702
Ο Απόλλωνας είναι ουσιαστικά «κλειστός» από τον περασμένο Μάρτιο. Πώς θα δώσει αγώνες μπαράζ; Και με την Ξάνθη που έχει σχεδόν διαλυθεί; | ΙΝΤΙΜΕSPORTS

Μπαράζ για γέλια (και για κλάματα)

Sportscaster Sportscaster 4 Αυγούστου 2020, 13:25
Ο Απόλλωνας είναι ουσιαστικά «κλειστός» από τον περασμένο Μάρτιο. Πώς θα δώσει αγώνες μπαράζ; Και με την Ξάνθη που έχει σχεδόν διαλυθεί;
|ΙΝΤΙΜΕSPORTS

Μπαράζ για γέλια (και για κλάματα)

Sportscaster Sportscaster 4 Αυγούστου 2020, 13:25

Οι (έντονες) φήμες περί αναδιάρθρωσης της Σούπερ Λιγκ, με αύξηση των ομάδων σε 16 ή και 18, έμειναν φήμες. Βοήθησε σε αυτό και το τελεσίγραφο του Συνεταιρισμού, που απείλησε την Ομοσπονδία οτι το νέο πρωτάθλημα (2020-2021) δεν θα αρχίσει, εάν δεν τηρηθεί η νομιμότητα. Περισσότερα πιάτα στο τραπέζι θα σήμαιναν μικρότερες μερίδες για όλους, από την -έτσι κι αλλιώς- μισοάδεια κατσαρόλα. Μόνον ο Πανιώνιος διαφώνησε, ελπίζοντας σε μια ανατροπή που θα τον κρατούσε στη «μεγάλη κατηγορία».

Παρόλα αυτά, εννέα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΠΟ -η πλειοψηφία- τάχθηκαν υπέρ της αύξησης των ομάδων σε… 15. Για να παραμείνει η Ξάνθη στη Σούπερ Λιγκ και, ταυτοχρόνως, να προβιβαστεί σε αυτήν ο Απόλλων Σμύρνης. Η πρόταση δεν συγκέντρωσε τα 3/4 των ψήφων, που χρειαζόταν, και απορρίφθηκε. «Πέρασε» η διεξαγωγή διπλού αγώνα-μπαράζ (Ξάνθης – Απόλλωνα Σμύρνης), που έλαβε μεν λιγότερες ψήφους (οκτώ), αλλά δεν απαιτούσε ενισχυμένη πλειοψηφία. Επειδή η συγκεκριμένη διαδικασία προβλεπόταν από την προκήρυξη του πρωταθλήματος.

Οι «οκτώ» επέλεξαν τη νομιμότητα. Οι «εννέα», την αποφυγή μιας γελοιότητας. Διότι είναι για γέλια (και για κλάματα), να κρίνεται κάτι τόσο σοβαρό -μια θέση στον… ήλιο της Σούπερ Λιγκ- στην αναμέτρηση δυο συλλόγων που έχουν ξεμείνει από ποδοσφαιριστές. Που ο ένας (ο Απόλλων Σμύρνης) έχει να παίξει μπάλα από τις 9 Μαρτίου, και ο άλλος (Ξάνθη) έχει κινήσει τις διαδικασίες για τη διάλυσή του. Απίθανα πράγματα..

Στον Απόλλωνα, ο Χουάντερσον αντιμετωπίζει πρόβλημα τραυματισμού. Υπάρχει μόνον ένας διαθέσιμος γκολκίπερ, ο Τσούλφας. Ο Ιωαννίδης είναι, αυτή τη στιγμή, ο μόνος ετοιμοπόλεμος σέντερ φορ. Λαρέα και Ιριτιέρ βρίσκονται στην Αργεντινή και προσπαθούν να βρουν τρόπο να επιστρέψουν, αφού η χώρα τους έχει κλείσει τα σύνορά της λόγω της πανδημίας. Ακόμη κι αν καταφέρουν να έρθουν στην Ελλάδα, θα μπουν σε καραντίνα. Για να μη μακρυγορούμε, για να συμπληρώσει μια κανονική αποστολή, η «Ελαφρά Ταξιαρχία» θα χρειαστεί να επιστρατεύσει παίκτες που δεν βρίσκονται στα πλάνα της για την προσεχή σεζόν, όπως ο Καραγκούνης, και αρκετούς νεαρούς από την Κ19 του συλλόγου.

