248
Η φωτογραφία από τη συνάντηση Ερντογάν - Σαράζ την οποία έδωσε στη δημοσιότητα η τουρκική προεδρία | Murat Cetinmuhurdar/PPO/Handout via REUTERS

«Μυστική» συνάντηση του Ερντογάν με τον Σαράζ στην Κωνσταντινούπολη

Protagon Team Protagon Team 6 Σεπτεμβρίου 2020, 22:50
Η φωτογραφία από τη συνάντηση Ερντογάν - Σαράζ την οποία έδωσε στη δημοσιότητα η τουρκική προεδρία
|Murat Cetinmuhurdar/PPO/Handout via REUTERS

«Μυστική» συνάντηση του Ερντογάν με τον Σαράζ στην Κωνσταντινούπολη

Protagon Team Protagon Team 6 Σεπτεμβρίου 2020, 22:50

Ο τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν είχε την Κυριακή συνάντηση κεκλεισμένων των θυρών με τον επικεφαλής της λιβυκής κυβέρνησης που αναγνωρίζεται από τον ΟΗΕ, Φαγέζ αλ-Σαράζ, θεωρούμενο από πολλούς ως πολιτικός-μαριονέτα της Άγκυρας. Η συνάντηση που δεν είχε ανακοινωθεί, προηγήθηκε της πολυαναμενόμενης συνάντησης αντιπροσωπειών των αντιμαχόμενων παρατάξεων της Λιβύης, η οποία επρόκειτο να γίνει στο Μαρόκο.

Η συνάντηση ανάμεσα στον Ερντογάν και τον επικεφαλής της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ) με έδρα την Τρίπολη, Φαγέζ αλ-Σαράζ, πραγματοποιήθηκε στην Κωνσταντινούπολη, ανακοίνωσε η τουρκική προεδρία χωρίς όμως να δώσει άλλες λεπτομέρειες.

Φωτογραφία της συνάντησης δημοσιοποιήθηκε στον ιστότοπο της προεδρίας και δείχνει τον Ερντογάν και τον Σαράζ να στέκονται ο ένας δίπλα στον άλλο με ουδέτερη έκφραση στο πρόσωπο.

Δεν έγιναν δηλώσεις στον Τύπο.

Όπως υπενθυμίζει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, μετά την πτώση του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι το 2011 η Λιβύη έχει γίνει πεδίο μαχών επιρροής και σήμερα δύο αρχές διεκδικούν την εξουσία: η ΚΕΕ του Φαγέζ αλ Σαράζ που αναγνωρίζεται από τον ΟΗΕ, και μια εξουσία που ενσαρκώνει ο Χαλίφα Χάφταρ, ο ισχυρός άνδρας της Ανατολικής Λιβύης, υποστηριζόμενος από το εκλεγμένουΚοινοβούλιο και τον πρόεδρό του, Ακίλα Σάλεχ.

Η Τουρκία υποστηρίζει την ΚΕΕ απέναντι στον Χάφταρ, ο οποίος υποστηρίζεται από την Αίγυπτο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, και τη Ρωσία.

Στις 21 Αυγούστου οι αντίπαλες αρχές στη Λιβύη ανακοίνωσαν χωριστά τον τερματισμό των εχθροπραξιών και την προσεχή διοργάνωση εκλογών, μια πρωτοβουλία που χαιρέτισαν ο ΟΗΕ και πολλές αραβικές και δυτικές χώρες.

Εκπρόσωποι των δύο αντιμαχόμενων πλευρών συναντώνται για συνομιλίες στο Μαρόκο.

Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί σε ένα τουριστικό συγκρότημα νότια της πρωτεύουσας Ραμπάτ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...