700
Τα κτίρια της Telosa θα αποτελούν ένα συνδυασμό μοντέρνας αισθητικής αλλά και ενσωμάτωσης διαφόρων ειδών βιώσιμων λειτουργιών όπως ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αεροπονικά συστήματα καλλιέργειας φυτών και τροφίμων κ.α. | Bjarke Ingels Group and Bucharest studio

Δισεκατομμυριούχος θέλει να φτιάξει… αριστοτελική μητρόπολη

Protagon Team Protagon Team 29 Σεπτεμβρίου 2021, 21:30
Τα κτίρια της Telosa θα αποτελούν ένα συνδυασμό μοντέρνας αισθητικής αλλά και ενσωμάτωσης διαφόρων ειδών βιώσιμων λειτουργιών όπως ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αεροπονικά συστήματα καλλιέργειας φυτών και τροφίμων κ.α.
|Bjarke Ingels Group and Bucharest studio

Δισεκατομμυριούχος θέλει να φτιάξει… αριστοτελική μητρόπολη

Protagon Team Protagon Team 29 Σεπτεμβρίου 2021, 21:30

Το τέλος, η ολοκλήρωση, η τελειοποίηση κάθε όντος είναι η θεμελιακή αρχή της αριστοτελικής φιλοσοφίας. Με πυρήνα αυτή την αριστοτελική αρχή ο Αμερικανός δισεκατομμυριούχος Μαρκ Λορ έχει ξεκινήσει την προσπάθεια να δημιουργήσει μια νέα πόλη. Ο Λορ είχε ιδρύσει to 2014 την εταιρεία ηλεκτρονικού εμπορίου Jet.com την οποία απέκτησε to 2016 η Walmart έναντι 3,3 δισ. δολαρίων. Μάλιστα εκτός από τα δισ. δολάρια που έδωσε η Walmart στον Λορ του έδωσε επίσης την θέση του Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου του τμήματος ηλεκτρονικού εμπορίου της εταιρείας.

Τον περασμένο Ιανουάριο ο Λορ παραιτήθηκε από την θέση του στην Walmart και πριν από λίγες μέρες ανακοίνωσε το νέο του εγχείρημα που δεν είναι η ίδρυση μιας νέας εταιρείας αλλά η δημιουργίας μιας πόλης και μάλιστα μιας μεγαλούπολης που θα φιλοξενεί πέντε εκατ. άτομα. Ο Λορ ονόμασε την πόλη Telosa αφού στόχος του είναι αυτή η πόλη να ανταποκρίνεται στο αριστοτελικό τέλος, να είναι δηλαδή μια τέλεια πολιτεία.

Η Telosa θα είναι απόλυτα φιλική στους κατοίκους της και θα σχεδιαστεί έτσι ώστε όλες οι υπηρεσίες της να είναι προσβάσιμες μέσα σε διάστημα λίγων λεπτών όπου και αν βρίσκεται κάποιος. Credit: Telosa

Αναζητά ήδη μια έκταση σε κάποια από τις ερήμους των ΗΠΑ (Νεβάδα, Γιούτα, Αϊντάχο, Αριζόνα, Τέξας καθώς και στα Απαλάχια Όρη) για να δημιουργήσει εκεί την Telosa και έχει αναθέσει στην αρχιτεκτονική εταιρεία Bjarke Ingels Group τον σχεδιασμό της.

Οπως αναφέρει σε δημοσίευμα της η ιστοσελίδα Brobible η Telosa θα είναι μια πόλη έκτασης 600 χιλιάδων στρεμμάτων. Ολα τα κτίρια της θα είναι φιλικά στο περιβάλλον και θα λειτουργεί με βιώσιμα συστήματα παραγωγής ενέργειας. Η πόλη θα διαθέτει ένα σύστημα υδροδότησης ανθεκτικό σε συνθήκες ξηρασίας. Ο σχεδιασμός της πόλης θα ακολουθήσει την λογική του αποκαλούμενου «αστικού σχεδιασμού των 15 λεπτών». Η πόλη θα σχεδιαστεί δηλαδή με τέτοιο τρόπο ώστε οι κάτοικοι της να μπορούν να μετακινηθούν οπουδήποτε και αν βρίσκονται με οποιοδήποτε μέσο μεταφοράς σε οποιοδήποτε σημείο της σε χρονικό διάστημα που δεν θα ξεπερνά τα 15 λεπτά.