Στην Ξάνθη, οι περισσότεροι δανεικοί (Αμπάντ, Στάρτζεον, Εντουάρντο, Σόσα κ.ά) έχουν επιστρέψει στις ομάδες τους, ενώ κάποιοι απ’ αυτούς που εφέτος αγωνίστηκαν με τη φανέλα της έχουν, ήδη, υπογράψει σε άλλους συλλόγους, της Ελλάδας ή του εξωτερικού. Είναι ζήτημα αν έχουν απομείνει στο ρόστερ της έξι επτά επαγγελματίες ποδοσφαιριστές.

Τι μπορούν να κάνουν, ο Απόλλων και η Ξάνθη; Να παρακαλέσουν τους παλιούς τους παίκτες να επιστρέψουν για δύο… έκτακτες εμφανίσεις, στις 22 και τις 29 Αυγούστου; Είναι -το λιγότερο- αστείο. Να συμπληρώσουν τα κενά τους με μεταγραφές; Θα ήταν μια, κάποια λύση. Η μεταγραφική περίοδος άρχισε (3 Αυγούστου). Αλλά δεν είναι καθόλου βέβαιο οτι στους αγώνες – μπαράζ, που τυπικά ανήκουν στην αγωνιστική περίοδο 2019-2020, επιτρέπεται να χρησιμοποιηθούν ποδοσφαιριστές οι οποίοι δεν είχαν δηλωθεί για τη συγκεκριμένη σεζόν. Ρώτησαν, οι δυο σύλλογοι, την πλέον αρμόδια να απαντήσει, την ΕΠΟ, κι εκείνη δήλωσε άγνοια. Θα τους ενημερώσει -είπε- μέσα στις επόμενες μέρες.

Ετσι κι αλλιώς, είναι πολύ δύσκολο για μια ομάδα να προχωρήσει σε μεταγραφές, εάν δεν γνωρίζει την κατηγορία στην οποία θα ανήκει. Τα (οικονομικά και αγωνιστικά) δεδομένα της Α’ Εθνικής είναι εντελώς διαφορετικά από εκείνα της Β’. Το ποδόσφαιρο δεν είναι μπάσκετ, όπου μπορείς να υπογράψεις με έναν αθλητή συμβόλαιο συνεργασίας μερικών εβδομάδων…

Αμ το άλλο; Η Ξάνθη έχει συγκαλέσει για τις 21 Αυγούστου γενική συνέλευση των μετόχων της, με θέμα την εκκαθάριση της ΠΑΕ. Η πρόσκληση έχει δημοσιευθεί από καιρό στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο, όμως κανείς από την ΕΠΟ ή τη Σούπερ Λιγκ δεν ενδιαφέρθηκε να επικοινωνήσει με τον/τους μεγαλομετόχους της εταιρείας και να τους ζητήσει επίσημη ενημέρωση για τις προθέσεις τους. Εάν τα «αφεντικά» σκοπεύουν, πράγματι, να τη διαλύσουν, ποιο το νόημα των μπαράζ; Η Ξάνθη μπορεί να μην εμφανιστεί να παίξει, ή -ακόμη χειρότερα- να αγωνιστεί, να επικρατήσει του Απόλλωνα και, κάποια στιγμή μέσα στη νέα σεζόν, να πάψει να λειτουργεί.

Η ΕΠΟ χρωστάει απαντήσεις και για τις χαμηλότερες κατηγορίες: τη Β’ και τη Γ’ Εθνική. Από τη στιγμή που η Ομοσπονδία έχει αποφασίσει να προβιβαστούν και οι οκτώ πρωταθλητές της Γ’ Εθνικής, «παίζουν» δύο σενάρια. Είτε θα αυξηθούν οι ομάδες και των δυο κατηγοριών, είτε η Super League 2 και η Football League θα συγχωνευτούν. Η Εκτελεστική Επιτροπή θα λάβει τις αποφάσεις της… στο μέλλον, αφήνοντας 34 ομάδες στο σκοτάδι της αβεβαιότητας. Πολλές από αυτές δεν γνωρίζουν, ούτε σε ποια κατηγορία θα αγωνίζονται.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...