221
Στιγμιότυπο από το βίντεο της αυτοψίας της ομάδας του ΕΚΠΑ | Υοutube

Δέος από τις εικόνες της κατολίσθησης στο Πλωμάρι (βίντεο από drone)

Protagon Team Protagon Team 26 Νοεμβρίου 2018, 18:49
Στιγμιότυπο από το βίντεο της αυτοψίας της ομάδας του ΕΚΠΑ
|Υοutube

Δέος από τις εικόνες της κατολίσθησης στο Πλωμάρι (βίντεο από drone)

Protagon Team Protagon Team 26 Νοεμβρίου 2018, 18:49

Το μέγεθος της καταστροφής από την μεγάλη κατολίσθηση στον οικισμό του Πλωμαρίου τα ξημερώματα του Σαββάτου, αποτυπώνουν τα πλάνα που καταγράφηκαν από drone πάνω από το χωριό της Λέσβου.

Η αυτοψία της ομάδας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών ολοκληρώθηκε και μέχρι στιγμής συνολικά 37 κάτοικοι υποχρεώθηκαν να εκκενώσουν τις εστίες τους. Το τμήμα που επλήγη περισσότερο από την κατολίσθηση των βράχων, περιλαμβάνει 29 κτίσματα εκ των οποίων 15 σπίτια.

Μιλώντας στο ΑΠΕ, ο καθηγητής κ. Ευθύμης Λέκκας σημείωσε ότι «η κατάπτωση αυτή εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο των κατολισθητικών φαινομένων, οφείλεται κυρίως σε μορφολογικούς λόγους, λόγους μικροσεισμικότητας, στις έντονες βροχοπτώσεις αλλά και στη λιθολογία και τη γεωλογική δομή της περιοχής».

Η περιοχή αυτή, σημείωσε ο ειδικός επιστήμονας, «είναι επιρρεπής σε κατολισθήσεις, είχαν μάλιστα εκδηλωθεί και στο παρελθόν κατολισθήσεις και λόγω των αυξημένων βροχοπτώσεων που είχαμε το περασμένο χρονικό διάστημα εκδηλώθηκε αυτή η κατάπτωση».

Ο κ. Λέκκας αναφέρθηκε στις έρευνες τόσο στο έδαφος (δείτε το βίντεο κάτω) όσο και με δυο μη επανδρωμένα αεροσκάφη προκειμένου να διερευνηθούν όλες οι παράμετροι του φαινομένου.

«Με όπλο τις πρώτες βασικές επιστημονικές μας εκτιμήσεις οριοθετήσαμε τον χώρο ο οποίος έχει υψηλό κίνδυνο πιθανά και από άλλα κατολισθητικά φαινόμενα. Το αμέσως επόμενο διάστημα θα μπορέσουμε να μιλήσουμε με σιγουριά για το τι μέλει γενέσθαι», αρκέστηκε να πει ο καθηγητής για τη συνέχεια.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...