Η ισονομία

Ο αρχικός σχεδιασμός αναφέρει ότι αρχικά θα χτιστεί ο πυρήνας της πόλης σε μια έκταση έξι χιλιάδων στρεμμάτων με πληθυσμό 50 χιλιάδων ατόμων. Η πόλη θα επεκτείνεται στη συνέχεια γύρω από αυτό τον πυρήνα. Το κόστος της δημιουργίας του πυρήνα της πόλης υπολογίστηκε από τον Λορ και τους συνεργάτες του στα 25 δισ. δολάρια. Δεν είναι όμως μόνο τα αρχιτεκτονικά και τεχνικά χαρακτηριστικά που θα κάνουν την Telosa μοναδική στον κόσμο.

Οι κάτοικοι της πόλης θα είναι μέρος ενός προγράμματος που οι εμπνευστές της ονομάζουν «Ισονομία». Κάθε κάτοικος θα είναι και ιδιοκτήτης ενός μέρος της γης όπου θα είναι χτισμένη η πόλη και όσο η πόλη αναπτύσσεται οικονομικά οι κάτοικοι της θα αυξάνουν και αυτοί αναλογικά την περιουσία τους. Στην ιστοσελίδα της Telosa οι υπεύθυνοι της δημιουργίας της αναφέρουν ότι η πόλη δεν θα αποτελέσει ένα κλειστό κλαμπ κάποιων προνομιούχων που θα αποκτήσουν πρόσβαση σε αυτή αλλά θα είναι ανοικτή σε όποιον θέλει να συμμετάσχει δημιουργικά σε αυτό το νέο και πρωτοποριακό κοινωνικό και οικονομικό εγχείρημα. Στο ερώτημα που τίθεται αν η Telosa θα είναι μια ουτοπία οι δημιουργοί της απαντούν αρνητικά.

Αν το σχέδιο υλοποιηθεί στο σύνολο του η Telosa θα είναι μια μεγαλούπολη με πέντε εκατ. κατοίκους. Credit: Telosa

«Σε καμία περίπτωση δεν προσπαθούμε να δημιουργήσουμε μια ουτοπία. Τα ουτοπικά πρότζεκτ στοχεύουν στο να δημιουργούν μια ιδανική πολιτεία. Εμείς δεν θέλουμε να κάνουμε κάτι τέτοιο. Δεν ονειροβατούμε, είμαστε προσγειωμένοι και πατώντας γερά στο έδαφος και την πραγματικότητα που υπάρχει γύρω μας κοιτάζουμε να δούμε τι είναι εφικτό να γίνει. Μελετούμε τις καλύτερες δυνατές βιώσιμες λύσεις που μπορούν να υπάρξουν στην πόλη στον τομέα των υποδομών, του αστικού σχεδιασμού, της οικονομικής ανάπτυξης και των αστικών υπηρεσιών. Ομως αναγνωρίζουμε πλήρως ότι δεν υπάρχουν τέλειες λύσεις και όλα τα συστήματα που σχεδιάζει ο άνθρωπος έχουν ατέλειες. Με αυτό το σκεπτικό θα είμαστε προσηλωμένοι σε νέες ιδέες αναζητώντας τον καλύτερο τρόπο να επιλύσουμε δύσκολα προβλήματα και να βελτιωνόμαστε συνεχώς», εξηγούν.

Στόχος του Λορ και των συνεργατών του είναι ο πυρήνας της Telosa να είναι έτοιμος μέχρι το τέλος της δεκαετίας και το 2030 να ξεκινήσει να κατοικείται.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...