τις υποψηφιότητές τους από το ΚΙΝΑΛ τα τελευταία 24ωρα (από επάνω αριστερά και με τη φορά του ρολογιού): Ντόλιος, Επιτροπάκης, Κοτζαμπασάκης, Λιντζέρης, Καλαμάκης,

Τα όσα ανέφερε ο κ. Κοτζαμπασάκης στο γράμμα του προς την πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ, περιγράφουν ένα κόμμα χωρίς δομές και ανοργάνωτο λίγες εβδομάδες πριν από τις κρίσιμες εθνικές κάλπες. Η παράθεσή του κρίνεται αναγκαία ώστε να γίνει κατανοητό τι αντιμετωπίζει το Κίνημα Αλλαγής στην περιφέρεια, ακόμα και σε έναν προνομιακό πολιτικά χώρο όπως αυτόν της Κρήτης:

«Κυρία πρόεδρε,

Οπως γνωρίζετε, εδώ και οκτώ μήνες, αποδεχόμενος την πρόσκλησή σας και καθ’ υπέρβαση κάθε σωματικής και ψυχικής αντοχής μου με τη συνδρομή ανθρώπων της κοινωνίας που έστρεψαν ξανά το βλέμμα τους στην Παράταξη, εκδήλωσα έμπρακτα την πρόθεσή μου να στρατευτώ ως υποψήφιος Βουλευτής στις επόμενες εθνικές εκλογές στο Νομό Ρεθύμνου.

Δεν κοίταξα πίσω μου -και δεν ζήτησα τίποτα, παρά μόνον την έγκαιρη συγκρότηση ενός αξιόμαχου ψηφοδελτίου, που, πέραν της εκλογικής δυναμικής θα συμβολίζει και την ενότητα και τη συστράτευση όλων των στελεχών του χώρου (αυτοδιοικητικών κλπ), με σκοπό την πολιτική ανατροπή και στο Νομό Ρεθύμνου, χωρίς από την πλευρά μου να τίθενται όροι και προυποθέσεις.

Δυστυχώς, παρά τις επίμονες και επανειλημμένες παρακλήσεις μου επί μήνες αυτό δεν κατέστη δυνατόν μέχρι σήμερα, λίγες μέρες πριν τις εκλογές, χωρίς υπαιτιότητά μου με αποτέλεσμα να “περιφέρονται” επί τρεις μήνες στο Νομό μας τρεις ανακοινωθέντες υποψήφιοι άνδρες, ενώ τελικά λόγω ποσόστωσης θα κατέλθουν δύο εξ αυτών, γεγονός που αφενός μεν έχει ήδη προκαλέσει αλγεινή εντύπωση στην κοινωνία και αφετέρου θα απολήξει σε προσωπική προσβολή όποιου από τους υποψηφίους τελικώς δεν επιλεγεί.

Και τούτο, ενώ παρά την οργανωτική μας ανεπάρκεια -ιδίως ενόψει των ευρωεκλογών- εντούτοις επιτύχαμε το δεύτερο μεγαλύτερο εκλογικό ποσοστό στην επικράτεια.

Με τα δεδομένα αυτά στοιχειώδης προσωπική και πολιτική αξιοπρέπεια, οπωσδήποτε φυσικά και η αξιοπρέπεια της παράταξης – για το παρόν, αλλά κυρίως για το μέλλον της οποίας έχουμε όλοι ευθύνη- μου επιβάλλει, προκειμένου να διευκολύνω τις σχετικές διαδικασίες, να αποχωρήσω από το ψηφοδέλτιο του Νομού Ρεθύμνου, παραμένοντας ενεργός πολίτης, στρατιώτης της Δημοκρατικής και Προοδευτικής Παράταξης της χώρας, της Κρήτης και του Ρεθύμνου φυσικά».

Η ήττα του Κατσιφάρα

Ο προβληματισμός στην επαρχεία για τα όσα αποφασίστηκαν από την πρόεδρο στην Αθήνα φαίνεται να είναι οξύς, αν αναλογιστεί κανείς και την αναπάντεχη ήττα του Απόστολου Κατσιφάρα στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, μολονότι είχε στηριχτεί ανοιχτά από την ίδια την κυρία Γεννηματά καθώς και τον Γιώργο Παπανδρέου, ο οποίος παρεμπιπτόντως –και σε αντίθεση με τον κ. Βενιζέλο– επέβαλε στην πρόεδρο την υποψηφιότητά του στην Αχαΐα.

Παρά τη δημόσια παρουσία του διδύμου Γεννηματα-Παπανδρέου στο πλευρό του, ο κ. Κατσιφάρας έχασε: θα παραδώσει την Περιφέρεια στον Νεκτάριο Φαρμάκη της ΝΔ, χάνοντας κατά κράτος (56,54% – 43,46%) και μη μπορώντας να αυξήσει τις ψήφους του από την πρώτη στη δεύτερη Κυριακή.

Η Γεννηματά υπενθυμίζει: «Το κόμμα είμαι εγώ!»

Από την πλευρά της βέβαια, η κυρία Γεννηματά εκπέμπει μια εικόνα αυτοπεποίθησης. Απέκρουσε ακόμα και τις ενστάσεις του Κώστα Σημίτη, πρώην Πρωθυπουργού και εκφραστή του εκσυγχρονιστικού ΠΑΣΟΚ (εδώ). «Δεν υπάρχει ούτε λάθος χρόνος ούτε τίποτα. Από πότε ένας πρόεδρος είναι όμηρος των επιλογών των στελεχών του και των προσωπικών τους επιλογών; Μου είναι αδιανόητο όλο αυτό. Ας το κατανοήσουν όλοι: είμαι πρόεδρος, έκανα μια επιλογή και θα κριθώ γι’ αυτή», ήταν το μήνυμά της προέδρου του ΚΙΝΑΛ σε συνέντευξή της στον Alpha. Το γεγονός ότι έχει φτάσει σε ένα δύσκολο σημείο να υπενθυμίζει ότι αυτή είναι η πρόεδρος, ίσως να πρέπει να την προβληματίσει πάντως…

Σε κάθε περίπτωση η επιλογή της να εξωθήσει τον κ. Βενιζέλο σε έξοδο, στο όνομα μιας απόπειρας «αριστερής διεύρυνσης», θα κριθεί. Αρχής γενομένης από τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής την προσεχή Κυριακή και σίγουρα στην κάλπη στις 7 Ιουλίου.

Προς το παρόν όμως έχει προσφέρει μια καλή ευκαιρία στο στρατόπεδο του ΣΥΡΙΖΑ να προσπερνά τις αλλεπάλληλες συντριβές στις εκλογές και να επιστρατεύει αντιδεξιά σύνδρομα και να εξυφαίνει το γνωστό αφήγημα περί κεντροαριστερής πανστρατιάς απέναντι στη Νέα Δημοκρατία. Χαρακτηριστικά τα πρωτοσέλιδα κάποιων εφημερίδων τη Δευτέρα, επομένη του β’ γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών.

Αλλά φαίνεται πια, ότι δεν θα κριθεί μόνο η επιλογή της κυρίας Γεννηματά στις κάλπες. Θα κριθεί και το ίδιο της το πολιτικό μέλλον…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...