693
O Τζο Μπάιντεν θα κρατήσει τον Αντονι Φάουτσι στη θέση του - ο Τραμπ ήθελε να τον απολύσει γιατί του χαλούσε το αφηγημα | Reuters/Leah Millis/File Photo/Graeme Jennings/Pool via REUTERS/File Photo

Μπάιντεν: Ζήτησα από τον Φάουτσι να μείνει – μάσκες όλοι τις πρώτες 100 μέρες της προεδρίας

Protagon Team Protagon Team 4 Δεκεμβρίου 2020, 09:07
O Τζο Μπάιντεν θα κρατήσει τον Αντονι Φάουτσι στη θέση του - ο Τραμπ ήθελε να τον απολύσει γιατί του χαλούσε το αφηγημα
|Reuters/Leah Millis/File Photo/Graeme Jennings/Pool via REUTERS/File Photo

Μπάιντεν: Ζήτησα από τον Φάουτσι να μείνει – μάσκες όλοι τις πρώτες 100 μέρες της προεδρίας

Protagon Team Protagon Team 4 Δεκεμβρίου 2020, 09:07

Σε μια ημέρα που οι ΗΠΑ του Ντόναλντ Τραμπ θρήνησαν 2.857 νεκρούς –τους περισσότερους από την αρχή της επιδημίας– ο εκλεγείς πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έκανε σαφή τη διαφορά του: δήλωσε ότι θα εμβολιαστεί δημοσίως κατά του κορονοϊού προκειμένου να αποδείξει την ασφάλεια του εμβολίου στους πολίτες, ανακοίνωσε ότι θα διατηρήσει τον Aντονι Φάουτσι, ως επικεφαλής σύμβουλο του Λευκού Οίκου για την πανδημία και θα θέσει τον εθνικό στόχο «μάσκα όλοι» για τις πρώτες 100 ημέρες της προεδρίας του.

Στην ουσία ο Μπάιντεν κάνει ό,τι δεν έκανε και εξακολουθεί να μη θέλει να κάνει ο Τραμπ, ο οποίος, ανεύθυνος, αμετροεπής, εγκληματικά λίγος, πορεύτηκε ως τις εκλογές με το αφήγημα ότι ο κορονοϊός είναι σε αποδρομή, ενθαρρύνοντας τους υποστηρικτές του να μην φορούν μάσκα και να μην ακούν τους επιστήμονες –δεν είχε διστάσει να πει ότι θα έπρεπε να έχει απολύσει τον δρα Φάουτσι.

Ομως η επιδημία της Covid-19 δεν είναι σε αποδρομή. Δεν είναι πουθενά σε αποδρομή, ούτε βέβαια στις ΗΠΑ οι οποίες ανακοίνωσαν μέσα σε μία ημέρα 200.000 νέα περιστατικά μολύνσεων από τον κορονοϊό και έφτασαν τους 276.000 νεκρούς! Ο Μπάιντεν κληρονομεί έναν εφιάλτη βιβλικών διαστάσεων. Και μέσα σε όλα, λόγω της αδιαφορίας του Τραμπ, έχει θεριέψει και το αντιεμβολιαστικό κίνημα.

«Οι άνθρωποι έχουν χάσει την πίστη τους στην ικανότητα του εμβολίου να έχει αποτέλεσμα», παραδέχτηκε ο Μπάιντεν στη συνέντευξη που παραχώρησε, μαζί με την εκλεγμένη αντιπρόεδρο Κάμαλα Χάρις, στο CNN. Ο ίδιος είπε ότι θα τον ευχαριστούσε να εμβολιαστεί δημόσια μαζί με τους πρώην προέδρους Ομπάμα, Μπους και Κλίντον. «Μόλις ο δρ Φάουτσι πει ότι έχουμε ένα εμβόλιο που είναι ασφαλές, τότε θα το πω και εγώ στον λαό» είπε, προεξοφλώντας τη συνέχιση της συνεργασίας του με τον διακεκριμένο λοιμωξιολόγο.

