546
O Πάμπλο Ιγκλέσιας και η πρώην σύντροφός του, Τάνια Σάντσεθ | Reuters/CreativeProtagon

Οι «αταίριαστοι εραστές» που μάχονται για την ηγεσία των Podemos

Protagon Team Protagon Team 14 Σεπτεμβρίου 2016, 07:00
O Πάμπλο Ιγκλέσιας και η πρώην σύντροφός του, Τάνια Σάντσεθ
|Reuters/CreativeProtagon

Οι «αταίριαστοι εραστές» που μάχονται για την ηγεσία των Podemos

Protagon Team Protagon Team 14 Σεπτεμβρίου 2016, 07:00

Ο Πάμπλο Ιγκλέσιας περνάει δύσκολες ημέρες, σε επαγγελματικό και προσωπικό επίπεδο. Μαζί με την υπόλοιπη Ισπανία, βιώνει τον ένατο μήνα της πολιτικής αστάθειας στη χώρα του, κάτι που δεν δείχνει να ευνοεί το κόμμα του, Podemos, το οποίο στις τελευταίες δημοσκοπήσεις βρίσκεται στην τέταρτη θέση. Ούτε έχει καταφέρει να πείσει τον Πέδρο Σάντσεθ, ηγέτη του Σοσιαλιστικού Κόμματος, για μία συνεργασία της Αριστεράς. Βασικά, πλέον δεν πείθει πολλούς κι από το εσωτερικό του κόμματός του. Μία από αυτούς είναι και η πρώην σύντροφός του. Και κάπου εδώ μπλέκονται τα ερωτικά με την πολιτική.

pablo7
Η εποχή της αθωότητας. Η Τάνια Σάντσεθ παρακολουθεί με θαυμασμό τον νεαρό Πάμπλο Ιγκλέσιας να χτίζει τη ρητορική των Podemos (ΥοuTube)

Η Τάνια Σάντσεθ ηγείται μίας πτέρυγας που έχει αρχίσει να διασπάται από το κόμμα, αψηφώντας τον ηγέτη του και αποδίδοντάς του κατ’ αποκλειστικότητα την αποτυχία στις εκλογές του περασμένου Ιουνίου (71 έδρες). Η 37χρονη πολιτικός, που έγινε γνωστή περισσότερο ως η κοπέλα του νεαρού ηγέτη με την κοτσίδα που τα βάζει με το κατεστημένο, παρά ως μία φρέσκια βουλευτής αριστερού κόμματος, αγωνίζεται για τον έλεγχο της ηγεσίας στο κόμμα. Οταν ο Ιγκλέσιας ίδρυσε το κόμμα, το 2014, η πασιονάρα Σάντσεθ ταίριαζε γάντι στην εικόνα του αριστερού ηγέτη που θα τα βάλει με τις Βρυξέλλες, θα εκτοπίσει τον (ισπανό πρωθυπουργό) Ραχόι και θα βάλει τέλος στην πολιτική της λιτότητας. Τώρα, δύο χρόνια αργότερα, η ίδια προκαλεί τον Ιγκλέσιας στην πόλη όπου γεννήθηκε το κόμμα, τη Μαδρίτη. Πισώπλατη μαχαιριά; Από την πλευρά της, η ίδια προσπαθεί να ξεχωρίσει τα προσωπικά από τα επαγγελματικά και με δηλώσεις της διασαφηνίζει ότι δεν μάχεται τον πρώην εραστή της Πάμπλο αλλά τον πολιτικό αρχηγό Ιγκλέσιας.

Αλλά ο πρώην εραστής ανταποκρίθηκε με κακία που δεν βρίσκεται και πολύ μακριά από την πίκρα. «Θα περίμενα καλύτερους υποψήφιους», φέρεται να δήλωσε ο Ιγκλέσιας, αναφερόμενος στην είδηση της νέας πρόκλησης που αντιμετωπίζει στο εσωτερικό του κόμματός του. Το αγαπημένο ζευγάρι της πολιτικής σκηνής της Ισπανίας χώρισε τον περασμένο Μάρτιο. «Μακάρι να μην χρειαζόταν να το γράψουμε αυτό εδώ. Μακάρι η ιδιωτική μας ζωή να παρέμενε ιδιωτική, όμως αυτό για εμάς είναι αδύνατο. Αγαπιόμαστε πολύ, θαυμάζει ο ένας τον άλλον και τον σέβεται, απλώς δεν είμαστε πλέον ζευγάρι. Αποφασίσαμε να δημοσιοποιήσουμε το χωρισμό μας για να αποτρέψουμε κακόβουλες φήμες και συζητήσεις. Ζητούμε σεβασμό», έγραψαν τότε και οι δύο με αναρτήσεις τους στο Facebook.

pablo8
Ο Ιγκλέσιας σε ομιλία του στην ισπανική Βουλή, στις 2 Σεπτεμβρίου (REUTERS/Susana Vera)

Τι μεσολάβησε; Η ερώτηση, για την Σάντσεθ, είναι λανθασμένη. «Δεν είμαστε κοπέλες τους ή πρώην κοπέλες τους, είμαστε γυναίκες, άνθρωποι», τόνισε σε κοινή δήλωσή της με τη Ρίτα Μαέστρε, συνάδελφό της που τη στηρίζει στο νέο της εγχείρημα -παρεμπιπτόντως και αυτή είχε σχέση με στέλεχος των Podemos, τον Ινίγκο Ερεχόν. «Δεν έχουμε ανάγκη από κανέναν άνδρα να μας καθοδηγεί, λαμβάνουμε τις δικές μας αποφάσεις και ξέρουμε πώς να αμυνόμαστε», επεσήμαναν οι δύο γυναίκες πολιτικοί. Ναι αλλά πάντα θα υπάρχει κάποιος (ισπανός ψηφοφόρος) που θα αναρωτηθεί πώς έφτασε μία κοπέλα να μάχεται τον πρώην σύντροφό της, οδηγώντας στη διάσπαση (άλλο) ένα αριστερό κόμμα.

Υ.Γ.: Η Ισπανία βρίσκεται αντιμέτωπη με έναν πιθανό τρίτο γύρο εκλογών μέσα σε ένα έτος. Σε πρόσφατη δημοσκόπηση για λογαριασμό της El Pais, το 71% των συμμετεχόντων δήλωσε ότι δεν επιθυμεί νέες εκλογές, ενώ το 58% κατηγόρησε τα κόμματα για το πολιτικό αδιέξοδο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...