467
Οπαδοί του Ζεμούρ ψάλλουν τον εθνικό ύμνο της Γαλλίας. Ο 63χρονος outsider έχει ιδιαίτερη απήχηση και στους νέους... | REUTERS/Eric Gaillard

Δημοσκόπηση: Στον β’ γύρο ο ακροδεξιός Ερικ Ζεμούρ

Protagon Team Protagon Team 8 Νοεμβρίου 2021, 07:23
Οπαδοί του Ζεμούρ ψάλλουν τον εθνικό ύμνο της Γαλλίας. Ο 63χρονος outsider έχει ιδιαίτερη απήχηση και στους νέους...
|REUTERS/Eric Gaillard

Δημοσκόπηση: Στον β’ γύρο ο ακροδεξιός Ερικ Ζεμούρ

Protagon Team Protagon Team 8 Νοεμβρίου 2021, 07:23

Είναι ο Ερίκ Ζεμούρ ο γάλλος Ντόναλντ Τραμπ; Μοιάζει να είναι. Αντισυστημικός, ακροδεξιός, ρατσιστής, μισογύνης, τηλεοπτικός —έχει όλο το «πακέτο» που έκανε τον Τραμπ 45ο πρόεδρο των ΗΠΑ. Το ζήτημα τώρα είναι αν αυτός ο 63χρονος «αστέρας» των τοκ σόου μπορεί να ολοκληρώσει το εφιαλτικό —για την Ευρώπη και τον κόσμο όλο— σενάριο και να φτάσει ως το Ελιζέ την ερχόμενη άνοιξη.

Δημοσκόπηση που δόθηκε στη δημοσιότητα την Κυριακή κατέδειξε ότι ο Ζεμούρ έχει ρεύμα: θα πέρναγε στον δεύτερο γύρο εάν οι προεδρικές εκλογές του Απριλίου του 2022 διεξάγονταν τώρα και θα αντιμετώπιζε τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν.

Το εύρημα επιβεβαιώνει προηγούμενες δημοσκοπήσεις που τον ήθελαν να ξεπερνά την επικεφαλής της γαλλικής Ακροδεξιάς, Μαρίν Λεπέν.

Ο 63χρονος πρώην δημοσιογράφος, που έχει καταδικαστεί για υποκίνηση μίσους, είναι σε όλους τους τηλεοπτικούς δέκτες και στα ραδιοκύματα τους τελευταίους μήνες, επιδιδόμενος σε σειρά προκλητικών σχολίων για το Ισλάμ, για τους μετανάστες, για τις γυναίκες.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση του ινστιτούτου IFOP-Fiducial που διενεργήθηκε για την εφημερίδα Le Figaro και το τηλεοπτικό δίκτυο LCI, ο Ερίκ Ζεμούρ θα λάμβανε εάν οι προεδρικές διεξάγονταν χθες 17% στον πρώτο γύρο, μένοντας αρκετά πίσω από τον Εμανουέλ Μακρόν (25%), αλλά ξεπερνώντας οριακά τη Μαρίν Λεπέν (16%). Ο συντηρητικός Ξαβιέ Μπερτράντ θα εξασφάλιζε το 13% σε περίπτωση που ήταν υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων (Les Républicains, LR).

Ως αυτό το στάδιο, ουδείς εκ των δύο –ούτε ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ούτε ο Ερίκ Ζεμούρ– έχει επισημοποιήσει την υποψηφιότητά του.

Για πάνω από έναν χρόνο, οι δημοσκοπήσεις έφερναν τη Μαρίν Λεπέν, την επικεφαλής του Εθνικού Συναγερμού (Rassemblement National) να περνάει με άνεση στον δεύτερο γύρο και να αντιμετωπίζει, όπως και το 2017, τον Εμανουέλ Μακρόν. Σε εκείνες τις εκλογές, είχε εξασφαλίσει το 21,3% στον πρώτο γύρο, αλλά ο σημερινός πρόεδρος είχε επικρατήσει καθαρά στον δεύτερο, συγκεντρώνοντας το 66,1%.

Ωστόσο, τους τελευταίους δύο μήνες, δημοσκοπήσεις φέρνουν τον Ερίκ Ζεμούρ να ξεπερνά πλέον, κάτι χωρίς προηγούμενο, τη Μαρίν Λεπέν, η παράταξη της οποίας κυριαρχεί στη γαλλική Aκρα Δεξιά εδώ και δεκαετίες, από την εποχή που ο πατέρας της, ο διαβόητος Ζαν-Μαρί Λεπέν, είχε ιδρύσει το Εθνικό Μέτωπο.

Έρευνα της Harris Interactive την 6η Οκτωβρίου υπέδειξε ότι το ποσοστό των προθέσεων ψήφου που προσελκύει έφθασε το 17%, ότι δηλαδή το αύξησε κατά τέσσερις εκατοστιαίες μονάδες από τον Σεπτέμβριο υπερφαλαγγίζοντας τη Μαρίν Λεπέν (15%). Δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Ipsos Sopra Steria επίσης έδειξε ότι ο Ερίκ Ζεμούρ θα πέρναγε στον δεύτερο γύρο, συγκεντρώνοντας το 16%-16,5% έναντι 15%-16% της Μαρίν Λεπέν.

Συνεχίζοντας τη σειρά των εσκεμμένα προκλητικών τοποθετήσεών του, ο δηλωμένος θαυμαστής του Ντόναλντ Τραμπ υποστήριξε χθες μιλώντας στο BFMTV ότι οι Γαλλίδες πληρώνονται λιγότερο επειδή επιλέγουν επαγγέλματα με χαμηλότερες απολαβές.

Μολονότι δεν έχει επισημοποιήσει την υποψηφιότητά του ακόμη, είπε πως έχει ήδη στήσει τον μηχανισμό της πιθανής προεκλογικής εκστρατείας του.

«Είναι όλα έτοιμα. Το μόνο που έχω να κάνω είναι να αποφασίσω και να πατήσω το κουμπί. Εγώ θα αποφασίσω το πότε και το πώς».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...