Ο Φάουτσι, διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργιών και Μολυσματικών Ασθενειών και μέλος του κλιμακίου που έχει συστήσει ο Τραμπ για την αντιμετώπιση της πανδημίας Covid-19, συναντήθηκε με συμβούλους του Μπάιντεν την Πέμπτη. Στη συνέντευξη ο Τζο Μπάιντεν επιβεβαίωσε ότι ζήτησε από τον Φάουτσι να παραμείνει στη θέση του.

Ο Μπάιντεν, στο πλευρό του οποίου βρισκόταν η αντιπρόεδρός του Κάμαλα Χάρις, ζήτησε από το Κογκρέσο να περάσει το νομοσχέδιο των 908 δισ. δολαρίων (!) που πρότειναν οι πιο μετριοπαθείς στη Γερουσία για τη στήριξη της αμερικανικής οικονομίας ώστε να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις της πανδημίας, όμως πρόσθεσε ότι θα πρέπει να θεωρηθεί ως «μια αρχή».

«Οι άνθρωποι πραγματικά πονάνε», τόνισε. «Φοβούνται μέχρι θανάτου».

Από την πλευρά του ο Τραμπ και η Εθνική Επιτροπή του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος ανακοίνωσαν ότι έχουν συγκεντρώσει 207,5 εκατομμύρια δολάρια μετά τις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου. Ο απερχόμενος πρόεδρος έχει ζητήσει από τους υποστηρικτικές του να στείλουν χρήματα για να χρηματοδοτήσουν τις νομικές του προσφυγές που έχουν στόχο να ανατρέψουν το εκλογικό αποτέλεσμα. Μέχρι στιγμής αυτές έχουν αποδειχθεί άκαρπες.

Ο Τραμπ δεν έχει αναγνωρίσει την ήττα του και δεν έχει δεσμευθεί ότι θα παραστεί στην τελετή ορκωμοσίας του Μπάιντεν στις 20 Ιανουαρίου. Ο Μπάιντεν επεσήμανε ότι η παρουσία του απερχόμενου προέδρου θα είναι σημαντική «για να καταδείξει ότι μετά το χάος που δημιούργησε, υπάρχει ειρηνική μεταβίβαση της εξουσίας, με τις δύο αντίπαλες πλευρές να στέκονται μαζί, να δίνουν τα χέρια και να προχωρούν».

Ο Μπάιντεν αποκάλυψε ότι ιδιωτικά πολλοί γερουσιαστές του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος του έχουν τηλεφωνήσει για να τον συγχαρούν για τη νίκη του στις εκλογές, μολονότι δημόσια δεν το έχουν κάνει. «Καταλαβαίνω τη θέση τους» είπε.

Στη συνέντευξή του στο CNN ο Μπάιντεν δήλωσε ότι ως πρόεδρος θα ζητήσει από τους πολίτες να φορούν μάσκα στα ομοσπονδιακά κτίρια και τα μέσα μεταφοράς. Επίσης πρόσθεσε ότι θα ζητήσει από τους Αμερικανούς να φορούν μάσκα τις πρώτες 100 ημέρες της προεδρίας του. Στόχος του να θεσπίσει εθνικά στάνταρ αντιμετώπισης του κορονοϊού, ώστε να πάψει η διαφορετική προσέγγιση των πολιτειών.

Ο Τραμπ έχει επανειλημμένα επικρίνει την επιμονή του Φάουτσι για την επιβολή αυστηρών μέτρων προκειμένου να ανασχεθεί η εξάπλωση της Covid-19 –του χαλούσε το προεκλογικό αφήγημα ότι ο ιός έχει κατ’ ουσίαν εξαφανιστεί και ότι οι ψηφοφόροι έπρεπε να ασχοληθούν με την οικονομία. Ομως ο κορονοϊός παραμένει: Ο ημερήσιος αριθμός των νέων θανάτων στις ΗΠΑ ξεπέρασε τις 2.000 για δύο συνεχόμενες ημέρες και όλα αυτά ενώ πλησιάζει η πιο επικίνδυνη εποχή του χρόνου για λοιμώξεις του αναπνευστικού. Σχεδόν 200.000 νέα κρούσματα κορονοϊού αναφέρθηκαν την Τετάρτη, με τους ασθενείς που νοσηλεύονται να πλησιάζουν τις 100.000!

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...